«Όχι» από τον ΟΠΑΠ σε πλειοδοτικά τερτίπια

Περισσότερο γκελ κι από τα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε ο ΟΠΑΠ στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έκανε η δήλωση του επικεφαλής του Οργανισμού, Καμίλ Ζίγκλερ, ότι στον Κηφισό δεν σκοπεύουν να μπουν σε παιχνίδια πλειοδοσίας για τις άδειες αποκλειστικών δικαιωμάτων.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Σε ένα ακροατήριο που αποτελείτο από αναλυτές και με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του 2016 ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. είπε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία έχει «ήδη πληρώσει πολλά χρήματα για όλες τις άδειες αποκλειστικών δικαιωμάτων που κατέχει και ποτέ δεν έλαβε κανένα δώρο από την πολιτεία, όπως συμβαίνει τώρα με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε γκρίζες ζώνες», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να εισέλθει σε καμία διαδικασία πλειοδοσίας ή αδειοδότησης.

Ειδικά για τα διαδικτυακά παιχνίδια πόκερ και καζίνο, ο επικεφαλής της ΟΠΑΠ Α.Ε. είπε ότι δεν πρόκειται η εταιρεία να παρέχει τέτοιου είδους παιχνίδια καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική άδεια. «Αυτές οι άδειες δεν έχουν δοθεί πουθενά και όποιος το κάνει αυτό λειτουργεί παράνομα. Αν το κράτος επιθυμεί να διαθέσει αυτές τις άδειες, ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης» υπογράμμισε ο Κ. Ζίγκλερ. Συνεχίζοντας ο Τσέχος μάνατζερ επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων αναλυτών ως προς το μέγεθος της on line αγοράς παιχνιδιών, σύμφωνα με τις οποίες τα πραγματικά μεγέθη είναι διπλάσια συγκριτικά με αυτά που επισήμως δηλώνονται, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Και μια και ο λόγος για φοροδιαφυγή, ο Κ. Ζίγκλερ δεν περιορίστηκε στα παραπάνω ηχηρά σχόλια-μηνύματα. Μίλησε αφενός για την αύξηση της φορολογίας από 30% σε 35% επί των μεικτών κερδών –συντελεστής που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη–, εξηγώντας ότι η διοίκηση σχεδιάζει μέτρα εξοικονόμησης προκειμένου να απορροφηθούν στο μέτρο του δυνατού οι όποιοι κραδασμοί. Αφετέρου σημείωσε η αύξηση της φορολογίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΟΠΑΠ με τους πράκτορες, την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται η διαπραγμάτευση του Οργανισμού για τις προμήθειες.

Τα VLTs
Αναφερόμενος στο «παγωμένο» πρότζεκ των παιγνιομηχανημάτων, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ επανέλαβε τη θέση του Οργανισμού ότι η δραστηριότητα των VLTs θα επανεκινηθεί μόνο αν αλλάξει ο κανονισμός σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς αγοράς σε ένα ισορροπημένο και λογικό ρυθμιστικό περιβάλλον. Υπό αυτό το πρίσμα ο Κ. Ζίγκλερ κάλεσε για ακόμη μία φορά τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στην αλλαγή του κανονισμού για τα παιγνιομηχανήματα, επιχειρηματολογώντας ότι στην περίπτωση που συμβεί αυτό, θα υπάρξουν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο και ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν ο κατάλληλος έλεγχος και η προστασία των παικτών” ανέφερε. Και μέχρι τότε, τι; «Ο κανονισμός είναι ακόμη ο ίδιος, οπότε αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε με το αίτημά μας για διαιτησία» ξεκαθάρισε ο Κ. Ζίγκλερ.

Συνεισφορά στο κράτος άνω των €2 δισ.
Πίσω, τώρα, στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2016, ο ΟΠΑΠ «έγραψε» καθαρά κέρδη ύψους 52,8 εκατ. ευρώ (ποσό μειωμένο κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015), ενώ συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων, τα κέρδη ανήλθαν σε 42,8 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η εκτίμηση που επικρατεί στον Κηφισό ότι η αυξημένη συμμετοχή του δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα από 30% σε 35% έχει σοβαρή επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα, και πώς υπό διαφορετικές συνθήκες ο Οργανισμός θα οδηγούνταν σε σταθερή λειτουργική κερδοφορία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα στον ΟΠΑΠ υπογραμμίζουν ότι την τελευταία τριετία η εταιρεία έχει καταβάλλει σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε φόρους και αυτή η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα διευρύνεται περαιτέρω.

Κατά τα λοιπά, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του ΟΠΑΠ ήταν μειωμένα κατά 4,4% και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σχεδόν σταθερά στα 93.000.000 ευρώ, καθώς οι προσπάθειες της διοίκησης για εξορθολογισμό του κόστους οδήγησαν σε βελτιωμένες επιδόσεις. Συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων στο 35% το EBITDA ανήλθε σε 78,8 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που, πάντως, τονίζεται από τον ΟΠΑΠ δια στόματος Ζίγκλερ είναι πως το πρώτο τρίμηνο του 2016, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της οικονομίας, σημαδεύτηκε από τη συνεχιζόμενη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε ετήσια βάση μία πτωτική τάση και στα έσοδα του ΟΠΑΠ από τα παιχνίδια της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα