Γιουνάιτεντ σε κρίση;

Μπορεί να μιλάμε για την Premier League, εκεί όπου ως γνωστόν η υπομονή των ιδιοκτητών ενός κλαμπ μπορεί πολλές φορές να θυμίσει και… γαϊδουρινή, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Ειδικά σε μια ομάδα σαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχει συνηθίσει τους φίλους της να πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και στο Champions League.

Μάλιστα, πριν την αφήσει ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε άλλα «χέρια», κατάφερε να τη φέρει στην κορυφή όσον αφορά τους τίτλους στην Αγγλία.

Ο Σκωτσέζος τεχνικός αποχωρώντας σαφώς και κληροδότησε μεγάλη ευθύνη στον αντικαταστάτη του, γι’ αυτό και ο ίδιος έκανε την επιλογή του. Και «επέβαλε» ως επόμενο προπονητή της Γιουνάιτεντ τον συμπατριώτη του, Ντέιβιντ Μόγιες. Ο τελευταίος ξεκίνησε αρκετά θετικά τη σεζόν με την κατάκτηση του Community Shield (Σούπερ Καπ) κόντρα στη Γουίγκαν, όμως γρήγορα ήρθαν τα «στραπάτσα» στο πρωτάθλημα. Στα τρία πρώτα ντέρμπι, με Λίβερπουλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν μόλις έναν βαθμό και ένα γκολ υπέρ. Ωστόσο, τα πράγματα έκανε ακόμη πιο δύσκολα η βαριά ήττα από τη «συμπολίτισσα» με 4-1, στο τελευταίο ματς, γεγονός που προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Μόγιες.

Πολλοί μίλησαν για «κρίση» στη Γιουνάιτεντ και έσπευσαν να κριτικάρουν πολύ έντονα τον προπονητή της για την εικόνα που δείχνει η ομάδα του. Μάλιστα, κάποιοι άφησαν και… υπόνοιες πως η καρέκλα του έχει αρχίσει ήδη να «τρίζει» και ίσως το μέλλον του στο «Ολντ Τράφορντ» να είναι πιο σύντομο απ’ ό,τι όλοι περίμεναν. Ωστόσο, η απομάκρυνσή του δεν φαντάζει και πολύ πιθανή, ειδικά όταν μιλάμε για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από τη στιγμή που έχει υπογράψει 6ετές(!) συμβόλαιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έμεινε στον πάγκο της 27 ολόκληρα χρόνια, παρά τις αρχικές αντιξοότητες και την αδυναμία των «κόκκινων διάβολων» να κατακτήσουν κάποιον τίτλο. Τρία χρόνια χρειάστηκε ο «Φέργκι» για να σηκώσει τρόπαιο, αυτό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1989, σε μια σεζόν που ήταν η πιο κακή για τον ίδιο και είχαν ακουστεί σενάρια περί απομάκρυνσής του.

Σε σχέση με τότε έχουν αλλάξει πολλά και, στην εποχή αυτή που οι Γκλέιζερς διοικούν τη Γιουνάιτεντ, ίσως η υπομονή προς το πρόσωπο του Μόγιες να μην είναι ίδια. Ωστόσο, πάντα υπάρχει στην ομάδα και ο Φέργκιουσον, ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί στον συμπατριώτη του ότι θα έχει τον χρόνο του για να επιδείξει έργο και να «καλμάρει» τους ιδιοκτήτες των «κόκκινων διάβολων» στο θέμα αυτό. Και, πέρα από τα κοινά τους, οι δύο προπονητές έχουν αρκετές διαφορές. Μα το μεγάλο πλεονέκτημα του νυν τεχνικού της Μάντσεστερ είναι αυτό που είχε και ο προκάτοχός του, δηλαδή ότι μπορεί να αναδεικνύει νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ίσως, μάλιστα, σε αυτόν τον τομέα ο Μόγιες να είναι και καλύτερος του Φέργκιουσον, όπως έχει δείξει στα 11 χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της Έβερτον.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι μετά από τόσα χρόνια τίτλων και λαμπρής καριέρας του Φέργκιουσον, όποιος κι αν ήταν ο αντικαταστάτης του θα κρινόταν από την αρχή. Γι’ αυτό και η Γιουνάιτεντ στη μετα-«Φέργκι» εποχή θα ήταν έτσι κι αλλιώς σε κρίση. Μια κρίση που τεχνητά δημιουργήθηκε, αφού οι φίλοι της Μάντσεστερ έχουν πλέον τις επιτυχίες στο DNA τους. Και για τον λόγο αυτό ο Μόγιες πρέπει τουλάχιστον να πετύχει κάτι στη φετινή σεζόν, έστω κι αν αυτό είναι μια καλή πορεία στο Champions League. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μια «στρωμένη» ομάδα στα χέρια του. Και από νωρίς έκανε λάθη, αφού δεν διαχειρίστηκε σωστά το θέμα των μεταγραφών. Ενώ είχε αρκετά μεγάλο μπάτζετ στα χέρια του, περιορίστηκε στο να υπογράψει μόνο τον Μαρουάν Φελαϊνί, ως τον περισσότερο έτοιμο και ικανό να κάνει τη διαφορά, και το έπραξε λίγες ώρες πριν το φινάλε του μεταγραφικού παζαριού.

Μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα
Η δουλειά του πρώην τεχνικού της Έβερτον δεν έχει φανεί ακόμη και θα πάρει χρόνο να γίνει κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι πλέον η Γιουνάιτεντ έχει αλλάξει το παιχνίδι της και πολλές φορές μπαίνει σε αυτό η σκοπιμότητα. Το αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό, θα το κρίνουν τα αποτελέσματα. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν και ο Φέργκιουσον έβαλε στην άκρη το θέαμα για το αποτέλεσμα. Η εποχή δείχνει να «επιτάσσει» αυτά τα δεδομένα. Το σίγουρο είναι ότι και ο ίδιος ο Μόγιες έχει αρχίσει να αισθάνεται μεγάλη πίεση και πως το κλίμα είναι εναντίον του. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γυρίσει υπέρ του, αφού έχει «μαζί» του και τους παίκτες. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ρούνεϊ, ο Φαν Πέρσι, ο Φέρντιναντ, ο Βίντιτς, ο Εβρά, ακόμη και ο Κάρικ, που έχουν μεγάλο εγωισμό, δεν θα αφήσουν τη βαριά ήττα από τη Σίτι να περάσει έτσι. Θα δείξουν μέσα στο γήπεδο την αντίδρασή τους και με τη σειρά τους θα βοηθήσουν τον Μόγιες να… σώσει το κεφάλι του από τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Άλλωστε, στη Γιουνάιτεντ ένα μεγάλο «στραπάτσο» πάντα βοηθούσε στο να βελτιωθεί η εικόνα της στην πορεία και να βγάλει όλο της τον «εγωισμό» μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Η αρχή έγινε με τη νίκη (1-0) και την πρόκριση επί της Λίβερπουλ για το Λιγκ Καπ. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει ανάλογα αποτελεσματική συνέχεια.

Μπάμπη Πουλούτση

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα