«Με τερτίπια αγοράζει χρόνο η κυβέρνηση»

«Πρώτα η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και μετά να αξιώσουμε ρύθμιση του χρέους», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Α» ο Μάριος Γεωργιάδης. Ο γραμματέας Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτής Α’ Αθηνών, εκτιμά ακόμη ότι «επειδή δημοσκοπικά καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έχει τρείς επιλογές, να αφήσει τα πράγματα να οδηγηθούν από μόνα τους όσο αντέξει το σχήμα, να κάνει πρόταση για οικουμενική ή να πάει την χώρα σε πρόωρες εκλογές». Τέλος, εμφανίζεται βέβαιος ότι τα ποσοστά του κόμματος –όποτε κι αν στηθούν κάλπες– θα είναι αισθητά μεγαλύτερα απ’ ό,τι δείχνουν οι μετρήσεις.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, το Eurogroup δεν εκταμιεύει ούτε ολόκληρη τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Πάει καλά η διαπραγμάτευση;
«Δεν ξέρω πώς πάει η διαπραγμάτευση, γιατί δεν έχουμε και πλήρη ενημέρωση, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μας έκοψαν τη δόση των 2,8 δισ. στη μέση καθώς η κυβέρνηση –το δημόσιο– δεν πλήρωσε ιδιώτες όπως όφειλε από τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους δανειστές. Η κυβέρνηση πάντα καυχιέται ότι η διαπραγμάτευση πάει από το καλό στο καλύτερο, το “φουσκώνει” και επικοινωνιακά το θέμα και όλοι νομίζουν ότι έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα. Εμείς έχουμε πει σε κάθε τόνο, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και μετά να αξιώσουμε ρύθμιση του χρέους, όταν αυτό το κάνουμε αντίθετα τόσο γινόμαστε αναξιόπιστοι και χάνουμε τον στόχο μας».

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέους και αυξήσεις υπαρχόντων άμεσων και έμμεσων φόρων. Έτσι θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία;
«Μόνο μπροστά δεν μπορεί να πάει η οικονομία με τους φόρους “βουνό” στις πλάτες των νοικοκυριών. Η υπερφορολόγηση δεν οδηγεί πουθενά, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όσο αυξάνεται η φορολογία τόσο μειώνεται η είσπραξη των άμεσων φόρων και η απόδοση του ΦΠΑ. Οι επιχειρηματίες προκειμένου να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τη χιονοστιβάδα των φορολογικών μέτρων. Αν δεν μπει ζεστό χρήμα στην αγορά, δεν θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Οι επενδύσεις όμως δεν έρχονται όσο η χώρα μας δεν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές».

Πόσο πολιτικό χρόνο πιστεύετε ότι έχει αυτή η κυβέρνηση; «Οσμίζεστε» εκλογές ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού;
«Αγοράζει πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση με διάφορα τερτίπια και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα πάει αυτό το σκηνικό. Αυτό που εκτιμώ είναι ότι επειδή δημοσκοπικά καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έχει τρεις  επιλογές, να αφήσει τα πράγματα να οδηγηθούν από μόνα τους όσο αντέξει το σχήμα, να κάνει πρόταση για οικουμενική ή να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η Ένωση Κεντρώων επιμένει σε οικουμενικό σχήμα, αυτό χρειάζεται η Ελλάδα, όμως αν γίνουν εκλογές είμαστε έτοιμοι».

Η απλή αναλογική, που ψηφίσατε και εσείς ως Ένωση Κεντρώων, δεν φοβάστε ότι μπορεί να φέρει ακυβερνησία;
«Καθόλου. Οι χώρες στην Ευρώπη που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας γιατί προοδεύουν και πετυχαίνουν στόχους, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία Βέλγιο; Η απλή αναλογική αν είχε ψηφιστεί από το 1981 δεν θα είχε φθάσει η χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα με τρία μνημόνια. Και μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα πτώχευσε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Πιστεύετε ότι η διαπλοκή ηττήθηκε – όπως υποστηρίζουν οι κ.κ. Τσίπρας και Παππάς;
«Αυτό που λέμε εμείς είναι πολύ καθαρό και εφαρμόσιμο. Να μην πέσει “μαύρο” στα κανάλια και προστεθούν και νέες στρατιές ανέργων. Να πληρώσουν και τα υπόλοιπα κανάλια –εκτός των “4”– ποσά που θα αναλογούν με αυτά που κατέβαλαν οι υπερθεματιστές. Πιστεύουμε δε ότι η διαπλοκή δεν χτυπιέται με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή αυτοί που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είναι οι άγιοι της ελληνικής κοινωνίας;»

«Στην Ένωση Κεντρώων δεν δίδονται δαχτυλίδια…»

me-leventi Φαντάζομαι παρακολουθείτε τις δημοσκοπήσεις. Είστε ικανοποιημένος από τα ποσοστά που καταγράφει η Ένωση Κεντρώων;
«Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην κοινωνία και στις μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Από την επαφή μας με τους πολίτες εκτιμούμε πως τα ποσοστά του κόμματός μας είναι πολύ πιο πάνω από αυτά που εμφανίζονται στις μετρήσεις. Η Ένωση Κεντρώων λέει ξεκάθαρα πως θα πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ώστε να είναι αξιόπιστες».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο πρόσωπό σας βλέπουν τον διάδοχο του Βασίλη Λεβέντη στην ηγεσία του κόμματος. Νιώθετε έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα;
«Στην Ένωση Κεντρώων δεν δίδονται δαχτυλίδια, είναι πολύ νωρίς να συζητάμε τέτοια θέματα. Εξάλλου, ο πρόεδρος, ο κ. Βασίλης Λεβέντης, έχει πολλή όρεξη για δουλειά για πολλά χρόνια ακόμη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα