Η… Άντερλεχτ φέρνει εξελίξεις

Αν άκουγε κάποιος που δεν είδε το ματς ότι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με το βαρύ 4-1 από την Παρί Σεν Ζερμέν, θα σχημάτιζε την εικόνα στο μυαλό του ότι η γαλλική ομάδα είχε καθολική υπεροχή στην αναμέτρηση έναντι στους Πειραιώτες.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτο ημίχρονο ήταν καταιγιστικοί, αντιμετωπίζοντας μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, η οποία έχει στόχο να φτάσει έως το τέλος του Champions League φέτος, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο προπονητής της, Λοράν Μπλαν. Ο Μίτσελ εμφάνισε μία ομάδα πολύ διαβασμένη στο χορτάρι, καταφέρνοντας να εξουδετερώσει όλα τα ατού των Παριζιάνων και παρουσιάζοντας πολλές αρετές στη δημιουργία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης, οι γηπεδούχοι είχαν ήδη δύο δοκάρια (το ένα με τον Βάις και το άλλο με τον Φουστέρ). Όλοι οι επιθετικογενείς παίκτες είχαν πολύ καλή συνεργασία, ενώ το ατομικό ταλέντο ορισμένων εξ αυτών ξεσήκωσε την κερκίδα σε αρκετές περιπτώσεις. Αποκορύφωμα φυσικά το εξαιρετικής ομορφιάς τέρμα που σημείωσε ο Βάις, ο οποίος έδειξε από νωρίς ότι έχει όλα τα φόντα να κάνει να ξεχαστεί ο αγαπημένος των φίλων του Ολυμπιακού, Κέβιν Μιραλάς.

Στον ανασταλτικό τομέα, το πρεσάρισμα που ξεκινούσε από ψηλά με τους Φουστέρ, Ντομίνγκεζ, Βάις και Μήτρογλου, γινόταν ακόμη πιο πιεστικό στο κέντρο του γηπέδου με τους Μασάντο και Σάμαρη να κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ειδικά ο νεαρός Έλληνας χαφ ήταν η αποκάλυψη της αναμέτρησης. Βρισκόταν παντού στον αγωνιστικό χώρο, βοηθώντας τους συμπαίκτες του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Η αξιοποίησή του πιστώνεται και αυτή στον προπονητή της ομάδας, ο οποίος τον πίστεψε, παρά τα μεγάλα ονόματα που έχουν αποκτηθεί για τη μεσαία γραμμή του συλλόγου.

Άλλο πρόσωπο στο δεύτερο
Ωστόσο, οι δυνάμεις που ξόδεψαν οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι το 45΄ ήταν και ο κύριος λόγος της αγωνιστικής κατάρρευσης στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σάμαρη, ο οποίος από κορυφαίος έγινε μοιραίος, αφού έχασε τον Τιάγκο Μότα στα δύο γκολ-καρμπόν που πέτυχε ο Ιταλοβραζιλιάνος έπειτα από ισάριθμες εκτελέσεις κόρνερ. Παράλληλα, ο πρώην μέσος του Πανιωνίου υπέπεσε και στο πέναλτι πάνω στον Ιμπραΐμοβιτς, την εκτέλεση του οποίου πάντως εξουδετέρωσε ο Ρομπέρτο.

Γενικά, η εικόνα της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο ήταν τελείως διαφορετική. Εκτός από τον Σάμαρη, «σκασμένοι» ήταν σχεδόν όλοι (αν όχι όλοι) οι παίκτες της ομάδας. Κάτι που βαραίνει αποκλειστικά τον προπονητή. Εξάλλου και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι φέρει ευθύνη για τη… μετάλλαξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Μίτσελ όφειλε να γνωρίζει ότι στο υψηλότερο επίπεδο, εκτός από τη σωστή τακτική και τον ενθουσιασμό, απαραίτητος παράγοντας για να παραμείνει ένα σύνολο ανταγωνιστικό είναι η σωστή κατανομή των δυνάμεων. Δεν είχε λογική να δώσει εντολή στους ποδοσφαιριστές του να τα δώσουν όλα στην αρχή, χωρίς να περιμένει αυτό που θα ακολουθούσε αργότερα. Παρόλο που έχει το ελαφρυντικό της πρώτης δικής του παρουσίας στο Champions League, η κίνησή του χαρακτηρίζεται τελείως άστοχη, αν και όσα είδαμε από τον Ολυμπιακό του πρώτου ημιχρόνου ήταν πράγματι εντυπωσιακά.

Η συνέχεια
Πλέον οι νταμπλούχοι Ελλάδας χρειάζεται να μεγαλώσουν αυτό το καλό διάστημα των 45 λεπτών που είχαν στην Παρί, ή έστω να μειώσουν τη διαφορά που έχουν από το –αγωνιστικό– ζενίθ τους στο ναδίρ τους. Το Champions League μόλις άρχισε και τα επόμενα τρία παιχνίδια θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ευρωπαϊκό μέλλον των «ερυθρολεύκων». Στο επόμενο ματς κόντρα στην Άντερλεχτ στο Βέλγιο, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην έρθει μία δεύτερη ήττα που θα δυσκολέψει όχι μόνο την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά ακόμα και τη συνέχεια μέσω του Europa League. Όπως μπορεί να γίνει μάλιστα εύκολα αντιληπτό, το ματς κόντρα στους Βέλγους μπορεί να εδραιώσει στη θέση του τον Μίτσελ αλλά, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, να αρχίσει εκ νέου η παραφιλολογία για το μέλλον του και τότε να υπάρξουν εξελίξεις. Ακολουθούν τα δύο παιχνίδια με την Μπενφίκα, πριν από την εκτός έδρας αναμέτρηση στο Παρίσι και την υποδοχή των Βέλγων στο «Γ. Καραϊσκάκης» την τελευταία αγωνιστική.

Το σημαντικό είναι ότι ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει τις δυνατότητες να κοντράρει τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όμως για να έλθει η υπέρβαση απαιτείται συνέχεια και μία πιο ελεγχόμενη κατανομή των δυνάμεων των ποδοσφαιριστών, ώστε να μπορέσει ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας να είναι ανταγωνιστικός καθ’ όλη τη διάρκεια των αναμετρήσεων.

Μπάμπης Λάμπρου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα