Σε… δόσεις το «πράσινο» σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης

Το δικό της σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας ετοιμάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, που ήταν η αρχή επισκέψεων της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στους δήμους της Β΄ Αθήνας. Μιας εκλογικής περιφέρειας που επί χρόνια δέσποζε το ΠΑΣΟΚ.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Το οδοιπορικό της Φ. Γεννηματά, λοιπόν, ξεκίνησε από το Μοσχάτο και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες επισκέψεις, ενώ έχοντας δίπλα της τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλο, έστειλε μήνυμα προς όλους ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνεχίσει με όσους το επιθυμούν, προκειμένου να καταστεί μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Με την επίσκεψη στο Μοσχάτο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε ταυτόχρονα να αναδείξει τη σημασία που δίνει η Χαριλάου Τρικούπη στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρές δυνάμεις, παρά το ότι σε εθνικό επίπεδο κινείται –βάσει τουλάχιστον των τελευταίων δημοσκοπήσεων– σε μονοψήφια νούμερα. Κι όπως είπε η Φ. Γεννηματά, «είναι φανερό ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, η τοπική Αυτοδιοίκηση κατάφερε να σηκώσει μεγάλο βάρος και να αποδείξει ότι μπορεί και στο κοινωνικό κομμάτι και στην στήριξη των πιο αδύναμων, αλλά και στο αναπτυξιακό και στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ. Κονδύλια που θα είχαν χαθεί εάν δεν ήταν τόσο δημιουργική η Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκηση και η συνεργασίας τους. Ο Καλλικράτης παρ’ όλο που έγινε χωρίς τα κονδύλια που θα θέλαμε, σε πολύ αντίξοες συνθήκες, βοήθησε στο να κρατηθούν ανοιχτοί οι δήμοι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να αντέξουν στην οικονομική πίεση αλλά και να απορροφηθούν τόσο σημαντικά κονδύλια».

Κι όπως παραδέχθηκε η κα Γεννηματά, «είμαστε εδώ και θέλουμε να κουβεντιάσουμε και κυρίως να ακούσουμε όλους εσάς, αλλά και να σας μεταφέρουμε το πρόγραμμα που ξεκινάμε και χτίζουμε όλο αυτό το διάστημα. Το σχέδιό μας για την εθνική ανασυγκρότηση. Γιατί πιστεύω ότι χωρίς ένα δικό μας σχέδιο, χωρίς όραμα για το πώς μπορεί η Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ποτέ την κρίση και διαρκώς θα ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι η επόμενη κοινωνική ομάδα που θα πληρώσει επιπλέον βάρη και θα σηκώσει το μάρμαρο».

Οι προτάσεις για την υγεία
Όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ξεδιπλώνουν το παραπάνω σχέδιο μέσω προτάσεων που θα γνωστοποιούνται είτε εντός του Κοινοβουλίου με αφορμή επίκαιρες επερωτήσεις, είτε με παρουσιάσεις στον Τύπο. Για παράδειγμα πριν από λίγες ημέρες και μέσω ενός ενημερωτικού σημειώματος αναδείχθηκαν προτάσεις για την υγεία και μία νέα εθνική πολιτική για το ΕΣΥ, η οποία θα εξασφαλίζει πρόσβαση για όλους τους πολίτες, θα καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους χρόνια πάσχοντες, ενώ θα δίνει βάρος στην πρόληψη και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία.

Οι προτάσεις για το νέο ΕΣΥ είναι:
# Δωρεάν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πληθυσμό, βάσει εθνικού προγράμματος.
# Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, κυρίως για τους προλήψιμους καρκίνους και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
# Αγωγή Υγείας στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης.
# «Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΡΟΣ» για όλους τους πολίτες. Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την δημιουργία δικτύων όπου συμμετέχουν οι μονάδες του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ), της Τ.Α., και του συμβεβλημένου αλλά πιστοποιημένου ιδιωτικού τομέα, για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης οικογενειακής ιατρικής και πρόληψης. Μόνο έτσι θα μειωθούν οι δαπάνες υγείας χωρίς να μειωθεί το κράτος πρόνοιας.
# Δέσμευση για προσλήψεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία (ώστε να πλησιάζουμε τα διεθνή στάνταρντ) με αίτημα εξαίρεσης από τους μνημονιακούς περιορισμούς.
# ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: Έκδοσή της για την πρόσβαση κάθε πολίτη, στηριγμένη στον Ασφαλιστικό Φάκελο Υγείας και επέκταση της «ηλεκτρονικής υγείας» σε όλους τους τομείς.
# Μετατροπή του ΕΣΥ σε σύγχρονο δημόσιο οργανισμό με ισχυρή κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, επιλεγμένη με αξιοκρατικά κριτήρια.
# Δημιουργία κέντρων αναφοράς χρόνιων παθήσεων του ΕΣΥ, μια ανά περιφέρεια, για τις 4-5 σημαντικές χρόνιες παθήσεις.
# Σταδιακή αναδιάρθρωση δημόσιων νοσοκομείων και κατανομή κλινικών και εργαστηρίων με βάση της ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας.
# Θεσμοθέτηση των «Βασικών Νοσοκομείων» για κάλυψη πληθυσμού ως 100.000.
# Εξασφάλιση του αναγκαίου φαρμάκου σε κάθε Έλληνα πολίτη.
# Μηδενική συμμετοχή στο φαρμακείο (και στη χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ) για άτομα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (που πιστοποιείται με διαφάνεια).
# Εφαρμογή επιστημονικών πρωτοκόλλων και ενσωμάτωσή τους στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
# Ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, ώστε οι δημόσιες δαπάνες υγείας να φτάσουν το 6% του ΑΕΠ εντός 3ετίας.
# Μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ σε δημόσια «ασφαλιστική εταιρεία» με ρόλο εθνικού και καθολικού αγοραστή υπηρεσιών υγείας, από πιστοποιημένες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες με ενιαίο τιμολόγιο.

«Στέγη» στους διαμαρτυρόμενους συνταξιούχους
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ ξαναθυμάται τα περήφανα γηρατειά, μία έκφραση που καθιέρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά που ο γιος του, ο Γιώργος, έβαλε στο στόχαστρο με το πρώτο μνημόνιο. Τα επεισόδια στην Ηρώδου Αττικού, λίγα μέτρα πριν από το Μαξίμου, και η ρίψη χημικών έδωσαν την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να αντεπιτεθεί με στόχο να προσφέρει… στέγη στους διαμαρτυρόμενους συνταξιούχους.

«Στους καπνούς των χημικών έξω από το περίκλειστο με κλούβες Μέγαρο Μαξίμου, εναντίον των συνταξιούχων, χάνεται και το τελευταίο αφήγημα περί κοινωνικής ευαισθησίας της “πρώτης φοράς Αριστερά” και “Προστασίας του Πολίτη”», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, θέτοντας παράλληλα ζήτημα φερεγγυότητας της πολιτικής Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντιστοίχως, να δείξει λίγη… ντροπή κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα η Εύη Χριστοφιλοπούλου, θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κατήργησε το ΕΚΑΣ, «τσάκισε» τις επικουρικές συντάξεις, και απώθησε με δακρυγόνα τους συνταξιούχους από την Ηρώδου του Αττικού, με τον ίδιο να δηλώνει «εξοργισμένος» από την αστυνομική βία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα