«Επένδυση αξίας 150 εκατ. ευρώ»

Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο μεγαλομέτοχος του «δικέφαλου», Ιβάν Σαββίδης. Κι αυτή τη φορά, ίσως και χωρίς να το θέλει, αφού η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Σαχτέρ Καραγκάντι ήρθε στις καθυστερήσεις και με τα χίλια ζόρια, ενώ ο ομογενής επιχειρηματίας λίγο νωρίτερα την Πέμπτη άνοιξε (σχεδόν) όλα τα χαρτιά του για το μέλλον του συλλόγου.

Είπε πολλά πρωτότυπα και, κυρίως, πράγματα που ποτέ δεν είχε ακούσει οπαδός του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε για «αναγέννηση», που θα έρθει μέσω ενός 5ετούς πλάνου, επενδύοντας ποσά που θα φτάσουν έως και τα 80 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα, έξω από την αίθουσα που γινόταν η εκδήλωση, οι οπαδοί –που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο για να συνοδεύσουν την ομάδα στο γήπεδο– φώναξαν για πρώτη φορά το όνομα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, δείγμα ότι θέματα τύπου Γκαρσία, που κλόνισαν τη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, έχουν ξεχαστεί.

Λύση στην… ανεργία

Ο… πρόλογος της εκδήλωσης έγινε μέσω ενός βίντεο, που αναφερόταν στα επενδυτικά πλάνα του Ιβάν Σαββίδη, έχοντας ως κύριο άξονα τις προπονητικές εγκαταστάσεις αλλά και το γήπεδο της Τούμπας. «Η ΠΑΕ με τον Ιβάν Σαββίδη πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις με ένα σύνολο 25 εκατομμυρίων. Από αυτά, τα 12 εκατ. πήγαν στο Δημόσιο. Το ποσό των 10 εκατ. αφορά οφειλές προς τρίτους και τα μέλη του αγωνιστικού τμήματος. Έχουν γίνει βελτιωτικές εργασίες στην Τούμπα που κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και 500.000 ευρώ για τα έργα στη Μεσημβρία.

«Το πενταετές πλάνο θα φέρει επένδυση 80 εκατ. Από αυτά, 25 εκατ. θα είναι για το αθλητικό κέντρο, 40 εκατ. για την ανακατασκευή της Τούμπας, 15 εκατ. για έργα αθλητικής ανάπτυξης. (…) Μέσα από την επένδυση των 80 εκατ. θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας με τον ΠΑΟΚ να καταβάλει 10 εκατ. ευρώ ετησίως στην πολιτεία από φόρους».

Από το θέμα των επενδύσεων και εγκαταστάσεων δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το ζήτημα του προπονητικού κέντρου που θα κατασκευαστεί στη Θέρμη, οριστικά και αμετάκλητα. «Προτείνουμε αρχικά να αξιοποιήσουμε 220 στρέμματα γης, στη δεύτερη φάση 600 στρέμματα. Συνολικά σε 7-8 χρόνια θα επενδυθούν 150 εκατ. ευρώ».

«Καίει» το Δημόσιο

Ωστόσο, οι περισσότεροι που βρέθηκαν στην εκδήλωση περίμεναν να μάθουν τις εξελίξεις σχετικά με το διαχρονικό θέμα των χρεών προς το Δημόσιο. «Η χώρα έχει ανάγκη επενδυτές από το εξωτερικό και εμείς είμαστε τέτοιοι. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα χρήματα και εμείς λέμε “πάρτε τα”. Λέμε πώς θα επενδύσουμε και με ποιους όρους και προϋποθέσεις. Δυστυχώς, το κράτος βρίσκεται υπό την επιρροή της τρόικας. Οι αποφάσεις της τρόικας δεν είναι απόλυτη λύση για την Ελλάδα», τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης, εκφράζοντας ουσιαστικά τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ουσιαστική λύση για το φλέγον ζήτημα και εξήγησε με αριθμούς πώς έχει η κατάσταση: «Πάνω στα χρέη του ΠΑΟΚ έχουν μπει πρόστιμα και πλέον υπάρχει αύξηση της οφειλής πάνω από 200% και μας λένε ότι θέλουν 33 εκατ. ευρώ. Δεν θέλουμε να πληρώσουμε τα πρόστιμα, δεν γίνεται να υλοποιηθούν για τον ΠΑΟΚ τέτοιες πρακτικές. Από τότε που δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε άμεσα ένα ποσό για τα χρέη, πέρασε ένας χρόνος και δεν έγινε ούτε ένα βήμα. Στη λήψη της απόφασης, ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να καταβάλει το κεφάλαιο και κάθε χρόνο 10 εκατ. ευρώ ως ετήσιους φόρους. Με αυτό τον τρόπο, τον πρώτο χρόνο από την υλοποίηση της απόφασης ο δημόσιος προϋπολογισμός θα πάρει από τον ΠΑΟΚ ένα ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δεν αξίζουν την προσοχή του κράτους;»

Σε εκείνο το σημείο, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα «καρφιά», προς άλλες ομάδες, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την περίπτωση της ΑΕΚ, κάτι άλλωστε που έχει «καυτηριάσει» και στο παρελθόν.

«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εφαρμόσω τις τακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα για τις οφειλές των ομάδων. Δεν θέλουμε ως ΠΑΟΚ διαγραφή των οφειλών, να κατεβαίνει κατηγορία και να χάσει ο ΠΑΟΚ δύο με τρία χρόνια και μετά να είμαστε στην Α΄ κατηγορία “καθαροί”. Δίνουμε 11 εκατ. ευρώ να πληρώσετε τις συντάξεις, αν δεν τα θέλετε δεν θα πάρετε τίποτα, αλλά αυτό σταματάει την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Δεν θέλω να πληρώσω εκείνα τα χρήματα που κατά τη γνώμη μου είναι ανήθικα. Μήπως το κάνουν αυτό κάποιοι που δεν θέλουν ο ΠΑΟΚ να γίνει μεγάλη ομάδα; Είπα στον πρωθυπουργό να με πάρει ως παράδειγμα. Απαιτούμε την ίδια συμπεριφορά για όλα τα μέλη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Βρισκόμαστε μπροστά στην επόμενη καταστροφή του ποδοσφαίρου».

Λίγο πολύ αυτά ανέφερε ο Ιβάν και άφησε ικανοποιημένο τον κόσμο της ομάδας. Αν ήταν περίοδος μεταγραφών, θα γινόταν πιθανότατα κουβέντα και για το ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά ήταν μόνο για να μάθουμε την «Αναγέννηση του ΠΑΟΚ». Όλα καλά και όλα Άγια, αρκεί να υλοποιηθεί. Γιατί η δικαιολογία (αν υπάρξει), του στυλ «εμείς θέλαμε, αυτοί δεν μας άφησαν» δεν θα σταθεί ούτε στους πιο φανατικούς φίλους του «δικεφάλου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα