Η πρεμιέρα του κόσμου

Η περσινή σεζόν ήταν πέρα για πέρα τραγική για την ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα. Κακή αγωνιστική εικόνα, παίκτες που δεν μπόρεσαν να σταθούν στις απαιτήσεις της Super League και μοιραία ήρθε για την «Ένωση» ο υποβιβασμός. Συν τοις άλλοις, οι «κιτρινόμαυροι» ήταν πιο… μόνοι από ποτέ στο αχανές ΟΑΚΑ, αφού σε συνολικά 15 παιχνίδια στην έδρα τους έκοψαν 159.027 εισιτήρια, που αντιστοιχούν περίπου σε 10.602 ανά παιχνίδι. Με λίγα λόγια, εικόνα… διάλυσης εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου για την ΑΕΚ, που μοιραία οδηγήθηκε στη Γ΄ Εθνική για να απαλλαγεί οριστικά απ’ όλους τους «βραχνάδες» μακρινού και κοντινού παρελθόντος…

Η τρίτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος είναι κάτι απροσδόκητο για τους οπαδούς της ΑΕΚ. Κάτι που δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν στ’ αφτιά τους όταν το αυτογκόλ του Μπουγαΐδη την έστελνε σε χαμηλότερη κατηγορία, για αγωνιστικούς λόγους. Πολλοί φίλοι της λύγισαν και ξέσπασαν σε κλάματα όταν συνειδητοποίησαν πως η ομάδα τους υποβιβάστηκε όχι για εξωαγωνιστικούς λόγους (π.χ. τα πολλά χρέη), μα επειδή δεν μπόρεσε να σταθεί στη Super League. Ήταν η αρχή του τέλους μιας μακροχρόνιας πορείας με πολλούς τίτλους, πολλές σπουδαίες «ευρωπαϊκές» βραδιές.
Όχι όμως και της αγάπης του κόσμου, γιατί αυτή θα είναι παντοτινή… Κι αυτό βάλθηκαν να το αποδείξουν για ακόμη μία φορά οι φίλοι της ΑΕΚ. Ότι δηλαδή η ομάδα τους είναι πάνω απ’ όλα και δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία αγωνίζεται, ποιους θα έχει αντιπάλους και ποιοι θα είναι οι στόχοι τους. Όπως και το 2004, όταν ανέλαβε τα «ηνία» ο Ντέμης Νικολαΐδης, έτσι και τώρα οι φίλοι των «κιτρινόμαυρων» βρήκαν ακόμη ένα μεγάλο κίνητρο για να βρεθούν και πάλι κοντά στην ομάδα τους, αφήνοντας στην άκρη εγωισμούς, μίση κι όλα εκείνα τα συναισθήματα που τους κρατούσαν μακριά από το γήπεδο τα τελευταία χρόνια. Και η ΑΕΚ χωρίς αυτούς πολλές φορές έμοιαζε με… καράβι ακυβέρνητο.

Το «μόνη ξανά δεν θα σ’ αφήσω» ξεχάστηκε με την αποχώρηση Νικολαΐδη και η παρουσία του κόσμου στο ΟΑΚΑ περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος έχασε τον προσανατολισμό του, έστρεψε την προσοχή του ξανά στον κρυφό του πόθο, δηλαδή την κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, πολλοί «σπάστηκαν» από τα όσα έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, και το «αχανές» Ολυμπιακό Στάδιο έγινε ακόμη πιο… κρύο. Και με την απουσία των οπαδών της το γράμμα «Ε» από το ΑΕΚ σβήστηκε. Γιατί «Ένωση» χωρίς τον κόσμο της δεν υφίσταται. Κι αυτό αποδείχτηκε περίτρανα την περσινή σεζόν…

Όμως, φέτος, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τι κι αν η ΑΕΚ θα παίξει στη Γ΄ Εθνική και με αντιπάλους τον Μανδραϊκό και τη Θύελλα Ραφήνας. Τι κι αν θα ταξιδέψει σε προορισμούς άγνωστους γι’ αυτήν (π.χ. Ζωνιανά, Νάξο). Ο κόσμος το έχει πάρει απόφαση και θα είναι δίπλα της. Πέραν της αγάπης υπάρχει και το μεγάλο κίνητρο. Κι αυτό είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης και το όραμα που ενέπνευσε. Ο «Τίγρης» έκανε αστραπιαίες και καίριες κινήσεις για να φέρει ξανά πίσω στο γήπεδο τους φίλους της ομάδας, ακόμη κι αν οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας ήταν ακριβές για τα δεδομένα της εποχής.

Οι οπαδοί της «Ένωσης» αγόρασαν περίπου όσες και την πρώτη χρονιά του Ντέμη Νικολαΐδη στον προεδρικό θώκο, φέρνοντας την ομάδα περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Ολυμπιακό, σε πωλήσεις καρτών φέτος. Και δεν ήταν μόνο η δίψα για να στηρίξουν την ΑΕΚ στην προσπάθεια αναγέννησής της, αφού υπάρχουν κι άλλοι λόγοι. Αφενός πληρώνουν τη συνδρομή για να γίνουν μέλη της Ερασιτεχνικής και επομένως θα έχουν δικαίωμα ψήφου, και αφετέρου τα μισά από τα έσοδα θα πάνε για την ανέγερση της ιστορικής έδρας της ομάδας. Το «πακέτο» αυτό ήταν αρκετό για να ωθήσει τον κόσμο να πάρει διαρκείας, ενώ και η κίνηση που έγινε προς τους άνεργους, επίσης βοήθησε στο να αυξηθούν αρκετά οι πωλήσεις των καρτών.

Ο κόσμος έχει «ζεσταθεί» ξανά και θα είναι κοντά στην ΑΕΚ. Άλλωστε, πέραν των διαρκείας, μεγάλη ζήτηση έχουν και τα απλά εισιτήρια του αγώνα με τη Θύελλα Ραφήνας και στο ΟΑΚΑ ο κόσμος την Κυριακή αναμένεται να γράψει τη δική του ιστορία ξανά. Βάφοντας «κιτρινόμαυρο» το γήπεδο, όπως σε ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, αφού στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου αναμένεται να βρεθούν περίπου 20.000 οπαδοί της «Ένωσης». Νούμερο «άπιαστο» για τη Γ΄ Εθνική, που αποδεικνύει το μεγαλείο των φίλων μιας εκ των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι πως για το ματς με τη Θύελλα πολλοί σύνδεσμοι οπαδών της ΑΕΚ έχουν ετοιμάσει εκδρομή για την Αθήνα και δεν αποκλείεται το προαναφερθέν νούμερο να ξεπεραστεί!

Ετοιμάζει «εκπλήξεις» ο Δέλλας

Στην πρεμιέρα με τον Μανδραϊκό η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε. Δηλαδή, τη νίκη. Πρόσφερε και θέαμα κατά διαστήματα, αλλά ακόμη απέχει πολύ από αυτό που θέλει να δει ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Για τον λόγο αυτό ο Τραϊανός Δέλλας ετοιμάζει εκπλήξεις εν όψει της αναμέτρησης με τη Θύελλα Ραφήνας. Ο τεχνικός της «Ένωσης» δοκίμασε μεσοβδόμαδα σχήμα με 4-3-3 και αλλαγές στα πρόσωπα. Στα στόπερ είναι δεδομένη η χρησιμοποίηση του Τσιρίλο που πλέον δείχνει έτοιμος, με τον Σταθάκη δίπλα του, στο δεξί άκρο της άμυνας θα παίξει ο Γεωργέας, ο Πεταυράκης έθεσε υποψηφιότητα για το αριστερό, ενώ θα ξεκινήσει και ο Ρόβας ως αμυντικό χαφ, με τους Ανάκογλου και Κορδέρο ως εσωτερικοί μέσοι. Γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στον Δημήτρη Ανάκογλου να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες, μιας και το να αμύνεται δεν είναι το «φόρτε» του. Όπως «έδειξε» οι Δέλλας, στην κορυφή του 4-3-3 θα είναι ο Ντακόλ, με τους Πλατέλλα στη δεξιά και Ράμα στην αριστερή πτέρυγα. Ο «Κολοσσός» με τις αλλαγές αυτές, αν μη τι άλλο, περιμένει μια πιο γρήγορη ομάδα και ικανή να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα «ρήγματα» επιθετικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα