Υποκλοπές

Αποστασιοποιημένος…

Απογοητευμένος από τις εξελίξεις στη χώρα εμφανίζεται ο Κώστας Λαλιώτης, όπως προκύπτει από τα όσα είπε σε ιδιωτική συζήτηση που είχε με φίλους του στην Πάτρα, το απόγευμα της Δευτέρας, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ρίου κατά τη διάρκεια της κηδείας του Σταύρου Μαλλιώρη. Ο άλλοτε ισχυρός άντρας του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε ιδιαίτερη διάθεση για πολιτική συζήτηση, εμφανώς επηρεασμένος από τις δύσκολες ώρες που περνούσε η φίλη του Μένη Μαλλιώρη, αδελφή του Σταύρου. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να αποφύγει τις πολιτικές ερωτήσεις που του απηύθυναν οι φίλοι και οι γνωστοί του από την Πάτρα. Ο Κ. Λαλιώτης απαντώντας στο ερώτημα «τι κάνεις τώρα;» είπε μεταξύ άλλων: «Ασχολούμαι με τον κήπο μου» μια απάντηση που δείχνει τη διάθεσή του να ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο την αποστασιοποίησή του από τα πολιτικά δρώμενα. Τζάμπα ο Ευάγγελος αναμένει ότι το πάλαι πότε «θείο βρέφος» θα αλλάξει τα δεδομένα…

 

Στο σπίτι τους…

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, μία ημέρα μετά την ονομαστική του εορτή και αφού είχε δεχθεί πλήθος ευχών χτύπησε και πάλι. Αυτή τη φορά μέσω των social media. Ο βουλευτής ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διώξει άμεσα όσους υπουργούς ευθύνονται για την αποχώρηση μεγάλων επιχειρήσεων από την χώρα. Σε σχόλιο του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο βουλευτής της ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωση για μεταφορά της έδρας της βιομηχανίας Βιοχάλκο από την Ελλάδα στο Βέλγιο, έγραψε: «Η “Βιοχάλκο” φεύγει, οι αρμόδιοι υπουργοί παραμένουν… Αντώνη, ήρθε η ώρα να τους στείλεις σπίτι τους…»

 

Το δείπνο και οι μαθουσάλες

Ελληνογαλλικό δείπνο υψηλού επιπέδου χαρακτηρίζουν αρκετοί το δείπνο που είχαν στη Μεγάλη Βρετανία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ενώ παρόντες ήταν ο Γιώργος Καμίνης, η Ντόρα Μπακογιάννη και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Θυμίζω ότι ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας ήρθε στην Αθήνα προσκεκλημένος του δημάρχου για να παραστεί στην εκδήλωση ονοματοδοσίας της πλατείας του Θησείου σε Ζακλίν ντε Ρομίρι. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι η πρόσκληση προς τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν ιδέα της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη. Σημειώνω ότι η θυγατέρα του Επιτίμου της ΝΔ είναι πρόεδρος του ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Παρισιού, εξ ου και δούλεψε για την υλοποίηση της ιδέας. Όσο για τον Κων. Μητσοτάκη, περιττό να προσθέσω ότι έχει γνωριμία με τον Γάλλο από το 1966, όταν ο Ντ’ Εστέν ήταν υπουργός Οικονομικών και μάλιστα ο νεότερος στην ιστορία της Γαλλίας. Το πόσο υψηλή ήταν η συζήτηση δεν μπορώ να την κρίνω. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι επικεφαλείς (Μητσοτάκης, Ντ’ Εστέν) είναι από τους «μαθουσάλες» της πολιτικής…

 

Συζητήσεις με επιχειρηματίες

Ιδιωτικές συζητήσεις με επιφανείς της ομογένειας είχε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός στο Μουσείο της Ακρόπολης μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας στην εκδήλωση απονομής βραβείων από το ίδρυμα IFG του Γιώργου και της Ασπασίας Λεβέντη. Επί ένα τουλάχιστον δίωρο έγιναν πολύ συγκεκριμένες συζητήσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και των επιχειρηματιών, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη τους στην προσπάθεια του για την έξοδο της χώρας από την κρίση χωρίς ωστόσο να κρύψουν το βαθύ προβληματισμό τους για τις εντεινόμενες πιέσεις από την τρόικα. Ο Σαμαράς ήταν ομιλητικός πλην όμως το μυαλό του βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

 

Οι συγγραφείς της Κεντροαριστεράς

Σειρά ανθρώπων –και όχι ένας- συγγράφουν τις τελευταίες ημέρες το κείμενο-διακήρυξη της ενιαίας κεντροαριστεράς, όπως και αν ονομάζεται τελικά το περίφημο εγχείρημα για ανασυγκρότηση του χώρου. Το κείμενο που θα υπογράφεται από περίπου 50 (στόχος είναι να είναι περισσότεροι) προσωπικότητες του χώρου, θα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συστρατευθεί υπό μία κοινή «ομπρέλα», με πρώτο ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Σε αυτό, θα περιγράφεται με επιτακτικό τρόπο η ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας στην χώρα, ενώ θα αναδεικνύει τις θεμελιώδεις, ιδεολογικές και όχι μόνο διαφορές του χώρου, από τους υπόλοιπους που συνθέτουν τον πολιτικό καμβά της χώρας. Θα περιγράφει αναλυτικά τις προτεραιότητες της Ελλάδας στην περίοδο μετά το μνημόνιο και τους άξονες ενός απαραίτητου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας, από το νέο παραγωγικό, ως το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά και την ανάγκη «επανεφεύρεσης» του κράτους, τη σημασία της κοινωνικής πρόνοιας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Διαφωνούν…

Μπορεί ο Φώτης Κουβέλης και ο Ανδρέας Λοβέρδος να κράτησαν μυστικό αυτό που έχει ο κόσμος… τούμπανο -δηλαδή τη συνεργασία τους- αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλοι είναι χαρούμενοι με τη συμφωνία των δύο ανδρών. Αρκετοί στη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν έχουν ξεχάσει ούτε τον «μεταρρυθμιστικό» φανατισμό του πρώην υπουργού, αλλά ούτε τις «επιδόσεις» του σε κοινωνικά θέματα, όπως η διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, ή τα όσα έχει πει παλαιότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος υπέρ της θανατικής ποινής. Μάλιστα, η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Μαρία Γιαννακάκη, δεν παρέλειψε, μέσω facebook, να εκφράσει την πλήρη διαφωνία της με την απόφαση του Φώτη Κουβέλη. «Υποστηρικτές της θανατικής ποινής και συντάκτες του διατάγματος για τις οροθετικές δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με την Ανανεωτική Αριστερά», έγραψε χαρακτηριστικά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι, η Γιαννακάκη εκφράζει την πλήρη διαφωνία πολλών στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. με τη συμφωνία Κουβέλη-Λοβέρδου.

 

Περί αδιεξόδων…

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ μάλλον πιάστηκαν στον ύπνο. Έτσι από το περιβάλλον του προέδρου του Κινήματος, σχολίασαν με καυστικό τρόπο το ραντεβού του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη με τον πρόεδρο της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέα Λοβέρδο. «Θα ενωθούν δύο αδιέξοδα για να κάνουν ένα μεγαλύτερο», φέρεται να είπαν δείχνοντας έτσι την ενόχλησή τους όλο το τελευταίο διάστημα από τη στάση των δύο κομμάτων, ή τουλάχιστον από τα απανωτά «όχι» της ΔΗΜ.ΑΡ. στις προτάσεις του και τον ξεχωριστό «εορτασμό» της 3ης Σεπτέμβρη από τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τα εγκαίνια εκείνη την ημέρα των κεντρικών γραφείων του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν πως στην τελική ευθεία, και υπό την πίεση των γεγονότων, ακόμα ίσως και των δημοσκοπικών ευρημάτων, τόσο αυτά, όσο άλλα κόμματα και κινήσεις, ακόμα και μεμονωμένες προσωπικότητες, θα συνεργαστούν, έστω και με «χαλαρούς» όρους, και πάντως διατηρώντας την αυτονομία τους, πηγαίνοντας μαζί, αρχικά στις ευρωεκλογές και εφόσον το εγχείρημα πετύχει, γιατί όχι, και στις εθνικές εκλογές…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα