Στο… περίμενε οι αρχηγοί στην Κεντροαριστερά

Αναβάλλεται για περίπου 20 ημέρες το πόρισμα με τις προγραμματικές θέσεις που έχει διαμορφώσει η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που είχε συγκροτηθεί με κοινή απόφαση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Των Μιχάλη Κωτσάκου, Ευαγγελίας Τζαβάρα

Είχε ανακοινωθεί ότι αυτό θα γινόταν προχθές Πέμπτη, αλλά προτάθηκε μια μικρή παράταση εξαιτίας κάποιων εκκρεμοτήτων σε κείμενα, όπως αυτό για τους φόρους, που θεωρήθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω επεξεργασιών. Μάλιστα, για να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο, η ολομέλεια της Επιτροπής συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ., στην Αγίου Κωνσταντίνου, προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν και να εγκρίνουν τα περισσότερα από τα κείμενα των θεματικών ομάδων εργασίας που είχαν συγκροτήσει.

Σύμφωνα με στελέχη της επιτροπής, υπήρξε και καταγράφηκε σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συζητήσεις από ένα ευρύτατο φάσμα προσωπικοτήτων και πολιτών. Όπως υπογραμμίζουν, δεν ακολούθησαν την πεπατημένη, αλλά στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και αναζήτησαν λύσεις για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κείμενα θα υπάρχει καταγραφή ακόμα και των διαφορετικών προσεγγίσεων σε διάφορα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν μια βάση συζήτησης για τη συνέχιση του διαλόγου. Το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου θα δοθεί στα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν στο εγχείρημα και από τη στάση τους θα κριθεί η συνέχεια του εγχειρήματος.

Νέα συνάντηση
Μετά την κατάθεση του πορίσματος θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, έτσι ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, όπως άλλωστε είχαν συμφωνήσει κατά την πρώτη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία τού επικεφαλής του Ποταμιού. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν εκτός των πολιτικών ζητημάτων και τα οργανωτικά, τα οποία είχαν αποφύγει να συζητήσουν τις προάλλες.

Μεγάλο ερωτηματικό η στάση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπου μετά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Φ. Γεννηματά δεν έχουν υπάρξει νεότερες εξελίξεις. Μάλιστα, μετά το τετ-α-τετ των δύο αρχηγών στη Βουλή, το Κίνημα είχε εκδώσει ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ότι σύντομα θα αποστείλει σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι τις προτάσεις του και ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών και προγραμματικών θέσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου σχήματος η Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού της παράταξης, να προκύψουν και άλλες υποψηφιότητες. Ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του, είπε: «Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».

Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό που θα εκλεγεί, ανέφερε ότι αυτός θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο και ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά, οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».

Η Φ. Γεννηματά σε δηλώσεις της τονίζει πως «ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία. Δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο, δεν θα αφήσουμε την παράταξη να παίζει εκτός έδρας, αναζητώντας στέγη εδώ και κει. Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα και όχι με μετέωρα άλματα στο κενό. Γι’ αυτό η πρότασή μας από την αρχή είναι η συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας. Η δύναμη της σύνθεσης, στο πλαίσιο ενός είδους συν-ομοσπονδίας, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική δυναμική και να πολλαπλασιάσει την επιρροή μας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει να αντιμετωπίσει και συντρόφους της μέσα στο κόμμα, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη δημιουργία νέου φορέα. Η ίδια ωστόσο απαντά: «Δεν με ενδιαφέρει να διατηρήσω το μικρό ΠΑΣΟΚ που παρέλαβα ένα χρόνο πριν. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει μεγάλη αξία ο διάλογος για την κεντροαριστερά να γίνει από τη βάση, από την ίδια την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του εξήγησε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι ο ενιαίος προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. «Χρειάζεται ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Ανανέωση χωρίς να κοιτάμε συνεχώς προς τα πίσω με τάση συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης. Για να υπάρξει η κεντροαριστερά ως ενιαίος φορέας στην κοινωνία, απαιτείται να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες για το πώς θέλουμε τη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα», είπε, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει αυτήν την προοπτική.

Στρατηγική made by… Κυριάκος
Τον δρόμο που βάδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. έχει επιλέξει να ακολουθήσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να επιβληθεί της Φώφης Γεννηματά στη μάχη για την ηγεσία του νέου κομματικού φορέα του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αυτήν τη στιγμή θεωρητικά το φαβορί είναι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λόγω του ότι ο κομματικός μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο έμπειρος έναντι αυτού του Ποταμιού. Όμως, όπως λένε στη Σεβαστουπόλεως, ο συγκεκριμένος «πράσινος» μηχανισμός σε τίποτα δεν θυμίζει τον παλιό καλό καιρό.

Έτσι ο Θεοδωράκης με κάθε τρόπο προσπαθεί να ανοίξει τις διαδικασίες, ώστε να προσέλθει στις κάλπες περισσότερος κόσμος. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν στο Ποτάμι ότι οι μηχανισμοί αποσαθρώνονται και οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν πλατφόρμες. Στη Σεβαστουπόλεως θεωρούν ότι η πλατφόρμα του Ποταμιού είναι το μεγάλο ατού έναντι της Γεννηματά. Μάλιστα, η στρατηγική της Σεβαστουπόλεως είναι να εμφανίσει την κα Γεννηματά ως εκπρόσωπο του παλαιοκομματικού συστήματος. Με απλά λόγια, ο κ. Θεοδωράκης επιχειρεί πλέον να εμφανισθεί ως ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν έχει ούτε πολιτικά βαρίδια, ούτε σχέσεις και οφειλόμενα σε επιχειρηματίες και συνδικαλιστές. Και αυτό, παρεμπιπτόντως, το προτάσσει ως πλεονέκτημά του και έναντι του κ. Μητσοτάκη, έχοντας πλέον αποκλείσει κάθε περίπτωση προεκλογικής σύμπραξης μαζί του.

Από την άλλη, στο επιτελείο της κας Γεννηματά εκτιμούν ότι το Ποτάμι ήταν ένα κόμμα-μόδα που πέρασε. Έτσι στοχεύουν σε στελέχη του Ποταμιού, κυρίως όσα στήριξαν αρχικώς το εγχείρημα του κ. Θεοδωράκη και δεν έγιναν βουλευτές. Είναι, άλλωστε, μάλλον η μόνη διέξοδος πολιτικής της επιβίωσης, καθώς αναγνωρίζει ότι το σήμα «ΠΑΣΟΚ» έχει αποθάνει προ καιρού. Φαινομενικά επιθυμεί να γίνει η εκλογή του αρχηγού της νέας συμπαράταξης από τη βάση, αλλά κρυφίως δεν θα ήθελε να είναι εντελώς ανοιχτή η εν λόγω διαδικασία. Ιδανικά θα επιθυμούσε να επαναληφθεί ό,τι και στην προηγούμενη εκλογή που εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Να προσέλθουν, δηλαδή, στις κάλπες τόσοι πολίτες όσοι χρειάζονται για να επικρατήσουν αριθμητικά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που εκτιμά ότι ελέγχει και τη στηρίζουν και λόγω του ονόματός της.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πιστεύει πως αν η εν λόγω αναμέτρηση ανοίξει και ψηφίσουν και πολίτες του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου –και όχι μόνον ο σκληρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ– θα κάνει τελικά την έκπληξη και θα επικρατήσει και της κας Γεννηματά και οποιουδήποτε άλλου στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη διεκδικήσει τη θέση. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο κ. Θεοδωράκης επιχειρεί να πολιτικοποιήσει τις διαφορές του με το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε με το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Προτάσσει διαρκώς την ανάγκη να υπάρξει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. ένα ισχυρό και αμιγώς μεταρρυθμιστικό κόμμα και υπονοεί ότι αν εν τέλει στις κάλπες προσέλθει ένας μικρός αριθμός πολιτών, όπως αυτός που ανέδειξε την κα Γεννηματά σε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (35.000- 50.000), εκείνος απλά θα κλείσει την πολιτική του διαδρομή και θα επιστρέψει σπίτι του.

Παρέμβαση Λυκούδη, διαφοροποιείται από τον Θεοδωράκη
Τη δική του παρέμβαση έκανε, μέσω άρθρου του σε ιστοσελίδα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών που μετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου. Ο κ. Λυκούδης έχει τεθεί εξ αρχής υπέρ του εγχειρήματος της δημιουργίας του 3ου πόλου και με την παρέμβασή του προσπαθεί να συμβιβάσει τις διαφορές που υπάρχουν στις προτάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του επικεφαλής του Ποταμιού.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι στο κρίσιμο ζήτημα της εκλογής αρχηγού το βάζει σε δεύτερη μοίρα και τάσσεται κατά των όσων ανακοίνωσε ο Θεοδωράκης. Και όπως επισημαίνει: «Δεν προηγείται των πάντων η εκλογή αρχηγού, ο οποίος θα διαμορφώσει ακολούθως την όποια πορεία του εγχειρήματος. Προηγείται η όσμωση, η διαμόρφωση του ενωτικού κλίματος και των πολιτικών χαρακτηριστικών του χώρου και σφραγίζεται το εγχείρημα με την εκλογή αρχηγού».

Η πρόταση του Σπύρου Λυκούδη συμπεριλαμβάνεται σε επτά σημεία:
1] Διατύπωση από όλους της σαφούς πολιτικής βούλησης για τον Τελικό Στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την Ενιαία Πολιτική Έκφραση όλου του μεσαίου χώρου, τη συγκρότηση δηλαδή του Νέου και Μεγάλου πολιτικού φορέα που θα δώσει ρεαλιστικό όραμα και ελπίδα στη χειμαζόμενη και βαθιά απογοητευμένη Ελληνική κοινωνία. Να τη θεωρήσουν ως δική τους υπόθεση και να δημιουργήσουν το πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που θα προκαλέσει τα ωστικά κύματα της αλλαγής και του νέου.

2] Άμεση συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου 35-40 μελών κατόπιν συμφωνίας των εμπλεκόμενων μερών. Αποτελείται από τους επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων, κορυφαία στελέχη και προσωπικότητες του χώρου. Στο Πολιτικό Συμβούλιο αποτυπώνεται και εκπροσωπείται το σύνολο των δυνάμεων με δεδομένο βεβαίως το σημερινό τους status. Δεν αιχμαλωτίζεται όμως σε συσχετισμούς γιατί δεν λειτουργεί στη βάση πλειοψηφιών και μειοψηφιών αλλά στη βάση απόλυτης συναίνεσης. Λειτουργεί συλλογικά, συζητά, συντονίζει και σχεδιάζει. Αποφασίζει σε όσα ζητήματα είναι ώριμα και μπορούν να συμφωνηθούν. Εκφράζει πολιτικά όλο τον χώρο και παρεμβαίνει δημόσια.

3] Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συντονίζουν σταδιακά τη δράση τους με κοινές συνεδριάσεις, στενή συνεννόηση, ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.

4] Οργανώνονται, με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενιαίες πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αναλύονται και συζητούνται οι Θέσεις για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Εμπλουτίζονται και βελτιώνονται. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή εκπροσώπων ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και φορέων, των ίδιων των πολιτών σε μια ανοιχτή διαδικασία πραγματικού Διαλόγου με την κοινωνία και τους πολίτες.

5] Τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις διατηρούν την αυτοτελή και αυθύπαρκτη οργανωτική τους οντότητα. Ταυτόχρονα, συνεργάζονται στενά μεταξύ τους ούτως ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη σύμπνοια, η οικοδόμηση της ενότητας και της ενιαίας έκφρασης και κυρίως πραγματικό κλίμα εμπιστοσύνης.

6] Στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6μηνο, το Πολιτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να συγκαλέσει μια Μεγάλη Συνάντηση με ευρύτατη αντιπροσώπευση. Αυτό το σώμα θα δώσει στην κοινωνία την Πολιτική διακήρυξη και τους πολιτικούς στόχους, όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον Διάλογο με τους πολίτες και θα καθορίσει με τη συμφωνία όλων, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες για την υποβολή υποψηφιοτήτων και τις διαδικασίες άμεσης χρονικά εκλογής ηγέτη της Παράταξης από τη βάση.

7] Μετά την εκλογή του, ο ηγέτης της Παράταξης τίθεται επικεφαλής της διαδικασίας συγκρότησης του ενιαίου πια χώρου σε όλη την Ελλάδα και προσδιορίζει μαζί με οργανωτική επιτροπή, που έχει οριστεί από το Σώμα, την άμεση σύγκληση του πρώτου Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα