Ετοιμάζει αντεπίθεση η κυβέρνηση

Ένα μικρό Γολγοθά έχει μπροστά της η κυβέρνηση αρχής γενομένης από τη διαφαινόμενη απεργία των εκπαιδευτικών. Αν και επισήμως ο υπουργός Παιδείας αρνείται το ενδεχόμενο επιστράτευσης, τουλάχιστον μέχρι τη σημερινή απόφαση των εκπαιδευτικών, η εντολή του Μαξίμου είναι σαφής: τα σχολεία θα ανοίξουν πάση θυσία.

Στο μέτωπο της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να προστεθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων τα τηλέφωνα και τα email στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα θα πάρουν φωτιά. Πρώτο στη λίστα το μέλλον των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, ενώ το θέμα του ΟΣΕ μόνο τυχαία δεν ήρθε στην επικαιρότητα.

Και εντός αυτού του κλίματος η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τις συνεχείς δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ. Δηλώσεις που πολλές φορές ακυρώνουν ακόμη και την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού. Έτσι το ΔΝΤ υπολόγισε το μικτό χρηματοοικονομικό κενό της Ελλάδας για την περίοδο 2015- 2020 περί τα 47 δισεκατομμύρια. Τουλάχιστον αυτή την πληροφορία επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων! Από την άλλη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Focus απέκλεισε για μία ακόμη φορά την πιθανότητα δεύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Κι αν αυτό δεν ενόχλησε και τόσο πολύ το Μαξίμου, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Ντράγκι ότι βασικό στοιχείο της συζήτησης που θα ανοίξει μετά τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές και την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης της τρόικας, θα είναι εάν οι όποιες ρυθμίσεις για την Ελλάδα θα συνοδευτούν από ένα νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα, ανάβουν φωτιές στο Μαξίμου.

Επί της ουσίας ακυρώνουν όλη την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά έτσι όπως αυτή ξεδιπλώθηκε το Σάββατο στην ΔΕΘ. Μάλιστα ορισμένοι στο Μαξίμου εισηγούνται στον κ. Σαμαρά να υιοθετήσει σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών μας, ειδικά και μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Να αρνηθεί δηλαδή κάθε συζήτηση για την προοπτική νέου Μνημονίου και μέτρων αφού η χώρα θα μπορεί να καλύπτει η ίδια τις ανάγκες της κι σας αναλάβουν οι Βρυξέλλες το ρίσκο των 220 δισ. ευρώ που μας έχουν χορηγήσει τα τελευταία χρόνια.

Αντεπίθεση
Το σίγουρο, πάντως είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια, ειδικά σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, καθώς στο εξωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά και χρειάζονται χειρουργικές κινήσεις στην επίσημη διπλωματική σκακιέρα.

Ήδη, οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της, εξαιτίας της κινητικότητας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα, το οποίο ακυρώνει εν πολλοίς την επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, ότι το κλίμα αλλάζει και οι καλύτερες μέρες έρχονται, λόγω και του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές και η αντιπολίτευση που έχουν αμφιβολίες, αλλά υπάρχουν και αρκετοί εντός της ΝΔ που θεωρούν ότι πρέπει η ηγεσία να στρίψει το τιμόνι. Δεν είναι τυχαίο, ότι το απόγευμα της Δευτέρας, μια ομάδα 15 βουλευτών της ΝΔ ζήτησε με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών την αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο η κίνησή τους σήμανε συναγερμό, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου, διαπίστωσε, ότι υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία στους βουλευτές, κάτι που αρνούνταν να κατανοήσουν και να δεχθούν ορισμένοι ένοικοί του, εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση, σε αυτό το στάδιο, μοιάζει εγκλωβισμένη, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη βοήθεια των συνδικάτων, αρχίζουν τα κτυπήματα. Το βασικό ερώτημα για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, είναι αν η χώρα έχει την πολυτέλεια να πλέει αμέριμνη προς την «τέλεια καταιγίδα» και επιμένουν ότι δεν πρέπει να γκρεμιστεί ότι έχει χτιστεί με κόπο.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, επιμένει να συνιστά υπομονή και να έχει ως κεντρικό στρατηγικό στόχο την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, αποκλείει τη λήψη νέου δανείου για την περίοδο 2015-2016.Ο Πρωθυπουργός, πιστεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χώρα βρίσκεται στο µέσο ευρύτερων εξελίξεων και επιμένει ότι οι μήνες, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι οι πιο κρίσιμοι. Στη διάρκεια αυτού του διμήνου, θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι μεγάλες προτεραιότητες, που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ θα αρχίσει σιγά-σιγά να ξεδιπλώνεται από τους βασικούς παίκτες, μετά τις γερμανικές εκλογές, ο ευρύτερος σχεδιασμός περί του τρόπου διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Για να αναχαιτίσει τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις και να παρατεθεί η ανοχή των πολιτών στην ακολουθούμενη πολιτική, από το Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει, με οδηγό και την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επικοινωνιακή αντεπίθεση. Κεντρικό μήνυμα είναι ότι στα μέσα του 2014 θα απαλλαγούμε από τα μνημόνιο και την τρόικα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν αυτό θα είναι αρκετό για να αποφορτίσει το κλίμα στην κοινωνία που πιέζεται περαιτέρω, ενώ σχεδόν έχει εξαντληθεί η φοροδοτική της ικανότητα, με το ότι αυτό συνεπάγεται και για τη στάση της έναντι της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα