ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Τον στέλνει στο σκαμνί, τη λασπολογεί ασύστολα

Τεράστιο θέμα με τη Δικαιοσύνη δημιούργησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε κομματική ομιλία στο Περιστέρι. Κατηγόρησε συλλήβδην τους δικαστές προσπαθώντας να περάσει την εντύπωση στο κομματικό ακροατήριο του πως η Θέμιδα δεν λειτουργεί και ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι δικαστές, καθώς είναι εμπλεκόμενοι σε παραδικαστικά κυκλώματα και σε συμφέροντα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως ήταν πολύ λογικό οι δηλώσεις Πολάκη προκάλεσαν όχι μόνο την αντίδραση των δικαστών, αλλά δημιούργησαν νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση των καταγγελλομένων.

Νωρίτερα η Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις «απαράδεκτες», όπως της χαρακτηρίζει, δηλώσεις που αποδίδονται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων, κ.λπ. Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».

Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, σημειώνει η ΕΔΕ, «που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις». Έτσι, η ΕΔΕ ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση», ενώ ο κ. Πολάκης «οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».

Τον άδειασαν…
Ο Πολάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δέκτης έντονων αποδοκιμασιών σε όλες του τις επισκέψεις στα νοσοκομεία της περιφέρειας για την διάλυση της δημόσιας υγείας, αποφάσισε να επιτεθεί στους δικαστές μία ημέρα μετά την άρση της ασυλίας του από την Βουλή, καθώς είναι κατηγορούμενος για σοβαρή πολεοδομική παράβαση όταν ήταν δήμαρχος στα Σφακιά. Έτσι στο Περιστέρι, αντί να μιλήσει για τον τομέα ευθύνης του αποφάσισε να ασχοληθεί με την δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως «υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι μέσα σε αυτή, γιατί μεγάλη μερίδα των δικαστών είναι -για να το πω ευγενικά- εξαρτώμενοι ή -για να το πω κανονικά- στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Πολάκης, ζήτησε να υπάρξουν «μαυροσκούφηδες» που θα εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος έσπευσε να αδειάσει τον Πολάκη από του βήματος του κοινοβουλίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και το επίπεδο απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς στη συντριπτική πλειονότητά τους. Δεν υπάρχει κατηγορία μέσα στους οποίους να μην υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις όμως ελέγχονται θεσμικά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όσο απόλυτη είναι η εμπιστοσύνη μου στην Δικαιοσύνη εξίσου απόλυτη είναι και η προσήλωσή μου στην ανάγκη παρρησίας. Η παρρησία μπορεί να προέρχεται και από πολίτη και από πολιτικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση να πω ότι όσα είπε ο κ. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου θυμίζει διδασκαλία ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Να το πω κομψά. Είναι δήλωση χωρίς νόημα ή θεσμική εκτροπή η οποία όμως έχει ανάγκη επιχειρηματολογίας», προσέθεσε.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή ήρθε και η πρώτη αντίδραση από το Μαξίμου, το οποίο με τη σειρά του αδειάζει τον αναπληρωτή υπ. Υγείας, παραπέμποντας στις δηλώσεις Παρασκευόπουλου.

Η αντιπολίτευση
Για «κυβερνητικό θίασο» και κυβέρνηση «σκορποχώρι» έκανε λόγο η Ν.Δ. με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το δικαστικό σώμα. «Ο κυβερνητικός θίασος ανεβάζει νέα παράσταση. Ο ένας Υπουργός βρίζει αδίστακτα τη Δικαιοσύνη. Ο άλλος τον αδειάζει διστακτικά. Ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως δεν ακούει την ύβρη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών. Στηρίζει έτσι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα. Την εκτροπή του Υπουργού του. Και επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνησή του είναι σκορποχώρι».

Οι βουλευτές της Ν.Δ. επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη Βουλή ζητώντας την αποπομπή Πολάκη. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Κώστα Τασούλα, ο οποίος από το βήμα του ομιλητή είπε ότι «αν ήμουν στη θέση του κ. Παρασκευόπουλου θα είχα παραιτηθεί από μόνος σεβόμενος τον τίτλο μου ως καθηγητή Νομικής και δεν θα περίμενα τον πρωθυπουργό να παραιτήσει τον Πολάκη». Στο ίδιο κλίμα και ο Νίκος Δένδιας: «Εάν μέχρι το βράδυ δεν έχει παραιτηθεί ο Πολάκης να παραιτηθείτε εσείς για να τιμήσετε τη θέση σας».

Το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του υποστήριξε ότι “το νέο παραλήρημα του Πολάκη, αυτή τη φορά εναντίον των δικαστικών λειτουργών, επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών». Και όπως λένε από την Χαριλάου Τρικούπη «στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα». Προσθέτει επίσης ότι «ο χρόνος που ο κ. Πολάκης επέλεξε για να επιτεθεί στο δικαστικό σώμα, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για παλαιότερες εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη, μόνο ως αθώα σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί».

Ως ψευτόμαγκα χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη το Ποτάμι. Από τη Σεβαστουπόλεως εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις. Επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές, τον καλούμε να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία. Από όσα είπε ο υπουργός προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αυτόν της δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία; Πώς την ανέχεται; Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της; Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Κάτω από τη βάση στο έργο του
Στο μεταξύ η αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στον τομέα της υγείας αφήνει μετεξεταστέο τον Πολάκη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν εντυπωσιασμένοι για τον τρόπο που έγινε η αντικατάσταση των παλιών διοικήσεων των νοσοκομείων και η επιλογή των νέων, αναφέροντας πως η παύση της πλειοψηφίας των τέως διοικητών βασίστηκε σε μη σαφείς αιτίες, αν και οι ίδιοι προηγουμένως είχαν επιλεγεί- όπως τονίζουν χαρακτηριστικά- με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.

Όπως μάλιστα συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, «ο τρόπος που έγινε η τοποθέτηση των διοικητών εμποδίζει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας καθυστερήσεις στην εφαρμογή των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ». Ταυτόχρονα εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για το εάν το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί πλέον να διοικηθεί πάνω σε μια επαγγελματική βάση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα