Μισογεμάτο το ποτήρι του ταξιδιού στην Κίνα

 

Δύο πράγματα κατάφερε μετά βεβαιότητας ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο. Πρώτον, να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κινέζο ομόλογό του. Ο Λι Κετσιάνγκ αναγκάστηκε να βγάλει τη γραβάτα του, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός όπως πάντα δεν φορούσε. Δεύτερον, να αποκτήσει νέο ποδήλατο, δώρο του ομολόγου του. Από εκεί και πέρα, συμφωνίες υπέγραψε αλλά όλα θα πρέπει να φανούν στο αποτέλεσμα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο εξέφρασαν κινεζικές διπλωματικές πηγές. Αυτό όμως, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές διαρροές. Το ταξίδι του πρωθυπουργού σε καμία περίπτωση δεν πήγε στον βρόντο, όλα όμως θα κριθούν στο… χειροκρότημα. Ιδιαίτερα καθώς επί της ουσίας απλά έδωσε συνέχεια στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2006 και τον Κώστα Καραμανλή.

Και φυσικά οι Κινέζοι είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, ειδικά μετά την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας για το λιμάνι του Πειραιά στις παραμονές του ταξιδιού του πρωθυπουργού.

Επί του πρακτέου, τώρα, ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ τα ακόλουθα:

– Επιτελικό πρόγραμμα για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

– Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

– Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

– Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

– Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

– Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Τα κέρδη από την Cosco

Αδιαμφισβήτητη επιτυχία είναι η υποσχετική που έλαβε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Cosco, τον «Captain» Χου Λιρόνγκ, ο οποίος δεσμεύθηκε για πρόσθετες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ.

«Στο πλαίσιο αυτό», είπε ο πρόεδρος της Cosco, «θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ».

Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων. «Με την επένδυση αυτή», πρόσθεσε ο Χου Λιρόνγκ, «θα μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν 7 εκατ. κοντέινερς κα στο μέλλον 10 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερς στη Μεσόγειο. Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα».

 

Τουρισμός και εξαγωγές

Σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Alibaba, της μεγαλύτερης πλατφόρμας διαδικτυακών πωλήσεων, τον Τζακ Μα, ο οποίος τόνισε μάλιστα ότι τον ενδιαφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια κινεζική αγορά και όχι η εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα.

Ο Τζακ Μα εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. Όπως είπε μάλιστα ο Τζακ Μα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Κινέζους τουρίστες.

Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε και τη δέσμευση της Huawei, για την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στο κέντρο Logistics στο Θριάσιο, και τη δημιουργία μιας γραμμής συναρμολόγησης της μεγάλης εταιρείας στη χώρα μας, αλλά και την ανάθεση έργων του κινεζικού κολοσσού σε ελληνικές εταιρείες λογισμικού. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

 

Επενδύσεις

Πέραν τού έξτρα επενδυτικού πακέτου της Cosco στον Πειραιά, υπεγράφησαν πρώτες συμφωνίες και διερευνήθηκαν νέες συνεργασίες τόσο διακρατικές όσο και ιδιωτικές, καθώς στην ελληνική αποστολή μετείχαν 45 Έλληνες επιχειρηματίες.

– Πρώτο στη λίστα το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην China Development, η οποία χρηματοδοτεί μεγάλα διακρατικά έργα. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων και η χρηματοδότηση κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

– Με την εταιρεία επενδύσεων CECP συζητήθηκε η δραστηριοποίησή της στους τομείς: επενδύσεις κεφαλαίων, real estate, τουρισμό, ενέργεια, χρηματοοικονομικά, φάρμακο, αθλητισμό.

Η εταιρεία επένδυσε προσφάτως 150 εκατ. ευρώ στην Τσεχία, ενώ η Ευρώπη αποτελεί τον Νο1 προορισμό της.

– Η Fosun, που δραστηριοποιείται ήδη στο Ελληνικό, έκανε σαφές ότι ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό, για εισαγωγή αγροτοδιατροφικων προϊόντων ελληνικής παραγωγής στην Κίνα και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. (Τα στελέχη της εταιρείας έκαναν ειδική αναφορά στη δημιουργία και προστασία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη).

 

Ο αντίλογος

Αν κανείς μπει στη διαδικασία και δει πίσω από τις συμφωνίες, τότε πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί πως ο Αλ. Τσίπρας πάτησε γερά πάνω στα χνάρια του Κώστα Καραμανλή και των πρωθυπουργών από το 2006 και μετά, επιβεβαιώνοντας τις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν απλά ενισχύουν τα όσα από ετών έχουν συμφωνηθεί και αν εξαιρεθούν οι επιπλέον επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε αν και κατά πόσο θα αποδώσουν.

«Ο κ. Τσίπρας με την επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το μόνο που έκανε ήταν να βαδίσει πάνω στα δικά μας χνάρια. Δεν προσέθεσε τίποτα το καινούργιο. Καμία νέα επένδυση δεν φέρνει. Και η σύγκριση είναι καταλυτική, καθώς μόνο κατά την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2014 υπογράφηκαν 19 συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας αξίας 6,5 δισ. δολ.», σχολιάζει σχετικά ο βουλευτής της Ν.Δ., Νότης Μηταράκης, θυμίζοντας πως «τον Ιανουάριο του 2006 η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπέγραψε την Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ των δύο χωρών και ο Α. Σαμαράς την περίοδο 2012-2014 εξέλιξε τη σχέση αυτή καθιστώντας την Ελλάδα βασική πύλη εισόδου και δίνοντας στη διμερή συνεργασία ένα σαφές οικονομικό και επιχειρηματικό περιεχόμενο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα