Η δικαστής άναψε κόκκινο στις… υπόγειες συμφωνίες της Neoset

Οριστικοί τίτλοι τέλους πέφτουν για την ήδη πτωχευμένη Neoset, καθώς 22 καταστήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν το brand name είναι πλέον υποχρεωμένα με βάση απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να αλλάξουν επωνυμία.

Πρόκειται για 22 καταστήματα που έχουν αναπτυχθεί με τη μέθοδο Franchising και χρησιμοποιούν παράνομα, από το 2013, το σήμα της επιπλοβιομηχανίας που πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014. Πίσω από το δίκτυο αυτό καταστημάτων βρίσκεται η Furniture New Line ΕΠΕ, που ως μητρική και μοναδική μέτοχο έχει την κυπριακή Hazarezo Limited. Πλέον, τα 22 καταστήματα του δικτύου Hazarezo θα πρέπει άμεσα να αφαιρέσουν τα σήματα, κατεβάζοντας, ουσιαστικά, ρολά. Και αυτό δεδομένου ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν στηρίζεται στη χρήση των brands της Neoset.

Το παράτυπο αυτό δίκτυο εμφανιζόταν ότι λειτουργούσε νομότυπα, βάσει, δηλαδή, σύμβασης που είχε συνάψει τον Ιούνιο του 2012 η Neoset με την κυπριακή εξωχώρια εταιρεία Hazarezo Limited, που είναι η μητρική και μοναδική μέτοχος της Furniture New Line ΜΕΠΕ. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Hazarezo είναι εταιρεία συμφερόντων του μεγαλομετόχου, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Neoset οδήγησε, πριν από μερικές εβδομάδες την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του ιδίου, τριών ακόμη μελών του Δ.Σ. της Neoset και της νομίμου εκπροσώπου της Hazarezo Limited για απιστία από κοινού σε βάρος της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας σε βαθμό κακουργήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το προσεχές διάστημα ο σύνδικος της Neoset να προχωρήσει στην επιχειρηματική εκμετάλλευση του σήματος, δημοσιεύοντας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατάθεσης προσφορών.

Άκυρη σύμβαση
Σύμφωνα με μία ακόμη δικαστική απόφαση, την 1224/2014, η σύμβαση μεταξύ της Hazarezo Limited και της Neoset είναι άκυρη. Και αυτό επειδή το δικαστήριο θεωρεί ότι η σύμβαση αυτή που καταρτίστηκε τον Ιούνιο του 2012, λύθηκε τον Μάρτιο του 2014 με την κήρυξη της Neoset σε πτώχευση. Έτσι, δόθηκε η άδεια στον σύνδικο της πτώχευσης να προχωρήσει ο ίδιος στην εκμετάλλευση όλων των σημάτων της Neoset, με όρους περισσότερο προσοδοφόρους για την πτωχευτική περιουσία, αναθέτοντας σε επενδυτή την ανάπτυξη νέου δικτύου. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης η Hazarezo κατέθεσε έφεση που έχει οριστεί να εκδικαστεί τον προσεχή Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση Hazarezo – Neoset προέβλεπε την παραχώρηση για 20 χρόνια –με δικαίωμα παράτασης ακόμη 20 χρόνια– στην Hazarezo την εκμετάλλευση του πακέτου franchise της επιπλοβιομηχανίας καθώς και άδεια χρήσης των σημάτων της.

Όπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε σε εφαρμογή της 1224/2014, είναι μοναδική στα ελληνικά χρονικά. Χτυπά στην «καρδιά» τη «φόρμουλα» της επαναλειτουργίας χρεοκοπημένων εταιρειών μέσω παρένθετων, κυρίως εξωχώριων, εταιρειών, σε βάρος των εργαζομένων και των πιστωτών μίας πτωχής εταιρείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα