Προ των πυλών η ρήξη Μαξίμου με Τσακαλώτο

Σε οριστική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την τάση των +53 αλλά και του ίδιου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παραμένει στη θέση του υπουργού Οικονομικών λόγω επιθυμίας των δανειστών και όχι του πρωθυπουργού. Μάλιστα, φημολογία των τελευταίων ημερών θέλει με την έξοδο από τα μνημόνια να αντικαθίσταται από τον Δημήτρη Λιάκο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό με αντικείμενο την οικονομία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Οδεύοντας προς την έξοδο από τα μνημόνια, έτσι τουλάχιστον όπως το πρωθυπουργικό περιβάλλον τη διαφημίζει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την επικροτεί, οι σχέσεις των +53 και του Μεγάρου Μαξίμου ολοένα και δυσκολεύουν.

Η ομάδα που σήμερα εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών διαφοροποιείται, ζητά επιστροφή στις αρχές του κόμματος και σχεδιασμό της επόμενης μέρας τώρα. Μάλιστα, στον ιστότοπο commonality.gr, το οποίο είναι το μέσο επικοινωνίας της τάσης, το τελευταίο διάστημα φιλοξενείται άρθρο με τίτλο «Το “μετά” να αρχίσει από σήμερα», στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «η έξοδος από το μνημονιακό πρόγραμμα και το “μετά”, σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας στην Ε.Ε., δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, θα είναι δρόμος με συνεχή εμπόδια. Ως προς αυτό, δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Το σχέδιο του ιδεολογικού και πολιτικού μας αντιπάλου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, περιλαμβάνει νέες πιέσεις και διατήρηση της εποπτείας, έστω και αν αυτή αντικειμενικά θα αποδυναμωθεί. Η επιδίωξή μας είναι σαφής, να περάσουμε, δηλαδή, σε μια κατάσταση μεταμνημονιακής “κανονικότητας”, ανάλογη με αυτή των χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Ωστόσο, η παραδοχή αυτής της πραγματικότητας, όσο και αν είναι σκληρή ή δεν ενισχύει μια υπέρμετρη αισιοδοξία, είναι απαραίτητη και χρήσιμη, έτσι ώστε ο δικός μας σχεδιασμός να πατάει σε στέρεο έδαφος και ταυτόχρονα να μπορεί να προετοιμάσει τις γραμμές άμυνας και τον τρόπο αντιμετώπισης των όπλων της απέναντι πλευράς».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ
Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ… ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΑΙ Η ΕΡΤ ΓΙΑ ΝΑ «ΜΑΛΩΣΕΙ» ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Ομολογία…

Επί της ουσίας η ομάδα του Ευ. Τσακαλώτου ομολογεί πως η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει και ανεξαρτησία. Κάτι που ακόμα πιο εύγλωττα τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του.

Οι επισκέψεις των ελεγκτών των δανειστών θα συνεχιστούν – και μάλιστα σε συχνότητα μεγαλύτερη αυτής που είχαμε συνηθίσει έως τώρα όπως αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times». Ο υπουργός Οικονομικών είπε συγκεκριμένα ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ε.Ε. θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη ότι η Αθήνα ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης.

Όπως ανέφερε, τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επεσήμανε. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Χαλάει τη συνταγή του Μαξίμου

Είπε ψέματα ο υπουργός; Σε καμία περίπτωση. Η αλήθεια όμως σε αυτή τη φάση (και ιδιαιτέρως την ημέρα που ο Γιούνκερ προεξοφλούσε την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα) είναι πολύ σκληρή και χαλάει τη συνταγή του Μεγάρου Μαξίμου.

Και μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι σχέσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο περνούν δύσκολες στιγμές, σήμερα όλα δείχνουν πως η ενόχληση είναι εντονότερη από ποτέ. Σε σημείο που… επιστρατεύθηκε ακόμα και η ΕΡΤ για να «μαλώσει» τον υπουργό.

Τον ρόλο αυτό ανέλαβαν η Κατερίνα Ακριβοπούλου και ο Σωτήρης Καψώχας, στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ1. Πρώτος ο Σωτήρης Καψώχας επιτέθηκε στον υπουργό, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του αποτελούν «βόμβα», ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνονται την ημέρα που, από την Αθήνα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από τα Μνημόνια.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «κεραυνός εν αιθρία», έφτασε ακόμα και στο σημείο να υπενθυμίσει ότι ο κ. Τσακαλώτος, εκτός από ΥΠΟΙΚ της χώρας, είναι και επικεφαλής της «Κίνησης των 53» εντός του ΣΥΡΙΖΑ – μια κίνηση, η οποία έχει αμφισβητήσει την «καθαρή» έξοδο από το μνημονιακό καθεστώς. Προχωρώντας, μάλιστα, έτι περαιτέρω, ο Σωτήρης Καψώχας διερωτήθηκε εάν ο κ. Τσακαλώτος έχει δική του, διαφορετική «γραμμή» από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία θα «σφίξει» τη μέγγενη ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Καψώχας, μάλιστα, με το σιγοντάρισμα της Κατερίνας Ακριβοπούλου, αναρωτήθηκε εάν τελικά έχει δίκιο ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπογραμμίζει ότι η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς δεν θα είναι «καθαρή», ενώ προσέθεσε ακόμη ότι «κακώς κατηγορούμε τον Στουρνάρα», τονίζοντας ότι εάν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος περί επιτροπείας και εκθέσεων προόδου για την Ελλάδα από τους ελεγκτές των δανειστών σε τριμηνιαία-τετραμηνιαία βάση, τότε αυτό θα είναι κάτι χειρότερο ακόμα και από την προληπτική γραμμή στήριξης!

Με «non paper», το υπουργείο απαντά σε ​ορισμένες πολιτικά ευφάνταστες ​ερμηνείες ​των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους «Financial Times», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Και επισημαίνει: «Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη”. Το “συν κάτι ακόμη” ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».

Πάντως το χτύπημα Τσακαλώτου ήρθε μετά το αντίστοιχο του Νίκου Φίλη, ο οποίος έκανε ευθεία αναφορά στις μειώσεις των συντάξεων, διερωτώμενος πώς αυτό συνάδει με την καθαρή έξοδο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα