Σκοτσέζικο ντους οι εκθέσεις

Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα, Παναγιά» και από το «ουφ, ησυχάσαμε» στο «αμάν, τι κάνουμε τώρα». Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστούν οι συνεχείς εναλλαγές των συναισθημάτων στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς τα σκοτσέζικα ντους είναι αλλεπάλληλα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από εκεί που βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια και την τρόικα, έρχονται οι εκθέσεις του ΔΝΤ και του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή (βλ. σχετικό ρεπορτάζ, σελ. 20-21) για να δημιουργήσουν ένα θολό τοπίο και αμφιβολίες στην κοινωνία για το εάν η διέλευση από το τούνελ της κρίσης θα εξακολουθήσει να είναι στα τυφλά.

Παρά τη βεβαιότητα περί ελάφρυνσης του χρέους που εκφράζει το Ταμείο, το οποίο άλλωστε πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, οι αναφορές για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5% ήτοι περί τα 6,5 δισ. ευρώ, προκάλεσαν σοκ στο πολιτικό προσωπικό και δη στους κυβερνητικούς βουλευτές που, εμφανώς, δεν αντέχουν την ψήφιση νέων μέτρων.

Αν δε σε αυτά συνυπολογιστούν οι εσωτερικές κυβερνητικές αδυναμίες (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ΕΡΤ, επίδομα θέρμανσης), τότε είναι σαφές πως, παρά τους δημόσιους όρκους κυβερνητικής πίστης που αντήλλαξαν στο αεροπορικό ταξίδι προς το Ισραήλ οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση πορεύεται στην κόψη του ξυραφιού.

Παρά την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να επικρατήσει ψυχραιμία, σε αρκετά στελέχη του Μαξίμου περισσεύει ο εκνευρισμός και η καχυποψία, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτονται εχθροί εκεί που δεν υπάρχουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ομιλία Σαμαρά σήμερα στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι τόσο διότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μεταδώσει στα στελέχη του εικόνα αισιοδοξίας και προοπτικής, στον απόηχο του Ισραήλ και της νέας κινεζικής μεγάλης επένδυσης.

Ούτε διότι θα επιχειρήσει να θεμελιώσει αίσθηση προοπτικής για την ελληνική οικονομία. Αλλά, κυρίως, διότι με αυτή την ομιλία ο Αντ. Σαμαράς θα κληθεί να καθορίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην οικονομία και, συγκεκριμένα, στο ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων όπως ζητά το ΔΝΤ, στο επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, στο ζήτημα του νέου δανείου και του τέλους της «εποχής των μνημονίων».

Τα αγκάθια

Στη σύσκεψη της Πέμπτης, όπου για μία ακόμη φορά Σαμαράς και Βενιζέλος τόνισαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα οριζόντια μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, εκτιμήθηκαν τα ακόλουθα:

# Οι εισηγήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα 6,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2014-2016 εκ των οποίων τα 2,9 δισ. το επόμενο έτος.

# Οι συστάσεις της Κομισιόν για αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και κατ’ επέκταση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

# Η έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την αισιοδοξία ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το 2014.

# Και φυσικά η διεύρυνση του χρηματοδοτικού κενού εάν προστεθούν οι δαπάνες πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών.

Η τρόικα

Στις 18 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τις Συνόδους του Eurogroup και του Ecofin θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «κλείδωσε» ο ενιαίος φόρος ακινήτων στη σύσκεψη της Πέμπτης που έγινε υπό τον πρωθυπουργό. Η εισπραξιμότητα του φόρου κλείδωσε στα 2,85 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ., προς το παρόν η τρόικα δέχεται εισπραξιμότητα στο 75%, γεγονός που οδηγεί σε βεβαίωση φόρων ακινήτων ύψους περίπου 3,9 δισ. ευρώ από το 2014. Πρόσθεσε ότι η τρόικα δέχτηκε ρήτρα σύνδεσης της εισπραξιμότητας με την απόδοση των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013.

Σε σχέση με το χαράτσι ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα είναι μειωμένος έως και 10%. Στα οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με 25 συντελεστές ανάλογα με την αντικειμενική τιμή ανά τετραγωνικό, ενώ στα αγροτεμάχια θα υπάρχει φόρος εκκίνησης 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό που θα αυξάνεται ανάλογα με τη θέση και τη χρήση του αγροτεμαχίου. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον ΦΑΠ από την ερχόμενη χρονιά.

Μία πρώτη γεύση για όσα λένε στην Αθήνα θα λάβει ο Γιάννης Στουρνάρας μεθαύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου το κύριο θέμα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Βενιζέλος

Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, τοποθετεί την αρχή της εξόδου από την κρίση στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η χώρα θα λάβει και τα τελευταία χρήματα από τη δανειακή σύμβαση.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΕΜΕ/TEPSA, που οργανώνεται ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας με θέμα «Για να ξεπεράσει την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει», ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θα συμπέσει «με την αρχή της εξόδου από την κρίση» έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης κι ενώ ήδη η Ελλάδα παρουσιάζει διαρθρωτικό πλεόνασμα, όπως υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο, όπου δοκιμάστηκε η αντοχή του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και όπου επίσης δοκιμάζεται η αντοχή των δημοκρατικών θεσμών», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι στη διάρκεια της κρίσης στο επίπεδο της Ε.Ε. διαπιστώθηκαν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, πολιτικά ελλείμματα, αλλά και ορισμένες προκλητικές ανισότητες.

Σημειώνοντας εξάλλου ότι «χωρίς να υποτιμούμε καθόλου το κολοσσιαίο δάνειο και το κούρεμα χρέους που λάβαμε», τόνισε πως «οι προϋποθέσεις της αλληλεγγύης ήταν πολύ σκληρές.

Το σχέδιο Α’ που προκρίθηκε ήταν οδυνηρό και άνισο. Το βλέπουμε στα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, τη σωρευτική ύφεση, το κοινωνικό και πολιτικό κόστος, στη δύσκολη καθημερινότητα του απλού ανθρώπου».

Αναφερόμενος δε σε κάποιες παραπλανητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, τόνισε ότι «ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τίποτα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Τα δάνειά μας εξυπηρετούνται. Όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, το εννοεί απολύτως, διότι κανείς δεν αντέχει πλέον επιπρόσθετα μέτρα. Λέμε ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, λέμε όχι στην αμφιθυμία», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα