Ψάχνουν την αλήθεια για τη Βεύη (αλλά δεν τη βρίσκουν…)

 Δεν είναι λίγες οι φορές που από τις στήλες της «Α» έχουμε αναφερθεί στην υπόθεση της ανάθεσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη διαδικασία καταγγέλλεται από πολλούς ως ένα τεράστιο σκάνδαλο που θα ζημιώσει το Δημόσιο κατά σχεδόν 1,35 δισ. ευρώ.

Πού στηρίζουν οι καταγγέλλοντες αυτή τους την εκτίμηση; Κυρίως στο γεγονός ότι πλειοδότης του διαγωνισμού για τη Βεύη ανακηρύχθηκε πλειοδότης η ΑΚΤΩΡ, αφού πρώτα είχαν μηδενιστεί οι 8 από τους 10 υποψήφιους(!!!) και καταβάλλοντας τελικά ένα μίσθωμα, το ύψος του οποίου ήταν 75% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του κατ’ αρχήν πλειοδότη. Μάλιστα σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας είχαμε παρουσιάσει τον πίνακα με τις τιμές των προσφορών των 5 εταιρειών που κρίθηκαν αποδεκτές στη φάση κατάρτισης της λίστας των επικρατέστερων υποψηφίων, και η οποία έφερε φαρδιές-πλατιές τις υπογραφές των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Ωστόσο οι αποκαλύψεις της «Α» για τη Βεύη δεν σταμάτησαν εκεί. Στο φύλλο μας της 24/25 Αυγούστου δημοσιοποιήσαμε την είδηση ότι στις 24 Ιουλίου 2013, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ 168Α – 24 Ιουλίου 2013), εγκρίθηκε το «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ», το οποίο εκπόνησε το ΥΠΕΚΑ. Μέσα σε αυτή την έγκριση λοιπόν, ενώ αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα προωθήσει για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού την επί ίσοις όροις πρόσβασή τους σε λιγνιτωρυχεία που ανήκουν στο Δημόσιο, υπάρχει και η εξής περίεργη(;) παράγραφος που προβλέπει μια εξαίρεση:

«Λιγνιτικά πεδία που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο για την εκμετάλλευση των οποίων έχει προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και στον οποίο η ΔΕΗ δεν συμμετείχε, μπορούν να δοθούν προς εκμετάλλευση σε τρίτους, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο ανταγωνισμός».

Λίγες λοιπόν ημέρες μετά την έγκριση των παραπάνω, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η ανάθεση στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ του λιγνιτωρυχείου Βεύης, δηλαδή η ανάθεση ενός λιγνιτικού πεδίου που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και για την εκμίσθωση του οποίου δεν είχε συμμετάσχει στη σχετική διαδικασία η ΔΕΗ.

Η ερώτηση που καίει

Γιατί κάνουμε τη συγκεκριμένη υπόμνηση για τη ΔΕΗ; Διότι φαίνεται ότι στην αναζήτηση για το τι πραγματικά έχει συμβεί στον «γάμο» ΑΚΤΩΡΑ-Βεύης μπαίνουν πλέον και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος, κατέθεσε –μαζί με έξι ακόμη βουλευτές του κόμματος– ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τη νομιμότητα της εν λόγω σύμβασης παραχώρησης.

Η συγκεκριμένη ερώτηση γίνεται στη ΔΕΗ, για την οποία οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «δεν είχε υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος, προφανώς γιατί ίσχυε η παράνομη, όπως κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απόφαση για τον αποκλεισμό της, λόγω κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην εξόρυξη λιγνίτη». Είναι γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ΔΕΗ, με την απόφαση της 20ής Σεπτεμβρίου 2012 (Υπόθεση Τ-169/08) ακύρωσε την απόφαση C (2008) 824 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 5ης Μαρτίου 2008 σχετικά με τη χορήγηση ή τη διατήρηση σε ισχύ από την Ελληνική Δημοκρατία δικαιωμάτων για την εξόρυξη λιγνίτη υπέρ της ΔΕΗ Α.Ε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πετράκος και οι συνυπογράφοντες την ερώτηση βουλευτές υπογραμμίζουν: «Είναι αξιοσημείωτο ότι, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης παρενέβη υπέρ της αποφάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αποκλεισμό της ΔΕΗ (και κατ’ επέκταση την ανάθεση του Δημόσιου Λιγνιτωρυχείου Βεύης σε ιδιώτη) και κατά της ΔΕΗ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Εταιρεία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη ΑΕ (HE ΚΑΙ DSE), με έδρα την Κηφισιά, η οποία ανήκει, μαζί με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (!!)».

Κάπου εδώ και μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τα εξής:

«# Πώς δικαιολογείται το κατεπείγον της διαδικασίας τής απευθείας ανάθεσης σύμφωνα με το άρθρο 144 παρ. 3 του Μεταλλευτικού Κώδικα για την επίσπευση της έρευνας και εκμετάλλευσης του Λιγνιτωρυχείου Βεύης, όταν από την ημερομηνία της προσκλήσεως εκδηλώσεως ενδιαφέροντος (19.03.2010) μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει 3 1/2 χρόνια;

# Πώς δικαιολογείται το κατεπείγον με δεδομένο ότι τα πρακτικά της Επιτροπής προς έγκριση και έτοιμο το σχέδιο της απόφασης ήταν στο γραφείο του Υπουργού από τις 25.10.2012; Μήπως ανέμενε την επιχειρηματική συμφωνία των εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΤΕΡΝΑ ΑΕ για την από κοινού εκμετάλλευση και των δύο ορυχείων του Ν. Φλώρινας (Αχλάδας και Βεύης), τα οποία είναι προγραμματισμένα για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης Φλώρινας; Ήδη η συμφωνία για την εκμετάλλευση του Λιγνιτωρυχείου Αχλάδας έχει ανακοινωθεί επισήμως. Δεν ξενίζει το γεγονός ότι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ δεν έχει αντιδράσει στον αποκλεισμό της στο Λιγνιτωρυχείο Βεύης. Προφανώς η ανάθεση στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ εξυπηρετεί την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, αφού το καταβαλλόμενο μίσθωμα θα είναι 18% μικρότερο(!!).

# Πώς δικαιολογείται ότι η απώλεια εσόδων του Δημοσίου ύψους 321.000.000 ευρώ μόνο κατά την πρώτη 15ετή μίσθωση από τη διαφορά του δεσμευτικού μισθώματος (7% ΑΚΤΩΡ έναντι 25% ΤΕΡΝΑ) είναι πιο συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο;

# Με ποιες παραδοχές-πρότυπα, διεθνείς πρακτικές και δεδομένα τέθηκαν τα κριτήρια από την επιτροπή αξιολόγησης που ουσιαστικά απέκλειαν οκτώ (8) ή εννέα (9) εκ των δέκα συμμετεχόντων από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα τον μη ανταγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων, με ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς στη διαδικασία στην καλύτερη των περιπτώσεων παρέμεινε μόνο η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και η ΑΚΜΗ ΑΤΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ;

# Γιατί αποκλείστηκε η ΔΕΗ από τη διαδικασία; Η μη συμμετοχή της δεν οδηγεί σε απαξίωσή της, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το λιγνιτωρυχείο Βεύης πρόκειται να τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης που είναι ιδιοκτησία της;

# Γιατί δεν ακυρώθηκε η όλη διαδικασία από τον Σεπτέμβριο του 2012 μετά την απόφαση της 20ής Σεπτεμβρίου 2012 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Υπόθεση Τ-169/08), ώστε να δώσετε το δικαίωμα στη ΔΕΗ ΑΕ να συμμετάσχει στη διεκδίκηση του λιγνιτωρυχείου Βεύης;

# Γιατί έστω και σήμερα δεν ακυρώνετε τη διαδικασία και δεν προκηρύσσετε κανονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση του λιγνιτωρυχείου Βεύης, στον οποίο θα συμμετάσχει και η ΔΕΗ ΑΕ; Γιατί, εφόσον ακόμα επιμένετε στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, δεν παραχωρείτε το λιγνιτωρυχείο Βεύης στη ΔΕΗ ΑΕ, τη μοναδική εταιρία στην οποία συμμετέχει το Δημόσιο και αδιαμφισβήτητα έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα στην εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων και διαθέτει όμορη έκταση, την οποία μόνο ενιαία μπορεί να εκμεταλλευθεί ορθολογικά με την παρούσα έκταση;»

Ας ελπίσουμε ότι οι βουλευτές θα είναι πιο… τυχεροί από την «Α» και θα πάρουν τις απαντήσεις που εμείς ακόμη περιμένουμε…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα