«Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων»

Τη στιγμή που ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ ζητούν χαλάρωση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει δίχως αποκλίσεις και… ελαφρύνσεις στην πορεία που έχει σχεδιάσει από κοινού με τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χθες διέψευσε το σενάριο που κυκλοφορούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχετικά με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών».

Πάντως, τα έσοδα από την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εμφάνισαν πέρυσι συρρίκνωση κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την περίοδο 2011-2012. Εντούτοις, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι στη νέα χειμερινή περίοδο θα καταγραφεί αύξηση, ενώ θεωρεί ότι με το μέτρο αυτό καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο. Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, η αύξηση που παρατηρήθηκε στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, καταδεικνύει ότι τα προηγούμενα χρόνια διοχετεύονταν στην αγορά ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που προορίζονταν για άλλες χρήσεις.

«Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο. Αν μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα ανοίξουμε πάλι παράθυρο στους λαθρεμπόρους», υποστήριξε ο Στουρνάρας, που στη συνέχεια προανήγγειλε απλοποίηση κριτηρίων και διαδικασιών στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης: «Μπορούμε να εξετάσουμε απλοποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά όχι μείωση ΕΦΚ. Σημειώνω, ότι πέρυσι δεν απορροφήθηκε το ποσό που είχε διατεθεί από τον προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης».

Επιπλέον, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης δεν μπορεί να μειωθεί επειδή η εξίσωση έγινε στο κατώτατο επιτρεπτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση επίπεδο για το πετρέλαιο κίνησης. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν πλέον να μειωθεί ο ενιαίος ΕΦΚ, παρά μόνο εάν αποφασισθεί η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Όμως, μία τέτοια εξέλιξη θα εγκυμονούσε κινδύνους για «αναζωπύρωση» του λαθρεμπορίου κάτι που στην κυβέρνηση δεν θέλουν καν να σκέπτονται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα