Ισπανία: Στο 11,61% “σκαρφάλωσαν” τα “κόκκινα” δάνεια

Σε νέο επίπεδο – ρεκόρ ανήλθαν τον Ιούνιο τα «κόκκινα» δάνεια των ισπανικών τραπεζών, φθάνοντας το 11,61% του συνόλου, σε μία ακόμη ένδειξη ότι ο κλάδος στη χώρα παραμένει «ασθενής», παρά την οικονομική στήριξη που δέχθηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ισπανίας, οι επισφαλείς χορηγήσεις ανήλθαν σε 176,42 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6 δισ. σε σχέση με τον Μάιο, οπότε το ποσοστό των επισφαλειών είχε διαμορφωθεί στο 11,2%. Στην πλειονότητά τους οι επισφάλειες αυτές αφορούν δάνεια προς τον τομέα ακινήτων –κατασκευαστικές εταιρίες και ιδιώτες. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το Νοέμβριο του 2012 (11,37%).

Μετά το πλήγμα που δέχθηκαν οι ισπανικές τράπεζες από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων, με το σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2012, τους έχουν χορηγηθεί 41,3 δισ. ευρώ.  Στο πλαίσιο του σχεδίου δημιουργήθηκε η “bad bank” Sareb, που θα διαχειριστεί τις επισφάλειες.

Το ποσοστό και το ποσό των επισφαλών δανείων είχε υποχωρήσει για πρώτη φορά έπειτα από 17 μήνες τον Δεκέμβριο, μετά την μεταβίβαση τοξικών στοιχείων του ενεργητικού τεσσάρων εθνικοποιημένων ισπανικών τραπεζών στη Sareb. Όμως έκτοτε οι δείκτες αυτοί επανήλθαν σε ανοδική τροχιά.

Παρότι η Ισπανία επωφελείται της σχετικής ηρεμίας που επικρατεί στις αγορές τώρα, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν επισημάνει την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται η ισπανική οικονομία, που έχει περιέλθει σε ύφεση από τα μέσα του 2011.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα