Το δύσκολο παζλ με τον «τσάρο»

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται εκ νέου ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ουδέποτε έγινε αποδεκτός από την βάση της Ν.Δ., αλλά ούτε και από τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος, καθώς θεωρείται άνθρωπος του Σημίτη. Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο αγαπημένος της τρόικας και της Γερμανού «τσάρου», Βόλφρανγκ Σόιμπλε, τόσο με τη Ν.Δ., όσο και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην κυριολεξία σε τεντωμένο σχοινί.

Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα πέρα από τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» στελεχών το τελευταίο διάστημα δεν έχει και τιε καλύτερες των σχέσεων με το Μαξίμου, παρά το γεγονός της επίσημης διάψευσης μέσω του Σίμου Κεδίκογλου. Εξάλλου η φημολογία μετά τις αλλεπάλληλες επερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ. για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και της ευρείας φημολογίας, ο πρωθυπουργός για να αποφευχθεί μία κυβερνητική κρίση ενόψει των κρίσιμων επαφών με τους εταίρους, αλλά και την τρόικα, έκλεισε την πόρτα σε πιθανές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν ότι θα ήταν αδιανόητη μία παράταση της αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δύσκολες διαπραγματεύσεις μπροστά της, αρχής γενομένης με το Eurogroup. Θα ήταν αδιανόητο σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα, να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, εξέλιξη που θα έστελνε μήνυμα σύγχυσης σε ΔΝΤ και Ευρώπη, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Με άλλα λόγια, η επιλογή του Πρωθυπουργού μοιάζει υπαγορευμένη από τη συγκυρία και τους δύσκολους χειρισμούς που έπονται. Οι σχέσεις των δύο πλευρών θα κριθούν, ενδεχομένως, και τις λίγες επόμενες εβδομάδες όταν η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις τελικές απαιτήσεις της τριμερούς, οπότε και θα αποκαλυφθεί αν και σε ποιό βαθμό υπάρχει διαφορετική γραμμή μεταξύ Μαξίμου και Υπ. Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και μέσα στη διαπραγματευτική ομάδα που «αναμετράται» με την τρόικα που εκτιμούν ότι, αν και ο χρόνος δεν έχει φτάσει, στο δρόμο προς τις κάλπες – όποτε κι αν αυτές στηθούν – ο Πρωθυπουργός θα αφήσει πίσω τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να σηματοδοτήσει και πολιτικά την αλλαγή εποχής. Οι ίδιες πηγές, υπενθύμιζαν ότι, διαχρονικά, το τέλος μίας οικονομικής περιόδου σηματοδοτείται από την αλλαγή στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών. Επίσης η αποπομπή Στουρνάρα θα ικανοποιήσει και τον Ευάγγελο Βενιζέλος, ο οποίος σε κάθε σύσκεψη δεν φείδεται των επικρίσεων κατά του υπουργού Οικονομικών.

 

Με τον Σόιμπλε

 

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν πως εάν ο Σόιμπλε δεν είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία, κάτι που ζητούν επιτακτικά οι πιθανοί συνέταιροι της Γερμανίδας Καγκελαρίου (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι), τότε ανοίγει και ο δρόμος για την αλλαγή ηγεσίας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό διότι δεν θα υπάρξουν πιέσεις από το Βερολίνο. Αντίθετα με τον Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας όλα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα.

Αυτό το γνωρίζει, όπως λένε οι ίδιες πηγές, και ο Στουρνάρας και γι’ αυτό έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μία θεσμική θέση, όπως αυτή του διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, στη θέση του Γιώργου Προβόπουλου. Μάλιστα σε κυριακάτικη εφημερίδα αναγράφηκε, ότι ο Γ. Στουρνάρας θα αντικατασταθεί ενδεχομένως διά της αναβάθμισής του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς τους επόμενους μήνες θα πρέπει να επιλεγεί ο διάδοχος του κ. Γ. Προβόπουλου.

«Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της “απελευθέρωσης” από τα Μνημόνια και την τρόικα, προφανώς δεν μπορεί να πάει ο Σαμαράς σε εκλογές με τον υπουργό που υλοποίησε το πλέον σκληρό πακέτο μέτρων», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα