Καθημερινό «μασάζ» στους… επίφοβους

Την ώρα που το Μαξίμου προσπαθεί να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας, ότι σύντομα η χώρα θα απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια και τους δανειστές, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι έκδηλη η ανησυχία. Οι περισσότεροι βουλευτές δεν είναι αισιόδοξοι για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα λειτουργεί σε μια συνεχή αναταραχή.

Κάποιοι προβλέπουν σύντομα και πάλι δημοσιονομικά μέτρα, παρά τις διαβεβαιώσεις, κάποιοι άλλοι αναδιαπραγμάτευση του χρέους και όλοι πιστεύουν ότι οδεύουν σε αδιέξοδο. Στην κατήφεια συμβάλλει και το κλίμα έξω από τη Βουλή. Σχεδόν καθημερινά τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ψηφοφόρους τους είναι αρνητικά. Οι περισσότεροι το κατανοούν και γι’ αυτό και προ ημερών έκαναν κινήσεις για να εκτονωθεί η κατάσταση, καταθέτοντας ερωτήσεις στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Την βαριά ατμόσφαιρα των ημερών την γνωρίζει πολύ καλά και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μαθαίνει για τις αγωνίες των βουλευτών του κόμματός του. Ο γ.γ. της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, που είναι καθημερινά στη Βουλή, όπου και βρίσκεται το γραφείο του, ο γραμματέας της Κ.Ο. Θανάσης Μπούρας, αλλά και άλλα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθούν να ισορροπήσουν το σκάφος, με συνεχείς ενημερώσεις των βουλευτών. Παράλληλα, και ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές, μετά από σύσκεψη που έγινε προ ημερών στο Μαξίμου για τα επικοινωνιακά, ώστε να υπάρχει καθημερινή και συνεχής ενημέρωση των βουλευτών σε πρώτη φάση.

Αρκεί όμως αυτή η ενημέρωση για να αλλάξει το κλίμα; Όπως επισημαίνει έμπειρος κοινοβουλευτικός, αυτό δεν αρκεί: «Το κλίμα δεν φτιάχνεται μέσα από τη Βουλή, όταν ο γενικός πολιτικός περίγυρος δεν βοηθά» λέει. Μια μεγάλη ομάδα βουλευτών από διάφορες τάσεις, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ τους, συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι το κυβερνητικό φράγμα που έχει χτιστεί είναι αδύναμο και υπάρχει κίνδυνος στον πρώτο κοινωνικό σεισμό να αρχίσουν οι διαρροές με κίνδυνο να σπάσει. Οι βουλευτές αυτοί πιέζουν για ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα στους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκε η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις
Στο μεταξύ λόγω και του κλίματος που επικρατείς την ΚΟ της Ν.Δ. ελήφθη η απόφαση να αναβληθούν για ένα μήνα, οι αποφάσεις για το ακανθώδες ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται για να καλυφθεί. Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα.

Οι αποφάσεις για τα μέτρα μεταφέρονται χρονικά, μαζί με την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του πολυετούς προϋπολογισμού που έπρεπε να κατατεθεί βάσει μνημονίου στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η αναβολή, συνδέεται με το νέο προγραμματισμό του ελέγχου της τρόικας, ο οποίος σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πλέον έχει οργανωθεί σε 3 δόσεις, με 3 διαδοχικές επισκέψεις ή διαπραγματεύσεις. Οι αλλαγές, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, συνδέονται και με την ανάγκη να υπάρχει γερμανική κυβέρνηση πριν τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις.

Συνδέεται όμως –αναφέρουν–  και με την ανησυχία που εκφράζεται για τη δυνατότητα της κυβέρνησης αλλά  και της ελληνικής κοινωνίας να «αντέξει» άλλα μέτρα. Τα ίδια στελέχη επικαλούνται την θέση του Πρωθυπουργού «όχι νέα μέτρα»,  αλλά και το πολύ κρίσιμο, όπως εκτιμάται, ταξίδι στις Βρυξέλλες με στόχο να προωθηθεί το αίτημα.

«Ακόμη και μία αναβολή της λήψης θα είναι καθοριστική» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι ήδη τα μέτρα έχουν αναβληθεί 2 φορές μέσα στο 2013 και αν οι αποφάσεις μεταφερθούν για το 2014, η Ελλάδα θα μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλά: από την ελληνική προεδρία, από την ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και από απτές αποδείξεις (που ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν) για την αύξηση της φοροδοτικής ικανότητας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την μεγαλύτερη συγκράτηση  δαπανών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα