Μπάχαλο με το «καλησπέρα» στην εξεταστική για την Υγεία

Μπορεί ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να φίλησε το Ιερό Ευαγγέλιο και να έκανε τον σταυρό του πριν αρχίσει την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, όμως η ένταση δεν αποφεύχθηκε.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίο με το πρόσχημα της περιφρούρησης της διαδικασίας κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη, να αποφύγει τις επιθέσεις στους βουλευτές της πλειοψηφίας κατά την απάντηση των ερωτήσεων.

Αυτές οι διευκρινίσεις του κ. Μπαλωμενάκη ερέθισαν τον βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη, ο οποίος αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας τες «πατρικές νουθεσίες». Είπε μάλιστα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον μάρτυρα το πώς θα απαντά…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εξεταστικής κάλεσε τον κ. Μηταράκη «να μην κάνει τον συνήγορο του μάρτυρα γιατί δεν το έχει ανάγκη…», ενώ την ίδια ώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης του ζητούσε να είναι αντικειμενικός, σημειώνοντας ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σε προηγούμενες εξετάσεις διαστρέβλωσε κατάθεση μάρτυρα, μεταφέροντάς την σε άλλο και δεν υπήρξε διόρθωση από το Προεδρείο.

Σε ό, τι αφορά την κατάθεση του, ο κ. Γεωργιάδης τα πρώτα δέκα λεπτά κατέθετε έγγραφα, καταδεικνύοντας κατά κύριο λόγο από πού απορρέει ο ιδιωτικός χαρακτήρας του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν και γιατί επέμεινε στην απομάκρυνση από την διοίκηση του Ανδρέα Μαρτίνη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι η παρέμβασή του ως υπουργού ήταν ως «καλή υπηρεσία», ανάλογη με την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην υπόθεση Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη. Δεν είχα τυπικά την αρμοδιότητα ως υπουργός Υγείας να παρέμβω στην διένεξη μεταξύ δύο ιδιωτών (Ντυνάν- Πειραιώς), αλλά το έκανα ως πολιτική παρέμβαση για να μη μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο και κλείσει το νοσοκομείο,  είπε πολλές φορές στην κατάθεσή του ο κ. Γεωργιάδης.

Στις ερωτήσεις «αν ζήτησε» ως υπουργός Υγείας την παραίτηση του ΔΣ και του Ανδρέα Μαρτίνη, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Συμφωνούμε όλοι στην αίθουσα ότι έπρεπε να φύγει ο Μαρτίνης; Και έτυχε ο κλήρος σε μένα που ήμουν υπουργός να τον αναγκάσω να φύγει». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε δηλώσεις που είχε κάνει ο σημερινός υπουργός, επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τότε, κ. Ξανθός, ο οποίος μιλούσε για την «κλίκα Μαρτίνη» και σε σειρά ερωτήσεών του, με τις οποίες ζητούσε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την αποπομπή του.

Στην ερώτηση αν είχε «την τυπική ιδιότητα» να ζητήσει την παραίτηση Μαρτίνη και αν ήταν «απαίτηση της τραπέζης Πειραιώς» απάντησε: «Άδραξα την ευκαιρία να ζητήσω την αποπομπή Μαρτίνη μετά από απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς που ζήτησε την παραίτηση όλου του ΔΣ και του προέδρου, καθώς είχαν περιέλθει όλα τα δάνεια στη συγκεκριμένη τράπεζα», ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, να μην κλείσει ούτε μια μέρα και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Έκρηξη Λοβέρδου για «στημένη εξεταστική»

Η επιτροπή στην έναρξη των εργασιών της ασχολήθηκε και πάλι με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος απέστειλε επιστολή με την οποία και πάλι χαρακτήρισε την Εξεταστική «στημένη».

Ένταση δημιουργήθηκε και για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ όταν τέθηκε το θέμα αν θα τον καλέσουν εκ νέου ή όχι να καταθέσει στην Εξεταστική.

Στην επιστολή του πάντως, ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για «προαποφασισμένα πορίσματα» και «κατασκευασμένους μάρτυρες», ενώ εγκαλεί την Επιτροπή γιατί δεν προχώρησε στην ανάγνωση «σύντομης απάντησής μου στην υβριστική επιστολή τους», όπως λέει.

Ο κ. Λοβέρδος, στην επιστολή του, κατηγορεί τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για «ιταμή συμπεριφορά» και υπογραμμίζει ότι «απέδειξαν ότι επειδή έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά πράγματι έχουν φτάσει σε έσχατο σημείο πολιτικού ευτελισμού και ηθικής εξαχρείωσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα