“Το κομματικό κράτος η πηγή του κακού”

Τις δικές του προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προτάσσει την διάλυση του κομματικού κράτους και την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού δημοσίου και την πραγματοποίηση μεγάλων θεσμικών αλλαγών στο πλαίσιο της αλλαγής του Συντάγματος.
Κι όπως λέει χαρακτηριστικά: “Δημοκρατία και κομματικό κράτος δεν πάνε μαζί. Και δεν θα κουραστώ να το λέω. Εκεί είναι η πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων της χώρας. Στο κομματικό κράτος. Η ανικανότητα αλλά και διαφθορά εκεί έχουν τις πηγές τους. Είναι μια συζήτηση που δεν αρέσει στα κόμματα που κυβέρνησαν και στα κόμματα που κυβερνούν”.
Μάλιστα ο επικεφαλής του Ποταμιού ισχυρίζεται ότι τόσο οι προηγούμενοι, όσο και οι νυν κυβερνώντες έχουν στο μυαλό τους μόνο την άλωση του κράτους από τα λεγόμενα “δικά μας παιδιά”: “Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μεγαλουργούν ξανά στην παλαιοκομματική πλατφόρμα. Και τέλος πάντων εγώ να δεχτώ ότι το έχουν πια μετανιώσει. Ας κάνουν έμπρακτη αυτοκριτική. Ας ομολογήσουν τα λάθη τους. Κι ας περάσουμε και στις πράξεις. Εμείς προτείνουμε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να μην είναι δημόσιες υπηρεσίες. Συμφωνούν; Προτείνουμε η ιεραρχία στο δημόσιο να καθορίζεται μετά από ανεξάρτητες αξιολογήσεις και όχι από τους «πολιτικούς προϊσταμένους». Να φύγουν τα κόμματα από τα πανεπιστήμια. Συμφωνούν;”
Το δημόσιο
Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου ένα θέμα που θέτουν πολλές πλευρές είναι τι θα γίνει με την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Στ. Θεοδωράκης τονίζει: ” Σε κάποιες υπηρεσίες δεν υπάρχει λόγος μονιμότητας. Σε κάποιες άλλες υπάρχει. Στα σχολεία ας πούμε, στα νοσοκομεία ή στην αστυνομία δεν μπορεί παρά να είναι μόνιμοι αλλά με ένα αυστηρό σύστημα αξιολόγησης που θα απομακρύνει τους ανεπαρκείς. Αλλά αυτό πάλι δεν μπορούν να το αποφασίζουν τα γραφεία των υπουργών. Γιατί κάθε κυβέρνηση θα διώχνει τους αντιπάλους της. Που ξαναγυρνάμε λοιπόν; Στην κατάργηση του κομματικού κράτους. Μόνο τότε θα δεχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να φεύγουν οι ανίκανοι και οι διεφθαρμένοι και να μην ανακυκλώνονται”.
Ποια είναι η θέση του Ποταμιού στην συνταγματική αναθεώρηση; Όπως λέει ο Θεοδωράκης επτά είναι τα σημαντικότερα ζητήματα: “Θέλουμε ένα Σύνταγμα πιο κοντά στην ημερομηνία που ζούμε. Όχι στην ασυλία των υπουργών. Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Να ορίσουμε ξανά τις σχέσεις τις εκκλησίας και του κράτους. Να διευκολύνουμε την συγκρότηση και την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Να κάνουμε πιο δύσκολες τις πρόωρες εκλογές. Να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου από την πρόωρη προσφυγή τις κάλπες και να ξαναδούμε τις αρμοδιότητες του Προέδρου”.
Όταν ρωτούν τον επικεφαλής του Ποταμιού σχετικά με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό είναι κατηγορηματικός και στηρίζει τα όσα ισχυρίζεται ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος: “Αν πάμε σε εκλογή από το λαό τότε αλλάζουμε το πολίτευμα. Πάμε σε Προεδρική Δημοκρατία. Η πρόταση Αλιβιζάτου για ένα «διευρυμένο σώμα» περίπου 400 εκλεκτόρων το οποίο θα εκλέγει τον Πρόεδρο είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση που έχει κατατεθεί. Οι Βουλευτές, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι από τις πρωτεύουσες των νομών να εκλέγουν τον Πρόεδρο. Θα είναι και ένα σήμα ότι θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να έχει ενισχυμένο ρόλο στην νέα εποχή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα