Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου στην απόφασή του να πλήξει στρατιωτικά τη Συρία θα ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος με διάγγελμά του από τον «Κήπο με τα Τριαντάφυλλα» του Λευκού Οίκου, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας και αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Λευκό Οίκου του προέδρου με τους υπουργούς κι άλλους επιτελείς που χειρίζονται τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Το διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα αναστέλλει προσωρινά τα πλήγματα από αέρος που πολλοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον ανέμεναν πως θα εξαπολύονταν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

«Η Γερουσία θα ψηφίσει επί του σχεδίου νόμου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης Σεπτεμβρίου, το αργότερο, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα» δεσμεύτηκε επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ. «Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», συμπλήρωσε ο Ρέιντ, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ-‘Ασαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Η μεν ηγεσία της Γερουσίας δήλωσε πρόθυμη να συγκαλέσει το σώμα νωρίτερα, ενώ η ηγεσία της Βουλής επισήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η αναβολή των επιχειρήσεων φαίνεται πάντως να βολεύει και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν που συναντήθηκε χθες με την ύπατο Αρμοστή για θέματα αφοπλισμού, Άντζελα Κέιν, που μόλις επέστρεψε από τη Δαμασκό μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών. Τα ευρήματα, που ταξινομούνται χθες και σήμερα στην έδρα του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, θα αποσταλούν αύριο για αναλύσεις σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και τα πορίσματα των αναλύσεων θα συμπληρώσουν την έκθεση που θα υποβληθεί στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή έχει ελαφρύνει και το κλίμα ενόψει της συνόδου των G20, που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα και θα ήταν ιδιαίτερα βαρύ αν είχε προηγηθεί αμερικανική επίθεση στη Συρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα