Ο «Σφάκ-man» ιδρύει το ελληνικό CSI

Για τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Αστυνομία, η αποστρατεία του Μανώλη Σφακιανάκη είχε επί της ουσίας αναγγελθεί από πέρυσι, όταν στις τακτικές κρίσεις του 2016 αποφασίστηκε μετά από 22 χρόνια επιτυχιών στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να μπει -επί της ουσίας- στο «ψυγείο».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, ο Χανιώτης αντιστράτηγος ε.α. πλέον ανακοίνωσε -σαν έτοιμος από καιρό- την ίδρυση Ινστιτούτου με το όνομα «Cyber Security International» (CSI). Το Ινστιτούτο θα έχει γραφεία σε 52 νομούς της χώρας, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και από δωρεές ιδιωτών. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν παιδιά σε γλώσσες προγραμματισμού, να παρέχει συμβουλές για την προστασία των πολιτών σε σχέση με το ηλεκτρονικό έγκλημα, να δημιουργηθούν επιστημονικά φόρουμ που θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά και θέματα που αφορούν στην ψυχολογία όπως το bullying. Παράλληλα, θα λειτουργεί 24ωρο τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα μπορούν να τηλεφωνούν οι πολίτες και να υποβάλλουν απορίες τους σε σχέση με θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής.

«Ήρθε η ώρα μου να φύγω από την Ελληνική Αστυνομία και να έρθω στο δημόσιο βίο ως πολίτης. Δεν κρατώ θυμό σε κανένα. Κοιτάζω παρακάτω, κάνω έργο. Μου αρέσει το αποτέλεσμα. Το ινστιτούτο αυτό είναι το δεύτερο που γίνεται στον κόσμο. Ήρθε για να μείνει. Είναι καταδικασμένο να επιτύχει. Εάν βρεθούν κάποιοι να κόψουν τη φόρα του ινστιτούτου, θα με βρουν απέναντι. Και ξέρουν τι σημαίνει θα με βρουν απέναντι. Πλέον δεν υπολογίζω τίποτα», δήλωσε κατά την επίσημη παρουσίαση των επόμενων δράσεων του ο «Σφάκμαν». Αναφερόμενος στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την υπηρεσία που ίδρυσε και ταυτίσθηκε μαζί της, τόνισε ότι «εγώ είμαι ο ιδρυτής αυτής της υπηρεσίας το 1995. Τότε ήμουν μόνος, τώρα έχω εσάς. Δημιουργήθηκε μια ομάδα και χτίσαμε την υπηρεσία. Μέχρι το 2009 ήμασταν τέσσερα άτομα και μας αποκαλούσαν “η υπηρεσία – ταξί”. Τότε έκανα μια εισήγηση στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που ήταν τότε υπουργός και μου έστειλε το επιστημονικό προσωπικό που χρειαζόμασταν. Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα έγινε πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πρώτη σε πολλά προγράμματα».

Τέλος, προανήγγειλε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και ως πολίτης, αποκαλύπτοντας ότι «το Ινστιτούτο θα είναι στα αμερικανικά πρότυπα και θα υπηρετεί στα παιδιά μας. Ήδη είναι σε κυβερνητικά χέρια. Είδα τον αρχηγό της Αστυνομίας σήμερα, και μου είπε ότι θέλει να συνεργαστούμε».

Η «ταυτότητα» του Ινστιτούτου
1] Σκοπός ίδρυσης Ινστιτούτου: Restart Επιχειρηματικότητας και Γνώσης μέσα από ειδικό τρόπο προσέγγισης και ανάπτυξης στις νέες τεχνολογίες κ διαδίκτυο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια -52 νομούς χώρας- μέσα από το CSI Institute.

2] Η διάρθρωση και η δομή του συστήματος του Ινστιτούτου θα διαχέεται στο σύνολο των νομών – περιφερειών της ελληνικής επικράτειας, με αντίστοιχες διοικήσεις οι οποίες θα εκλέγονται σύμφωνα με το καταστατικό από τα μέλη του Ινστιτούτου που έχουν καταγωγή από την γεωγραφική περιφέρεια στην οποία διαμένουν μόνιμα πλην όμως όλες οι περιφερειακές διοικήσεις θα υπάγονται διοικητικά στην κεντρική διοίκηση που θα έχει έδρα την Αττική, ενώ θα ελέγχει και εποπτεύει όλα τα περιφερειακά όργανα στην ημεδαπή,

3] Ενεργοποίηση των πολιτών όλης της χώρας -52 νομούς- σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου μέσα από επιχειρηματικές θεματολογίες και ψηφιακές πλατφόρμες ανάλογες των ενδιαφερόντων τους δίνοντας τους παράλληλα κίνητρα για επιχειρηματικότητα – εκπαίδευση κ.α.

4] Το Ινστιτούτο εκπαιδεύει – ενημερώνει – καταρτίζει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, ηλικία και μόρφωση τους πολίτες σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας (μαθητές – ανέργους με ή χωρίς γνώσεις – αγρότες – νοικοκυρές – κτηνοτρόφους κλπ) σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου με αρχικό σκοπό την θεματική ενημέρωση τους ανάλογα των σπουδών και ενδιαφερόντων τους αλλά παράλληλα και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό μέσα από κατάρτιση-εξειδίκευση σε ενότητες που οδηγούν στις διαδικτυακές αγορές οι οποίες για πολλούς είναι άγνωστα μονοπάτια (νέες επιχειρηματικές ιδέες, ηλεκτρονικό εμπόριο – κατασκευή εφαρμογών [app] – ασφαλή πλοήγηση κ.α. )

5] Δημιουργία δυναμικών γκρουπ επιστημόνων για παρεμβάσεις με προτάσεις – λύσεις σε επιστημονικά θέματα που τυχόν θα προκύπτουν όπως νομικών, πληροφορικάριων (hi-tech), ψυχιάτρων, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών κ.α., για θέματα (Νομικά κενά – Cyber bullying – Εθισμού κ.α.)που υφίστανται στην κοινωνία μας και αφορούν νέες τεχνολογίες.

6] Ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ταλέντων μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας αλλά και από κίνητρα- διαγωνισμούς που θα διοργανώνει το CSI Institute.

7] Λειτουργία της Ψηφιακής Aκαδημίας – τάση εποχής (Code Academy) όπου μέσω ηλεκτρονικών σεμιναρίων του Ινστιτούτου (webinars) θα εκπαιδεύονται σε όλη την επικράτεια οι μαθητές, σπουδαστές αλλά και άλλες ομάδες ατόμων.

8] Υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως FBI, Interpol, Europol, EC3 κ.α με σκοπό την έρευνα συγκεκριμένων διαδικτυακών συμπεριφορών, την από κοινού συνεργασία σε συνέδρια ενημερώσεις κ.α. και την ανταλλαγή απόψεων.

9] Το Ινστιτούτο δεν είναι κερδοσκοπικό, ελέγχεται από ορκωτούς σε όλες τις οικονομικές του διαδικασίες και εξασφαλίζει πόρους από χορηγίες – δωρεές – ευρωπαικά προγράμματα. Το νομικό του μόρφωμα είναι σωματείο με ιδρυτικά μέλη και εκλεγμένη διοίκηση!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα