«Η θέση της Ελλάδας είναι στρατηγική για την Κίνα»

Το περίφημο Σινικό Τείχος επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ενώ μάλιστα ανέβηκε ως τον υψηλότερο πυργίσκο του νοτίου τμήματος του Τείχους.

Μετά την ξενάγησή του ο κ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών εκφράζοντας τον βαθύ θαυμασμό του για ένα από τα μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των επιτευγμάτων του ανθρώπου. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γουάνγκ Ζιανλίν, πρόεδρο του χρηματοοικονομικού κολοσσού της Κίνας «Wanda Group», που δραστηριοποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, του οποίου ο πατέρας ήταν συνοδοιπόρος του Μάο στη θρυλική Μεγάλη Πορεία, εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης.

Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CCTV, που αποτελεί τον κυρίαρχο, κρατικό τηλεοπτικό οργανισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία με την COSCO» που «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας». Αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τόνισε ότι κοινό χαρακτηριστικό των δυο λαών αποτελεί η μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη κρίση, αλλά πλέον «τα δύσκολα είναι πίσω μας». Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. «Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν «προϋποθέσεις για επενδυτική εμπιστοσύνη» και «δυνατότητες για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β’ εξάμηνο 2016.

Για το προσφυγικό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερή δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Είμαστε περήφανοι που απέναντι στο προσφυγικό ρεύμα αναδείξαμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης την ώρα που άλλοι γύριζαν την πλάτη» είπε και επισήμανε ότι «η κρίση ασφάλειας δεν οφείλεται στην προσφυγική κρίση. Χρειάζεται πολιτική ασφάλειας με επιστροφή στις αξίες της αξιοπρέπειας».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετικό προορισμό για τους Κινέζους πολίτες, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας κατέχει καίρια γεωγραφική θέση, στο πλαίσιο της κινεζικής στρατηγικής «μια ζώνη, ένας δρόμος». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική “μια ζώνη, ένας δρόμος”. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη» είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι επιδίωξη αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, οι ελληνικές εξαγωγές και η συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας. Ειδικά για τον ναυτιλιακό τομέα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Συγχρόνως, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας της Ελλάδας και με την τράπεζα των BRICS και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι ένα δένδρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του σε Βορρά, Νότο και Ανατολή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα