Τα F-35 αλλάζουν τις ισορροπίες στους αιθέρες πάνω απ’ το Αιγαίο

Προβληματισμός προκαλεί στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τις αποφάσεις ποσοτικής και ποιοτικής ενίσχυσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, με 116 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 JSF.

Η απόφαση της αύξησης κατά 24 αεροσκάφη του στόλου των μαχητικών που ήδη έχει παραγγείλει από τις ΗΠΑ η Άγκυρα, με στόχο την αντικατάσταση των F-16 που αποτελούν σήμερα τον κορμό της αεροπορίας των εξ ανατολάς γειτόνων, ουσιαστικά αποτελεί ένα βήμα που θα ανατρέψει εις βάρος της Ελλάδας τις ισορροπίες που υπάρχουν στους αιθέρες του Αιγαίου. Πολλώ δε μάλλον με δεδομένη την οικονομική συγκυρία που τουλάχιστον έως το 2018 καθιστά απαγορευτική την όποια σκέψη ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα αναβαθμισμένα και ιδιαίτερα αξιόμαχα F-16 και Mirage 2000-5 θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαχητικά α/φ νεότερης γενιάς με υπέρτερες δυνατότητες στην ανοιχτή αερομαχία.

Στο μυαλό του Πάνου Καμμένου υπάρχει η ενίσχυση και της χώρας με F-35 JSF προκειμένου να υπάρχει τουλάχιστον ποιοτική ισορροπίας, καθώς οι Τούρκου θα προμηθευτούν το α/φ της Lockheed Martin σε μεγαλύτερους αριθμούς. Το ερώτημα, βέβαια, δεν είναι άλλο από το πώς και πότε, καθώς το κόστος για μία παραγγελία από τις ΗΠΑ είναι αδύνατο να στηριχτεί από τον σημερινό προϋπολογισμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσον αφορά τις φήμες για αίτημα προς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να χρηματοδοτήσει την απόκτηση μία μοίρας F-35 JSF (20 μαχητικά α/φ) από την Ελλάδα είναι δύσκολο να γίνουν πιστευτές, τόσο λόγω των ελέγχων της τρόικας όσο και της επικείμενης αλλαγής προέδρου στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα