Έπαινοι από Μπαρόζο

Θετικά σχόλια για την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλει προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει την κρίση, επιφύλασσε ο  Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό «Προφίλ».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στάθηκε στη σωστή εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας, από την άλλη πλευρά όμως προειδοποίησε ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί ώστε να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

«Η εφαρμογή του τωρινού προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει κάνει ουσιαστικές προόδους τόσο για τη δημοσιονομική σταθερότητα όσο και για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις είχε επαινέσει τον περασμένο Ιούλιο το Eurogroup. Ο επόμενος έλεγχος του προγράμματος θα γίνει το φθινόπωρο» τόνισε ο Μπαρόζο.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς την αναγκαιότητα ενός νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, στην οποία αναφέρεται «ότι κάθε περαιτέρω μέτρα βοήθειας, εφόσον είναι απαραίτητα, θα εξετασθούν εάν η Ελλάδα πετύχει ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και επιπλέον εάν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που προβλέπονται στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, δεν θα ήθελα να κάνω τώρα κάποιες εικασίες».

Σε άλλο σημείο, ο Μπαρόζο τόνισε ότι η Ευρωζώνη αποδεικνύεται ανθεκτική καθώς δεν έχουν υπάρξει αποχωρήσεις χωρών από τις τάξεις της. «Πριν από δύο χρόνια στοιχηματιζόταν ότι θα ήταν δυνατόν μία χώρα – μέλος να αποχωρήσει. Στην πραγματικότητα, όμως, όχι μόνον παραμένουν στην Ευρωζώνη όλα τα μέλη της αλλά πρόκειται να προστεθεί και ένα επιπλέον αφού την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα ενταχθεί και η Λετονία. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προφήτευαν μερικοί αναλυτές, κυρίως εκτός της Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα