«Χαστούκι» για έξι χώρες

Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρος και Λουξεμβούργο είναι, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, οι πιο εκτεθειμένες –σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο- χώρες από το Brexit.

Ο Fitch, που τη Δευτέρα προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Μεγάλης Βρετανίας, σε έκθεση του εξηγεί πως η οικονομική έκθεση των συγκεκριμένων κρατών στη Μεγάλη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ τους. Μεταξύ άλλων, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για τη συρρίκνωση του διμερούς εμπορίου και τη μείωση του μεγέθους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Αντίθετα, αναμένει όφελος από την αύξηση των ξένων επενδύσεων, καθώς αρκετοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, εκτός των οικονομικών επιπτώσεων, το Brexit δημιουργεί και πολιτικό ζήτημα, καθώς δημιουργεί «προηγούμενο» στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση της δυναμικής των αντιευρωπαϊκών και λαϊκιστικών κομμάτων, καθιστώντας δυσκολότερη την εφαρμογή αντιδημοφιλών πολιτικών» αναφέρει  χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Τέλος, ο Fitch κάνει ειδική μνεία στις αποσχιστικές τάσεις, τονίζοντας ότι πιθανή αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως να βρει μιμητές και σ’ άλλες περιοχές της Ε.Ε., όπως η Καταλονία!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα