Και οι Ιταλοί είναι “μανούλες” στη φοροδιαφυγή

Σχεδόν 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής κατέγραψε η ιταλική οικονομική αστυνομία “Guardia di Finanza” (σαν το ΣΔΟΕ στην Ελλάδα) από την αρχή του 2013. Όπως ανακοινώθηκε σε 1.771 περιπτώσεις δεν είχε κατατεθεί ποτέ ούτε μια φορολογική δήλωση ενώ τα μη δηλωθέντα ποσά ανέρχονται στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ιταλικές αρχές εξηγούν πως η φοροδιαφυγή κατέστη δυνατή εξαιτίας της ευρείας χρήσης «αχυράνθρωπων»: πολιτών στο όνομα και στην περιουσιακή κατάσταση των οποίων δηλώνονταν εικονικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία στην πραγματικότητα δεν τους ανήκαν.

Παράλληλα, οι έλεγχοι οδήγησαν στον εντοπισμό σχεδόν 20 χιλιάδων αδήλωτων εργαζόμενων, οι οποίοι απασχολούνταν από περισσότερους από 3 χιλιάδες εργοδότες. Πρόκειται κυρίως για μετανάστες, οι οποίοι υποχρεώνονταν να εργάζονται με χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες αποδοχές και με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

Όσον αφορά το παρεμπόριο, από την αρχή του 2013, η Guardia di Finanza κατέσχεσε εξήντα τέσσερα εκατομμύρια προϊόντα «μαϊμού», στα οποία αναγράφονταν πλαστά ονόματα οίκων παραγωγής, ενώ προχώρησε στην καταγγελία πέντε χιλιάδων υπεύθυνων.

Η υπηρεσία μάλιστα τόνισε πως σε πολλές περιπτώσεις η φοροδιαφυγή κατέστη δυνατή λόγω του ότι είχε γίνει ευρεία χρήση «αχυράνθρωπων»: πολιτών στο όνομα και στην περιουσιακή κατάσταση των οποίων δηλώνονταν εικονικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία στην πραγματικότητα δεν τους ανήκαν.

Παράλληλα, από την αρχή του 2013, η Guardia di Finanza κατέσχεσε 64 εκατομμύρια προϊόντα «μαϊμού», στα οποία αναγράφονταν πλαστά ονόματα οίκων παραγωγής, ενώ προχώρησε στην καταγγελία 5.000 υπευθύνων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα