Εκατονταμελής ομάδα θα καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Η αποστολή καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος θα ανατεθεί σε ομάδα εκατό μελών, η οποία θα φέρει εις πέρας μία επιχείρηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Αυτό αναφέρει σε εισήγησή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μία ημέρα μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας προτείνει τη σύσταση κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με επιχειρησιακή βάση στη Δαμασκό και βάση υποστήριξης στην Κύπρο με επικεφαλής ειδικό συντονιστή.

Πάντως, ο Μουν προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχουν τα μέλη της αποστολής: «Θα πρέπει να διασχίσει τις γραμμές του μετώπου και σε ορισμένες περιπτώσεις να εισέλθει σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων, οι οποίες είναι αντίθετες με αυτήν την κοινή επιχείρηση».

Τα προς καταστροφήν χημικά όπλα -περί τους 1.000 τόνους- είναι δύσκολα στον χειρισμό, επικίνδυνα στη μεταφορά και στην καταστροφή τους, σύμφωνα με την εισήγηση του Μπαν Κι-μουν, που προβλέπει την καταστροφή σε τρεις φάσεις μέχρι τον Ιούνιο 2014. Η πρώτη ομάδα από είκοσι ειδικούς του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, βρίσκεται από την 1η Οκτωβρίου στη Συρία και επιτήρησε την Κυριακή την καταστροφή από Σύρους ειδικούς των πρώτων κεφαλών πυραύλων, βομβών και εξοπλισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα