Θέλουν (και) το ΕΣΠΑ

Μετά το ΤΑΙΠΕΔ, τον έλεγχο του οποίου θέλουν να αποκτήσουν οι Γερμανοί, στο… μάτι έχει μπει και το ΕΣΠΑ αφού υπάρχει «κρυφό» σχέδιο (της τρόικας) για να βάλουν χέρι στα κονδύλια που θα τους επιτρέπει να διαχειρίζονται τους κοινοτικούς πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Γερμανοί έχουν ήδη έτοιμο το πλάνο για να παρακάμψουν το ελληνικό Δημόσιο, με στόχο να διαχειριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που προορίζονται για την ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν έναν καινούργιο χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα λειτουργήσει με βάση τα Γερμανικά Ταμιευτήρια τα οποία βρίσκονται υπό ίδρυση στην ελληνική επαρχία και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα όταν συγκροτηθεί. Στόχος τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ και τα αποταμιευτικά αποθέματα που υπάρχουν.

Εδώ και μήνες έχει δρομολογηθεί το πλάνο της ενεργοποίησης στην Ελλάδα χρηματοπιστωτικών μονάδων γερμανικής προέλευσης, μέσω των οποίων οι κοινοτικοί πόροι θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής. Οι χρηματοπιστωτικές μονάδες, είναι το «Επενδυτικό Ταμείο» και η «Αναπτυξιακή Τράπεζα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Frankfurter Rundschau», υπάρχουν επαφές του προέδρου του Γερμανικού Συνδέσμου Ταμιευτηρίων (DSGV) Γκέοργκ Φάρενσον και του προκατόχου τους και προέδρου του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων Χάινριχ Χάασις, με επικεφαλής του Ιδρύματος των ταμιευτηρίων για την διεθνή συνεργασία.

Τα κατά τόπους ταμιευτήρια θα συγκεντρώνουν τις καταθέσεις της περιοχής τους και θα χορηγούν δάνεια, ενώ υπάρχει η σκέψη για δύο πιλοτικά ταμιευτήρια στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και στην Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης ενός ελληνικού συνδέσμου ταμιευτηρίων

Τα κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν, θα τα διαθέσει η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα, ενώ θα συμπεριληφθούν και άλλα 100 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ και 50 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τέλος θα διατεθούν και 200 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα από το ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα