Εθνική… τραγωδία

Ο δρόμος για το Ρίο ξεκίνησε με… κακοτοπιές για την εθνική μας, όμως η χθεσινή ημέρα έδειξε πως τα πάντα… γυρίζουν! Με τη νίκη της επί του Λιχτενστάιν (1-0) η Ελλάδα έπιασε ξανά στην κορυφή του ομίλου τη Βοσνία, εκμεταλλευόμενη την εντός έδρας ήττα της δεύτερης από την Σλοβακία. Ωστόσο, το «δώρο» των Σλοβάκων λίγο έλειψε να περάσει έτσι, αφού οι διεθνείς μας θύμιζαν περισσότερο πρωταγωνιστές σε… αρχαία τραγωδία και παραλίγο να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους.

Είναι μία ακόμη από τις περιπτώσεις που η κλισέ φράση «μόνο κέρδος από το ματς είναι οι τρεις βαθμοί», βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στο χθεσινό ματς της εθνικής μας. Κόντρα στους… άμπαλους (δεν είναι υπερβολή) του Λιχτενστάιν, οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος σπατάλησαν ένα ολόκληρο ημίχρονο χωρίς να απειλήσουν ουσιαστικά. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Κυριολεκτικά πήγαν να πράξουν αυτοχειρία, αφού η αποβολή του Χολέμπας, λόγω της ανόητης ενέργειάς του, έκανε τα πράγματα πολύ δύσκολα. Ευθύνες έχει και ο Πορτογάλος για το σχήμα που παρέταξε, αφού το πλάνο με τον έναν επιθετικό στην κορυφή σε καμία περίπτωση δεν έφερε αποτέλεσμα, κόντρα σε μία ομάδα που παίζει φύση αμυντικά και δεν μπορεί να απειλήσει επιθετικά.

Οι γηπεδούχοι έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα μέσα στο γήπεδο, δηλαδή αμύνθηκαν μαζικά. Και σαν να μην έφτανε αυτό πήραν τα… δικαιώματα που τους έδωσαν οι διεθνείς μας και λίγο έλειψε να απειλήσουν σοβαρά σε κάποιες περιπτώσεις. Απ’ την άλλη, η εθνική μας δεν έκανε ούτε τα βασικά. Δηλαδή, να πιέσει τους αμυντικούς του Λιχτενστάιν όταν αυτοί είχαν στην κατοχή τους την μπάλα, κάτι που σε δύο-τρεις περιπτώσεις που το έπραξαν τους έφερε… τρικυμία.

Η αριστερή πτέρυγα με τους Χολέμπας και Χριστοδουλόπουλο έμοιαζε «απενεργοποιημένη». Ο Λάζαρος μόνος του δεν έβρισκε λύσεις και για τον λόγο αυτό η εθνική μας έπαιζε «μονόπατα» στο πρώτο μέρος, καθώς ο Τοροσίδης ήταν πολύ πιο κινητικός από τα δεξιά και με τον Κονέ συνεργάστηκε πολύ καλά. Παράλληλα, ο Μήτρογλου κλείστηκε καλά από τους αντιπάλους του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που βρέθηκε σε θέση βολής, μέχρι το γκολ που πέτυχε, έδειξε να έχει έλλειψη ψυχραιμίας.

Η αναγκαστική «μεταφορά» του Τοροσίδη στα αριστερά, μετά την αποβολή του Χολέμπας, άλλαξε κάπως την κατάσταση. Ο «Τόρο» ανέβαινε για να βοηθήσει επιθετικά, κέρδισε την αποβολή Χάσλερ στο 66’. Σε γενικές γραμμές ο ακραίος αμυντικός της Ρόμα ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της εθνικής μας, στην αναμέτρηση του Βαντούζ, αφού έδωσε και την ασίστ στο γκολ, μετά την εξαιρετική πάσα του Κώστα Κατσουράνη. Πολύ θετική ήταν και η εμφάνιση του αρχηγού της Ελλάδας, ιδίως στο δεύτερο μέρος, ενώ και οι Σωτήρης Νίνης και Γιώργος Καραγκούνης έδωσαν λύσεις, αφού είχαν καθαρό μυαλό.

Δικαίως ο Σάντος αισθάνθηκε ντροπιασμένος για την εικόνα της ομάδας του στο πρώτο μέρος και δικαίως τόνισε πως και οι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να αισθάνονται το ίδιο. Η Ελλάδα, για 45 λεπτά, το μόνο που δεν έδειξε χθες ήταν πως θέλει να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ. Και στα τρία εναπομείναντα παιχνίδια πρέπει να το πράξει, αφού έχει μια τεράστια ευκαιρία μπροστά της ακόμη και να βρεθεί απευθείας στα γήπεδα της Βραζιλίας, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί αγώνας μπαράζ. Άλλωστε, από τη στιγμή που η τύχη συνεχίζει να είναι με το μέρος της, δεν αποκλείεται το βράδυ της Τρίτης να βρεθεί μόνη της στην κορυφή του ομίλου με νίκη επί της Λετονίας, αφού η Σλοβακία θα παίζει το τελευταίο της χαρτί εντός έδρας με τη Βοσνία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην κερδίσουν οι Βόσνιοι σε αυτό το ματς και να κάνει η Ελλάδα το 3Χ3 εντς έδρας κόντρα σε Λετονία, Σλοβακία και Λιχτενστάιν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα