Απ’ τα «σαλόνια» στα… αλώνια

Σαν να έγινε χθες είναι στο μυαλό όλων η φάση στην οποία ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης προσπάθησε να απομακρύνει τη σέντρα του Δημήτρη Παπαδόπουλου, αλλά με την προβολή που έκανε έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Γιάννη Αραμπατζή.

Ένα αυτογκόλ που οδήγησε στη διακοπή του αγώνα με τον Πανθρακικό, λόγω εισβολής των οπαδών, και έριξε την ΑΕΚ στα… ποδοσφαιρικά Τάρταρα της Γ΄ Εθνικής. Τώρα η «Ένωση» είναι υποχρεωμένη να αναγεννηθεί από τις «στάχτες» της.

Για άλλους, η εξέλιξη αυτή ήταν η πλέον ενδεδειγμένη. Δηλαδή, ο υποβιβασμός λόγω των χρεών στη μεγαλύτερη ερασιτεχνική κατηγορία, τη Football League 2, ώστε να απαλλαγεί οριστικά από τις οφειλές της σε Δημόσιο, εφορία, υπαλλήλους, πρώην παίκτες κ.λπ. Και η επιστροφή στα κοινά του Δημήτρη Μελισσανίδη, ενός ανθρώπου που έχει όραμα για να ξανακάνει μεγάλη την ΑΕΚ, μα το βασικότερο όλων να πραγματοποιήσει το όνειρο όλων των φίλων της «Ένωσης». Δηλαδή, να αναδομηθεί η ιστορική έδρα της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Για την ίδια την ομάδα, ωστόσο, ίσως και να μην είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Η ΑΕΚ των «σαλονιών» και της Ευρώπης υποχρεώνεται να κάνει το restart της από τα… αλώνια της Γ΄ Εθνικής. Μιας κατηγορίας, τα κατατόπια της οποίας δεν γνώρισε ποτέ και ουσιαστικά θα πρέπει να αλλάξει εντελώς το DNA της. Να μάθει να «ζει» μέσα στις κακουχίες που θα αντιμετωπίσει, δηλαδή τα τραγικά γήπεδα, την αντιμετώπιση από τους αντιπάλους της με το «ξύλο» που θα… τρώνε οι παίκτες της σε κάθε ματς και να γίνει σκληρή. Αυτό άλλωστε ήταν και το πιο ηχηρό μήνυμα που έστειλε στους ποδοσφαιριστές του ο Τραϊανός Δέλλας, μετά την εικόνα τους στο ματς με τον Ιωνικό.

Άλλωστε, όλα τα παιχνίδια σε αυτήν την κατηγορία θα είναι πάνω-κάτω σε αυτή τη λογική. Στη Γ΄ Εθνική η ποιότητα και η τεχνική σαφώς και περνάει σε δεύτερη μοίρα, αφού η δύναμη είναι αυτή που κυριαρχεί. Γι’ αυτό και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα, αν θέλουν να έχουν επιτυχημένη πορεία και να πετύχουν τον στόχο τους, δηλαδή να «καταπιούν» μονορούφι τις δύο «μικρές» κατηγορίες.

Το… ταξίδι της ΑΕΚ στη Football League 2 ξεκινάει αυτή την Κυριακή με αντίπαλο τον Μανδραϊκό. Μια ομάδα που στο ρόστερ της δεν διαθέτει κάποιον ποδοσφαιριστή που έχει γίνει γνωστός από προηγούμενη θητεία του σε μεγάλη κατηγορία. Ιδρυμένη το 1956, η ομάδα της Μάνδρας έχει αναδείξει στο παρελθόν κάποιους γνωστούς παίκτες, όπως ο Γιώργος Βαΐτσης, που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, και ο διεθνής Έλληνας πορτιέρο Τάκης Παντέλης, ο οποίος έπαιξε στον Απόλλωνα Αθηνών. Το μεγάλο πλεονέκτημα για την ΑΕΚ είναι ότι στα ματς της Αθήνας θα αγωνίζεται σε όλα σαν να είναι γηπεδούχος, αφού στόχος των αντιπάλων της είναι να επωφεληθούν οικονομικά. Για τον λόγο αυτό η αναμέτρηση με τον Μανδραϊκό θα γίνει στη Φυλή, γεγονός που επιτρέπει σε πολλούς φίλους της «Ένωσης» να δώσουν το «παρών».

Οι «εκλεκτοί» του Δέλλα
Τα προβλήματα εν όψει πρεμιέρας δεν λείπουν για τον Τραϊανό Δέλλα. Ο τεχνικός της ΑΕΚ δεν θα έχει στη διάθεσή του τρεις από τους πιο έμπειρους παίκτες του. Ο λόγος για τους τιμωρημένους Γεωργέα, Ρόβα και τον ανέτοιμο Μπρούνο Τσιρίλο. Πέραν τούτου, ο Δέλλας έχει να λύσει άλλον έναν γρίφο, αφού σε κάθε ματς καλείται να χρησιμοποιεί τους τέσσερις από τους επτά ξένους (Τσιρίλο, Κορδέρο, Ράμα, Μούργκα, Ντακόλ, Πόποβιτς και Μπρέσεβιτς) που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της η «Ένωση» και τρεις θα μένουν πάντα εκτός αποστολής. Η ελληνοποίηση του Ράμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Μούργκα δύσκολα θα βρει θέση, ενώ σίγουρα εκτός είναι ο Τσιρίλο. Βέβαια, κόντρα στον Μαδραϊκό φαίνεται πως το πρόβλημα του τεχνικού της «Ένωσης» είναι λυμένο, μιας και ο Πόποβιτς δεν έχει φτάσει επίσης στο 100% των δυνατοτήτων του και όλα δείχνουν ότι αυτός θα είναι ο τρίτος που θα «κοπεί» μαζί με τους Τσιρίλο και Μούργκα. Όσον αφορά την ενδεκάδα, ο Βούρας θα είναι κάτω από τα δοκάρια, με τους Τσουμάγκα – Τσουκαλά στα δύο άκρα και τους Σταθάκη – Τζανετόπουλο στο κέντρο της άμυνας. Στον άξονα το δίδυμο Κορδέρο – Ανάκογλου λογικά δεν θα αλλάξει για κανέναν λόγο φέτος, ενώ στις πτέρυγες της μεσαίας γραμμής θα βρίσκονται οι Ράμα και Πλατέλλας. Καθαρός φορ θα είναι ο Μπρέσεβιτς και λίγο πιο πίσω του θα κινείται ο Ντακόλ.

Ορίστηκε ραντεβού για το γήπεδο
Στις 30/9 ορίστηκε να γίνει το ραντεβού ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Σε αυτό ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς, μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και της νεοσύστατης «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», καθώς και εκπρόσωποι της Dimand θα παρουσιάσουν τα πλάνα για το νέο γήπεδο της «Ένωσης», το οποίο –μεταξύ άλλων– θα έχει παραπομπές στις ρίζες του συλλόγου και θα αποτελεί μνημείο για την προσφυγιά.

Στη συνάντηση αυτή θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα πλάνα του νέου γηπέδου, ωστόσο δύσκολα θα διαρρεύσει κάτι στη δημοσιότητα. Άλλωστε, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, ο «Τίγρης» φροντίζει να κρατάει κλειστά τα «χαρτιά» του και κάθε τι που αφορά το συγκεκριμένο θέμα θα παρουσιαστεί ενώπιον κόσμου και Τύπου με την επισημότητα που αρμόζει στην ΑΕΚ. Πιθανότερη ημερομηνία για παρουσίαση των πλάνων της ιστορικής έδρας της «Ένωσης» στον κόσμο θα είναι στα τέλη Οκτωβρίου.

Μπάμπης Πουλούτσης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα