Τρικυμία από τη «βόμβα» Θεοδωράκη

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που μειδιούσαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν η «Α» αποκάλυψε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ετοιμάζει πρόταση-σοκ προς τη Φώφη Γεννηματά σχετικά με το θέμα του 3ου πόλου και την ενοποίηση των κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κ.Ο. του κόμματος, η οποία ήταν διευρυμένη καθώς μετείχαν και κομματικά στελέχη. «Τολμάμε και προτείνουμε: Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας».

Για να προσθέσει με νόημα: «Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές». Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό που θα εκλεγεί ανέφερε ότι αυτός θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο και ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής, καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά, οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».

Και στη συνέχεια αποσαφήνισε ακόμη περισσότερο την πρότασή του, αναφέροντας: «Εμείς δεν μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε την αναμέτρηση στην κοινωνία. Να κατέβουμε στον λαό να αναμετρηθούμε. Όχι με λάβαρα αλλά με θέσεις! Γιατί στην κορυφή μπορεί να υπάρχουν διαφορές, αλλά στη βάση οι προοδευτικοί πολίτες δεν ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες του παρελθόντος. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια».

Η πρόταση του Θεοδωράκη αναλύθηκε ακόμη περισσότερο σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη το πρωί. Εκεί ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε: «Αν πράγματι θέλετε να αφήσουμε την οργανωτική κουβέντα –πόσες καρέκλες εγώ, πόσες καρέκλες εσύ– να πάμε με τις θέσεις μας στον λαό και να εκλέξουμε τον Σεπτέμβριο έναν καινούργιο αρχηγό. Και αυτός ο αρχηγός, ο οποίος θα πρέπει κατά την άποψή μου να εκλεγεί με συμμετοχή 200.000 ανθρώπων και πάνω, θα έχει την ευθύνη να κάνει ένα συνέδριο για τη δημιουργία ενός καινούργιου φορέα. Θέλουμε όλοι ένα καινούργιο κόμμα; Δεν είμαι σίγουρος, αλλά ας πούμε ότι θέλουμε. Με ποιες αρχές; Η λογική να πάμε σε μια ομοσπονδία ή σε ένα συνασπισμό κομμάτων δεν με βρίσκει σύμφωνο. Γιατί ο κόσμος θέλει καθαρές λύσεις. Αυτό θα αποφασίσουμε και δεν καταλαβαίνω γιατί παρεξηγούνται κάποιοι, όχι όλοι, σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ. Στη βάση θα υπάρξει μια σύγκρουση των θέσεων. Θέλουμε κρατική παιδεία ή θέλουμε και μη κρατική παιδεία; Θα είναι μέρος της προεκλογικής μάχης του Σταύρου, της Φώφης. Μακάρι να είναι υποψήφια και πρόσωπα που δεν ξέρουμε και σε αυτή τη μάχη να εκφραστούν και να εκπροσωπηθούν όλοι οι χώροι. Θα είμαι υποψήφιος γιατί νομίζω ότι εκφράζω ένα πολύ μεγάλο τμήμα αυτού του χώρου. Σημασία όμως έχει η σύγκρουση, από εδώ και πέρα, να είναι σύγκρουση ιδεών».

Ο εκλογικός νόμος…
Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού έστειλε μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και έκανε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, καλώντας ταυτόχρονα τη Ν.Δ. να αποδεχθεί την πρόταση του Κινήματος για αναλογικό μπόνους, αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα.

…και ο εκνευρισμός
Το κάλεσμα Θεοδωράκη προς το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση προκάλεσε εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία απάντησε με οργίλο ύφος, με τη Σεβαστουπόλεως να σφυρίζει αδιάφορα. «Είναι προφανές ότι η Φώφη έχει εγκλωβιστεί στο λάθος της να στηρίξει την απλή αναλογική και γι’ αυτό εκνευρίζεται όταν ο Σταύρος τής επισημαίνει το αυτονόητο: Ότι, στηρίζοντας την επιλογή του Τσίπρα, συναινεί στο να γίνει η Βουλή σκορποχώρι και η χώρα ακυβέρνητη». Αυτό ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε η πλευρά του Ποταμιού.

Επί της ουσίας, όπως εκτιμούν στο Ποτάμι, η κα Γεννηματά και το επιτελείο της αιφνιδιάστηκαν από την πρόταση του Θεοδωράκη, ο οποίος απορρίπτει το ενδεχόμενο να μετατραπούν τα δύο κόμματα σε συνομοσπονδία. Η μεν Γεννηματά επιθυμεί επί της ουσίας να αφομοιώσει το Ποτάμι, όπως έκανε και με τη ΔΗΜ.ΑΡ., σε ένα νέο διευρυμένο ΠΑΣΟΚ, ο δε Θεοδωράκης δεν θα αποδεχόταν ποτέ να χαρίσει το κόμμα του στη Χαρ. Τρικούπη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι επιθυμεί μεν να γίνει εκλογή του αρχηγού της νέας συμπαράταξης από τη βάση, αλλά θα ήθελε να προηγηθεί οπωσδήποτε ένα συνέδριο ή μια συνδιάσκεψη, που θα καθορίσει τις επόμενες εξελίξεις. Και το θέλει αυτό, για να αποδειχθεί εκ των προτέρων ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των κομματικών συσχετισμών. Τώρα με την πρότασή του ο Θεοδωράκης θέτει το όριο των 200.000 πολιτών, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι, αν μετάσχουν λιγότεροι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι δεσμευτικό.

Πάντως, στις 7 Ιουλίου αναμένεται η Επιτροπή Διαλόγου να καταθέσει τα συμπεράσματα της, ενώ στη Σεβαστουπόλεως είδαν με ικανοποίηση ότι η πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ. κράτησε αποστάσεις από την επιθετική διάθεση του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα