Εμμένουν για πρόωρες κάλπες στη Συγγρού

Η ψήφιση του ασφαλιστικού και η συμφωνία στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, όπως και οι πρόωροι πανηγυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, προκάλεσαν, όπως είναι λογικό, αμηχανία στη Συγγρού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σάστισαν καθώς τα δικά τους στοιχεία έδειχναν μία άνευ όρων συνθηκολόγηση, τόσο για τα σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκε να λάβει η χώρα μας, όσο και για τις ασάφειες των ξένων ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Η κυβέρνηση Τσίπρα μέσω του Γιάνη Βαρουφάκη είχε αναγάγει σε διαπραγματευτικό όπλο τη «δημιουργική ασάφεια». Και όπως λένε στη Συγγρού, με αυτή τη δημιουργική ασάφεια τους πληρώνει τώρα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα πανηγύρια κόπασαν όσο περνούν οι ημέρες και η ηρεμία στη Ν.Δ. επανήλθε, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άρχισαν να αμφισβητούν τη στρατηγική του κόμματος. Οι αναλύσεις εκ μέρους των οικονομολόγων της Ν.Δ. δικαιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εμμένει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όπως λένε οι συνεργάτες του, στο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κάτι που επεσήμανε και στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης την Τετάρτη το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πολύωρες εσωτερικές συσκέψεις και αφού ακούστηκαν στο επιτελείο του αντικρουόμενες απόψεις, επέλεξε να θέσει και πάλι στην κορυφή της αντιπολιτευτικής του ρητορικής το αίτημα για εκλογές, λέγοντας ότι αυτό παραμένει και είναι πιο ισχυρό από πριν, ενώ μίλησε για το 4ο μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ήταν συνειδητή και θέλησε ο ίδιος να πάει σε ένα μη φιλικό περιβάλλον και να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυρίως θέλησε να πείσει ότι η Ν.Δ. δεν είναι σε αναζήτηση στρατηγικής, δεν είναι σε αδιέξοδο και προφανώς, παρά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, δεν επένδυσε στην καταστροφή και στην αποτυχία. Παράλληλα, όμως, θέλησε να εμφανιστεί ότι η επόμενη περίοδος θα είναι εξαιρετικά επώδυνη για τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω του 4ου μνημονίου της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Μέτρα, το χρέος και αυταπάτες!
«Το αίτημα για εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση απέτυχε στην οικονομία, διότι συνολικά οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω και όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα μας».

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης, αφού σημείωσε πως «η συζήτηση για το χρέος είχε ξεκινήσει στους ευρωπαϊκούς κύκλους από τον Νοέμβριο του 2012 και σήμερα ακόμα ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει», ανέφερε ότι «μπορούμε ενδεχομένως να πετύχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για λίγο χρόνο αλλά να δεσμευτούμε αυτή τη στιγμή ως χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 15 χρόνια της τάξης του 3,5% θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό. Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα μας καταδικάσει μονίμως σε πολιτικές λιτότητας και τελικά θα επιβάλει, προσέξτε, ένα αέναο μνημόνιο. Το 4ο μνημόνιο μπορεί να είναι ένα συνεχές μνημόνιο επιτήρησης της χώρας και σίγουρα δεν είναι αυτό το οποίο σήμερα χρειαζόμαστε».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «πραγματικές μεταρρυθμίσεις αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν ξέρει πώς να κάνει». Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον δημόσιο τομέα πως «ως Νέα Δημοκρατία δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο. Συζητάμε, όμως, για πολύ καλύτερη ανακατανομή του προσωπικού, η κυβέρνηση δε έχει κάνει απολύτως τίποτα σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στην αντεπίθεση
Στο μεταξύ, όπως τονίζουν όλοι στη Συγγρού, η Ν.Δ. θα περάσει σε μία συντονισμένη επικοινωνιακή αντεπίθεση με διπλό στόχο: Την αποδόμηση των όσων υποστηρίζει το Μαξίμου σχετικά με τα νέα μέτρα-φωτιά, τη ρύθμιση του χρέους και τον λεγόμενο «κόφτη», και την ταύτιση των θέσεων της Ν.Δ. με τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, ως λύση για το σημερινό αδιέξοδο. Έτσι, η εντολή που δόθηκε στους βουλευτές και τα στελέχη είναι να αναδεικνύουν τα νέα δεδομένα που θα βιώσουν από εδώ και πέρα οι πολίτες με βάση τα μέτρα που θα ψηφιστούν.

Η αύξηση των έμμεσων φόρων θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών. Οι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου είναι προ των πυλών. Η άμεση πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Η θέσπιση πρόσθετου προληπτικού μηχανισμού περικοπής μισθών και συντάξεων, εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Και φυσικά η παραπομπή της ρύθμισης του χρέους για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, ενώ κατηγορηματικά αποκλείεται κάθε σκέψη για κούρεμα του χρέους.

Επισκέψεις στην περιφέρεια
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι ο λογαριασμός των μέτρων που πέρασε την Κυριακή από τη Βουλή, μαζί με τους δεκάδες έμμεσους φόρους που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα και σε συνδυασμό με τον «κόφτη», από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα ανατρέψει τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτά συζητήθηκαν και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους τομεάρχες του κόμματος υπό τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη.

Μαζί με τους περίπου 20 βουλευτές, ο κ. Αυγενάκης προχωρά στην κατάρτιση προγράμματος επισκέψεων και δράσεων της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου να επικοινωνήσουν τις θέσεις του κόμματος στους πολίτες και κυρίως να τους πείσουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για έξοδο από την κρίση, ανατρέποντας το «είναι όλοι ίδιοι», του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., μετά την επίσκεψή του σε Δημοτικό Σχολείο στην Αργυρούπολη, χθες βρέθηκε στη Νίκαια, ενώ σήμερα το πρωί θα μιλήσει στο Συνέδριο της «Δράσης» και το απόγευμα στους νεοεκλεγέντες προέδρους των ΝΟΔΕ, τους οποίους έχει καλέσει για την πρώτη συνεδρίαση στη Συγγρού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα