Τελεσίγραφο από την Αθήνα

Καθοριστικής σημασίας επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με στόχο να μεταφέρει στους κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ ένα διπλό μήνυμα: Πρώτον ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και, δεύτερον, πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα. Το μήνυμα που θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός είναι «μην μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχουμε! Όλα κρέμονται από μία κλωστή».

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που θα απεικονίζουν την κατάσταση στη χώρα και παράλληλα θα επιβεβαιώνουν απόλυτα την πρόβλεψη για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους. Βάσει αυτών, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στον πρόεδρο της ΕΕ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ανάγκη να υποστηριχθεί η χώρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι το ταξίδι του Αντ. Σαμαρά πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει ο ίδιος τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους για την κατάσταση στη χώρα και να διαμορφώσει το κλίμα εν όψει και των συζητήσεων που θα γίνουν μετά τις γερμανικές εκλογές. Ανάλογη ατζέντα θα έχει ο πρωθυπουργός και στη συνάντησή του, στα τέλη του μήνα, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία θα δει στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το εσωτερικό μέτωπο
Στο μεταξύ στο Μαξίμου έχουν στραμμένη την προσοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις πολλών κοινωνικών ομάδων, αλλά κυριότερα στους εκπαιδευτικούς, ελπίζοντας ότι δεν θα αντέξουν και μετά την αγωνιστική γυμναστική θα επιστρέψουν στις αίθουσες. Παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες για… κατάρρευση της απεργίας από την πρώτη ημέρα, το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών αναμένεται να είναι ένα πρώτο και ενδεχομένως ικανό δείγμα για το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να εκτιμήσει τις δυνάμεις του… αντιπάλου.

Η κυβερνητική αγωνία επικεντρώνεται στον κίνδυνο ενεργοποίησης μαθητών και φοιτητών στο μέτωπο της παιδείας, κάτι που εμφανώς μοιάζει να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνον θα καθιστούσε μαζικότερες τις όποιες κινητοποιήσεις, συμπαρασύροντας ίσως και άλλους κλάδους, αλλά θα αύξανε κατακόρυφα και το βαθμό δυσκολίας για την κυβέρνηση. Και τούτο διότι θα έμενε χωρίς λύσεις αποκατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε, οι καθηγητές μπορούν, έστω και μετά την παρέλευση ικανού χρόνου, να επιστρατευτούν. Οι μαθητές, πάλι, όχι.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο Αντώνης Σαμαράς θα ανησυχεί για την εξέλιξη του ευρύτερου απεργιακού μετώπου από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία και, μάλιστα, σε συνθήκες που τείνουν να θυμίσουν το χειμώνα του 2011 με τους διαδοχικούς προπηλακισμούς πολιτικών, καλείται να διαχειριστεί και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών, όχι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν την αλλαγή στρατηγικής και την έναρξη ενός νέου, σαφώς πιο διεκδικητικού κύκλου, διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας. Η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης, εκτός απροόπτου, θα κρίνει και το μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα