Από Νοέμβριο και βλέπουμε

Θεωρητικά η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά είναι ισχυρή, παρά το ότι η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία δεν είναι ευρεία. Όμως, όπως όλοι επισημαίνουν, η σταθερότητα μπορεί να κλονιστεί από ένα απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικό ατύχημα και πρόωρες εκλογές.

Η υπόθεση της άρσης των πλειστηριασμών οδηγεί σε πολιτικό ατύχημα, μόνο που δεν είναι απρόβλεπτο αλλά το αντίθετο. Η ίδια η κυβέρνηση το άνοιξε και ο Γιάννης Στουρνάρας «ξεπάγωσε» τους πλειστηριασμούς, έστω και υπό τη μορφή κοινωνικών κριτηρίων. Όμως οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και τα μηνύματα που λαμβάνει το Μαξίμου τόσο από τους βουλευτές της Ν.Δ., όσο και από αυτούς του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζουν τον Αντώνη Σαμαρά να «παγώσει» το ζήτημα, προκειμένου να αποφευχθεί το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

Με «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές να έχουν ήδη πάρει θέση μάχης προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση, την τρόικα να πιέζει και το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά τη χρυσή τομή, ο Αντώνης Σαμαράς «πάγωσε» τη συζήτηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για τη διευθέτηση του ζητήματος και ότι δεν θα υπάρξει εσπευσμένη ρύθμιση.
Στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό την Τρίτη στο Μαξίμου, όταν ετέθη το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είπε ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα το δει προσωπικά και ότι δεν μπορεί να γίνει βιαστική συζήτηση, με σαφέστατο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα σπεύσει για μία νομοθετική ρύθμιση, αλλά θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια (έως 31-12-2013) για τη διευθέτησή του». Αλλά και σε σύσκεψη με τον Βαγγέλη Βενιζέλο φέρεται να ξεκαθάρισε πως δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία τώρα. Πηγές του Μαξίμου επιμένουν πως οι τόνοι πρέπει να πέσουν τώρα και το θέμα να επανέλθει τον Νοέμβριο, δεδομένου ότι ο νόμος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ ισχύει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Θα ηρεμήσουν

Το σκεπτικό είναι πως οι «αντάρτες» και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα καμφθούν εάν τεθεί ευθέως το δίλημμα «πλειστηριασμοί ή κάλπες» καθώς, συν τοις άλλοις, τυχόν εκλογική αναμέτρηση μέχρι τον Δεκέμβριο δεν θα γίνει με σταυρό, αλλά με λίστα, την οποία θα διαμορφώσουν οι ηγεσίες των κομμάτων.
Η τακτική της αναβολής ωστόσο πρέπει να βρει σύμφωνη την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας έχουν προειδοποιήσει από την άνοιξη ότι το θέμα θα τεθεί στον φθινοπωρινό έλεγχο.

Από τον Σκορδά στην αναβολή

Η ζύμωση ανατέθηκε από το Μαξίμου στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Αθανάσιο Σκορδά, ο οποίος ανταποκρίθηκε με τις σχετικές δηλώσεις που έκανε στις αρχές του καλοκαιριού, ωστόσο οι ισχυρές διαφωνίες που προήλθαν από τα κυβερνητικά έδρανα έκαναν τον Γιάννη Στουρνάρα να πάρει προ δεκαημέρου τη σκυτάλη και να ανεβάσει ρυθμούς ενόψει τις επιστροφής της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το μπαράζ αντιδράσεων όμως έφερε αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο που αναζητά νέα γραμμή επικοινωνιακής πλεύσης, ενώ στο στρατόπεδο των βουλευτών της πλειοψηφίας τείνει να διαμορφωθεί μπλοκ εναντίον του υπουργού Οικονομικών.
Έτσι, λοιπόν, ο ένας μετά τον άλλο οι κυβερνητικοί βουλευτές όχι απλώς διατυπώνουν δημοσίως τη διαφωνία τους με τους πλειστηριασμούς (ακόμη και με «κοινωνικά κριτήρια»), αλλά εμφανίσθηκαν και οι πρώτοι που προκρίνουν ανοικτά την πτώση της κυβέρνησης.

«Εάν το δίλημμα είναι να ξεσπιτωθούν ένα εκατομμύριο Έλληνες ή εκλογές, τότε η απάντηση είναι εκλογές», δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Σε ακόμη πιο κοφτό ύφος ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, εκτόξευσε το παροιμιώδες «να πέσει η κυβέρνηση… και να μη σηκωθεί». Στους «όχι» προστίθενται (μέχρι στιγμής) οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος, Θάνος Μωραΐτης, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ο Κασσής είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή δεν είχε ψηφίσει διατάξεις του Μνημονίου, τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ η Τζάκρη αναστάτωσε την κυβέρνηση πριν από λίγες μόνον ημέρες, με τη δήλωσή της κατά του πρωθυπουργού «ο Σαμαράς ξεπουλά τη χώρα» και τη διαφωνία της σε τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Αναβρασμός παρατηρείται και στη «γαλάζια» πτέρυγα. Μετά την προαναγγελία «εμφυλίου» από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Ν.Δ., Σοφία Βούλτεψη, το τελευταίο διάστημα «χτύπησαν» οι Βύρων Πολύδωρας, Μιχάλης Ταμήλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Κατερίνα Παπακώστας, Κώστας Κατσαφάδος. Σε αυτούς πρέπει σίγουρα να προστεθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι αρνητικός στην άρση των πλειστηριασμών.

Το πιθανότερο σενάριο

Το γεγονός ότι, με παρέμβαση Σαμαρά, η συζήτηση παγώνει προσωρινά δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών σταματά τις ασκήσεις επί χάρτου και την επεξεργασία σχεδίου για το πώς θα γίνει η άρση των πλειστηριασμών. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το σχέδιο θα είναι έτοιμο τις αμέσως προσεχείς ημέρες και θα τεθεί υπόψη της τρόικας κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης από τους Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς.

Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση ύστερα από 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ κάθε φορά, τον συνυπολογισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ενώ θα γίνει και καθορισμός αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έτσι ώστε να γίνονται ταχύτερα οι ρυθμίσεις δανείων και να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα