Τα «χαλαρά» της δίκης (Τσοχατζόπουλου)

«Να καταδικαστεί και να εγκλειστεί διά βίου στη φυλακή. Εύχομαι αυτή να είναι και η απόφαση του δικαστηρίου σας». Με αυτά τα λόγια, που έγιναν δεκτά από μέλη του ακροατηρίου με δυνατά χειροκροτήματα, ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη για την υπόθεση των «χρυσών μιζών», Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα την αγόρευσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ρεπορτάζ: Καίτη Καλογήρου

Λόγια «βαριά», με μεταφορική έννοια που προσδιορίζουν την ηθική και πολιτική απαξία της υπόθεσης, και καθ’ υπερβολήν σε ό,τι αφορά το νομικό της σκέλος, καθώς η ποινή που ορίζεται για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που αντιμετωπίζει ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν είναι ισόβια αλλά κάθειρξη από δέκα έως είκοσι χρόνια. Είχε προηγηθεί η αγόρευση της τακτικής εισαγγελέως της έδρας, Γεωργίας Αδειλίνη. Δύο εισηγήσεις «φωτιά» για το σύνολο σχεδόν των 19 κατηγορουμένων και κυρίως για τον «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης, τον άλλοτε ισχυρό υπουργό του ΠΑΣΟΚ και παρ’ ολίγον πρωθυπουργό της χώρας Άκη Τσοχατζόπουλο, που έχει δίπλα του στα εδώλια τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, αλλά και την κόρη του, Αρετή.

Η δίκη που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο οδεύει πλέον προς το τέλος της και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του πρώην υπουργού είναι ιδιαίτερα βαρύ. Κάτι που και ο ίδιος δείχνει να έχει πλέον αντιληφθεί, έστω κι αν για εύλογους λόγους συνεχίζει ακόμα και στο παρά πέντε τις αδιέξοδες προσπάθειες να γυρίσει την παρτίδα, καταγγέλλοντας «πολιτικοδικαστικά κέντρα» που «έστησαν» τη δίωξή του.

Η ατμόσφαιρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι ιδιαίτερα φορτισμένη σε καθημερινή βάση. Κάποιες φορές όμως οι τόνοι πέφτουν, η ένταση δίνει τη θέση της στη χαλαρότητα και οι «ατάκες» δίνουν και παίρνουν. Τα παραλειπόμενα της δίκης στο Εφετείο, λίγο πριν πέσει η αυλαία της και το δικαστήριο ανακοινώσει την απόφασή του, καταγράφει σήμερα η «Α».

Τα… κοσμητικά επίθετα του Ζήγρα στον Άκη

Η σχέση του Α. Τσοχατζόπουλου με τον άλλοτε αγαπημένο, κατά τους ισχυρισμούς του, εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα έχει διαρραγεί πλήρως, μετά τις αποκαλύψεις του τελευταίου για τον πρώην υπουργό στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τα δυο ξαδέλφια έχουν ανταλλάξει δεκάδες… κοσμητικά επίθετα. «Μίλα, ρε ηλίθιε, μίλα επιτέλους», είπε σε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου ο Ν. Ζήγρας στον πρώην υπουργό. «Ο άνθρωπος είναι άρρωστος», ήταν η απάντηση του Τσοχατζόπουλου. «Τώρα δεν αγαπιέστε και πολύ», σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου βλέποντας από έδρας τις καθημερινές έντονες αντεγκλήσεις των δύο άλλοτε αγαπημένων εξαδέλφων. Όλα τα… λεφτά, όμως, είναι οι σκουντιές και τα κοσμητικά επίθετα που ρίχνει στον πρώην υπουργό ο ξάδελφός του, κάθε φορά που περνάει από δίπλα του για να βγει από την αίθουσα του δικαστηρίου. Πώς αντιδρά ο Άκης; Με απαξιωτικούς μορφασμούς, πλαταγίσματα της γλώσσας και… βρυχηθμούς!

Το «καθίστε κάτω» του Κούγια στον εισαγγελέα

Οι «εστίες» έντασης της δίκης είναι πολλές. Μια από αυτές ήταν και η «βεντέτα» συνηγόρων υπεράσπισης με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Π. Παναγιωτόπουλο. Σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις του δικαστηρίου η ένταση δεν έμελλε να χαμηλώσει, ούτε και όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χ. Κατσιάνης, ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης. Κι αυτό γιατί, μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Αλέξης Κούγιας (συνήγορος της Β. Σταμάτη) ήταν που ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να απαντήσει στον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει να απορριφθεί ένστασή του ως «νομικά αστήριχτη».

-ΑΛ. ΚΟΥΓΙΑΣ: «Δεν θα ζήταγα τον λόγο, αν δεν άκουγα την άποψη του κ. εισαγγελέα ότι η ένσταση είναι νομικά αστήριχτη. Να προβληματιστεί το δικαστήριο για το αν τα νομικά του κ. εισαγγελέα είναι ισχυρότερα του νόμου».

-ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Η ένστασή σας είναι νομικά αστήριχτη».

-ΑΛ. ΚΟΥΓΙΑΣ: «Καθίστε κάτω, αν θέλετε».

-ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι “καθίστε κάτω”, κ. συνήγορε, στον εισαγγελέα της έδρας».

-ΑΛ. ΚΟΥΓΙΑΣ: «Τι είναι δηλαδή ο εισαγγελέας; Είμαι υποδεέστερος εγώ του εισαγγελέα, δηλαδή; Αν θέλετε μπορείτε να καθίσετε, κ. εισαγγελέα, γιατί με τρομάζετε, αγχώνομαι».

-ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Ο εισαγγελέας είναι ιστάμενος, κ. συνήγορε».

-ΑΛ. ΚΟΥΓΙΑΣ: «Καθίστε σας παρακαλώ αν θέλετε».

Το Ειρηνοδικείο Κρωπίας….

Ο κ. Κούγιας θέλησε όμως σε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, την 9η κατά σειρά, να… καθίσει κάτω και τον κ. Νίκο Γκαρίπη, ο οποίος εκείνη την ώρα μιλούσε για την κατάσταση του εντολέα του Ν. Ζήγρα και είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει το αίτημά του για κλήτευση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη στο δικαστήριο. «Κάτσε κάτω, ρε, δεν είσαι εδώ στο Ειρηνοδικείο Κρωπίας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Κούγιας απευθυνόμενος προς τον συνάδελφό του, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του Ν. Γκαρίπη αλλά και τα γέλια του Ν. Ζήγρα.

Οι ωτοασπίδες, το κώνειο και ο Σωκράτης

Σε μια από τις τοποθετήσεις της στο δικαστήριο η κα Αδειλίνη είχε καλέσει τον Α. Τζοχατζόπουλο να επιστρέψει στο δικαστήριο (σ.σ. είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος για τη μη κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ), να δει «παλικαρίσια» τη δίκη, να σταθεί απέναντι στους δικαστές και να αντικρούσει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Μάλιστα, η εισαγγελέας επικαλέστηκε και τον Αθηναίο φιλόσοφο Σωκράτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε βέβαια να απαιτούμε από όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σωκράτη που έμεινε και παρακολούθησε τους κατηγόρους του και όλη τη δίκη, έστω κι αν στο τέλος ήπιε το κώνειο».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε στο δικαστήριο και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει στο ακροατήριο, να παρακολουθεί τη διαδικασία έστω και αν βάλει στα αφτιά του ωτοασπίδες ή λύνει σταυρόλεξα. «Εδώ θα βγει η απόφαση. Ούτε στα κανάλια, ούτε στη Βουλή ούτε πουθενά αλλού», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναζητώντας τον μάρτυρα!

Τα οξυμένα πνεύματα, σε πολλές από τις συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θέλησε αρκετές φορές να κατευνάσει με χιούμορ ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ συνηγόρων και των εισαγγελέων της έδρας, ο κ. Κατσιάνης κάλεσε έναν από τους μάρτυρες της υπόθεσης να προσέλθει στο δικαστήριο και να ξεκινήσει την κατάθεσή του. Ωστόσο, ο εντοπισμός του μάρτυρα πήρε κάποια λεπτά της ώρας, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να αναρωτηθεί: «Μα πού είναι ο μάρτυρας, μήπως απογοητεύτηκε, μήπως δεν άντεξε και έφυγε;»

Η αλήθεια και το… σκουπίδι

«Πες την αλήθεια, Φρόσω, να ξελαφρώσεις, μην ξελασπώσεις αυτό το σκουπίδι», παρότρυνε σε μία από τις συνεδριάσεις ο Ν. Ζήγρας –δείχνοντας τον εξάδελφό του Α. Τσοχατζόπουλο– τη λογίστρια του πρώην υπουργού, που ξεσπώντας σε λυγμούς αποχώρησε από την αίθουσα. Ήταν την ώρα που απολογούμενη η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα αμφισβήτησε ισχυρισμούς της συγκατηγορούμενης της λογίστριας.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, που δέχεται το ένα «σφυροκόπημα» μετά το άλλο, στο άκουσμα του απαξιωτικού χαρακτηρισμού, διαμαρτυρήθηκε προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου: «Τον ακούσατε, με είπε δύο φορές σκουπίδι, κύριε πρόεδρε…»

Ούτε στο νηπιαγωγείο τέτοιες συμπεριφορές και μάλιστα από έναν άνθρωπο που παραλίγο κάποτε να κυβερνήσει τη χώρα. Ο οποίος, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αγόρευσης συνηγόρου του Δημοσίου (πολιτική αγωγή) του έκανε παρατήρηση γιατί δεν τον προσφωνούσε «υπουργό» αλλά με το όνομά του: «Να με λέτε υπουργό, δεν είμαστε και φιλαράκια, κύριε», μάλωσε τον συνήγορο. Νωρίτερα δεν τον είχε αφήσει σε… χλωρό κλαρί, καθώς κάθε τρεις και λίγο πεταγόταν από το εδώλιο φωνάζοντας: «Λέει ψέματα, πού τα βρήκε αυτά; Ό,τι γράφουν οι εφημερίδες λένε». Η δίκη συνεχίζεται πλέον με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου με την έκδοση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα