«Κουτσό» το νέο αφήγημα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Και αυτό όχι για τις τυχόν εξαγγελίες μιας και έχει γίνει ξεκάθαρο πως τέτοιες δεν θα υπάρχουν, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται.

Του Θεοδόση Παπανδρέου

«Εξαγγελίες δεν θα υπάρξουν. Δεν μπορούν να υπάρξουν. Μόνο θεωρητικές τοποθετήσεις», ομολογεί συνεργάτης του στην «Α» όταν ερωτάται σχετικά. Αλλά το ερώτημα παραμένει. Τι θα πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ που είθιστε να παρουσιάζεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνοδευόμενη από δώρα; «Εκείνο που θα προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να  σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα. Και θα θέσει και το χρονοδιάγραμμα που θα σημάνει και τον αναμενόμενο ανασχηματισμό πριν τα Χριστούγεννα και σε κάθε περίπτωση μετά το τέλος Οκτωβρίου», εξηγεί τακτικός συνομιλητής της «Α» από το  περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Πονοκέφαλος προς το παρόν και το ένα και μοναδικό πάτημα είναι οι τηλεοπτικές άδειες. Και αυτό γιατί αν προκύψει κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο που θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τότε οι λογογράφοι του θα έχουν δυσκολία στο να στοιχειοθετήσουν την επιτυχία. Κατά τα λοιπά, στις βαλίτσες του ο Αλέξης Τσίπρας θα κουβαλά και την πολυδιαφημισμένη συνάντηση των χωρών που Νότου που θα έχει πραγματοποιηθεί λίγες ώρες νωρίτερα. Χωρίς όμως από τώρα να μπορεί να επενδύσει σε αυτή μιας και το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Όσον αφορά την οικονομία και με δεδομένο πως κανένα υπουργείο δεν έχει παραδώσει κάποιο νέο στοιχείο, αλλά αναμασούν τα όσα κατά καιρούς οι υπουργοί λένε, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει εκτενή αναφορά στην έξοδο από μια πολύ δύσκολη περίοδο και την είσοδο σε μια άλλη που θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Φυσικά θα αποκρύψει έντεχνα πως η νέα περίοδος η οποία όλα δείχνουν πως όντως θα είναι καλύτερη, θα εμπεριέχει και μεγάλες δυσκολίες», σχολιάζει ο συνομιλητής μας.

Προς ώρας, πληροφορίες της «Α» θέλουν μόνο ένα υπουργείο να έχει υποβάλει σημείωμα προς τον πρωθυπουργό, και αυτό δεν είναι άλλο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη διαφορά πως ακόμα και αυτό μάλλον δεν θα δώσει την επιθυμητή ώθηση στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο υπουργός του Βαγγέλης Αποστόλου προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου την εβδομάδα που μας πέρασε αποκαλύπτοντας πολλά από εκείνα που θα πει ο πρωθυπουργός.

Τηλεοπτικές άδειες, κάθαρση στο ποδόσφαιρο και γενικότερα ζητήματα διαπλοκής και ηθικής θα μονοπωλησούν τη σύντομη –όπως αναμένεται– ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, αναφορά θα γίνει τόσο στο ΕΚΑΣ το οποίο θα εξαγγελθεί για μικρή μερίδα δικαιούχων αλλά σε άλλη μορφή, ο ΕΝΦΙΑ θα ξαναβαπτισθεί, ώστε να αλλάξουν οι εντυπώσεις, ενώ σημαία θα είναι η… δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Μια γεύση των όσων θα πει στη Θεσσαλονίκοι είχαν οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας που συναντήθηκαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Φέτος βρισκόμαστε σε μια καμπή και οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι, γιατί ακριβώς θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι έχει σημασία αυτή η ανάπτυξη να αξιοποιηθεί, να παραχθεί νέος πλούτος, αλλά να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη και κυρίως στις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, που θα μπορούν αυτήν την παραγόμενη «πίτα» να την πολλαπλασιάσουν.

Τα πανηγύρια και ο προβληματισμός
Πάντως στο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, παρά το γεγονός ότι είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία με τις τηλεοπτικές άδειες. Οι πρώτοι πανηγυρισμοί μετά την ανακοίνωση των νέων καναλαρχών και του σχεδόν εκτός πραγματικότητας ποσού που συγκεντρώθηκε, δεν είναι τίποτε παραπάνω από παραπέτασμα καπνού. Και αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως όλα τώρα ξεκινούν. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν έχασε ευκαιρία να υπενθυμίσει πως ακόμα και οι δανειστές είχαν υπολογίσει ήδη από το πρώτο μνημόνιο, περίπου 200- 300 εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο –όπως είπε– οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησαν τη διαδικασία.

Πλέον το στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αποδειχθεί πως τα λεφτά αυτά υπάρχουν και πολύ περισσότερο πως θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία.  Άλλωστε το διάστημα που ακολουθεί είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο. Εκτός της απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται –με κάποιους να υποστηρίζουν πως μπορεί να τινάξει στον αέρα την διαδικασία– θα πρέπει να ακολουθηθούν και τα προβλεπόμενα από τον διαγωνισμό βήματα ώστε αυτός να επικυρωθεί.

Πάντως στην ΕΡΤ, ο Βασίλης Λεβέντης, μίλησε για «θολό» Πόθεν Έσχες των επιχειρηματιών που απέκτησαν τις άδειες και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, θα ξεπεράσουν τους ελέγχους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, και οι τέσσερις για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του ελέγχου θα πάρουν δάνειο από τράπεζες «που δεν τους ενδιαφέρει αν κάποιος είναι κλέφτης», το ποσό που καλούνται να καταβάλουν. Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, αυτός είναι ο τρόπος που ξεπερνιούνται τα εμπόδια των Πόθεν Έσχες.

Σε αυτή την περίπτωση όμως η κυβέρνηση χάνει το σημαντικό επιχείρημα περί διαπλοκής και νέας αρχής, μιας και αυτή θα σημαδευτεί από νέα δάνεια. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι τα πιθανά αντάρτικα. Είτε μετά την παρέλευση των 90 ημερών (κάτι που χαρακτηρίζεται τεχνικά αδύνατο) αλλά κυρίως μέχρι τότε. Στην κυβέρνηση περιμένουν επιθετική στάση την οποία και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με (ανύπαρκτες) θετικές ειδήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις περιφερειακές άδειες (οι θεματικές αν θα δοθούν θα καθυστερήσουν), μιας και το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο και μάλιστα εκτιμάται πως το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί θα είναι αντίστοιχο. Ειδικά για το Λεκανοπέδιο δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και κάποιοι από τους χαμένους, μιας και σε κάθε περίπτωση η μεγάλη διαφημιστική πίτα βρίσκεται εκεί όπως άλλωστε και ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα