Rebeletiko: Μουσική συνωμοσία

Μας συστήνονται όχι ως μουσική μπάντα, αλλά ως μουσική συνωμοσία.

5Rebeletiko… Το όνομά τους περίεργο, όπως και το εγχείρημά τους να παντρέψουν έντεχνο, σμυρνέικο, ρεμπέτικο σε ένα άλμπουμ.

Μπορούν να σμίξουν τούτοι οι ήχοι και να βγάλουν προς τα έξω την πείνα της ψυχής για μουσική και τραγούδι, καταγραφή και μηνύματα; Ε, ναι, οι Rebeletiko μπορούν. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ τους: «Μοναστηράκι». «Ένα πανόραμα  ελληνικών ηχοχρωμάτων», όπως μας εξηγούν οι ίδιοι. Ασυνήθιστες ρυθμικές παραλλαγές με αυτοσχεδιαστική διάθεση δημιουργούν συνθήκες για μια μουσική ενόραση, που συλλαμβάνει την αλήθεια εκεί που η λογική αδυνατεί.

Ας τους απολαύσουμε σε τούτη την παρεΐστικη κουβέντα που είχαμε μαζί τους, πριν κλειστούν στο… υπόγειο για νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

4

Ποια ήταν τα πρώτα μουσικά σας ακούσματα;

Γιαννούσης: «Άρχισα να παίζω μπουζούκι στην τρυφερή ηλικία των εννέα ετών, οπότε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι με μάγεψε! (γέλια)»

Πώς μετεξελίχθηκαν τα ακούσματα αυτά  σε πορεία ζωής;

Γεωργόπουλος: «Πριν από περίπου 15 χρόνια συναντηθήκαμε με τον Τάσο Γιαννούση στην Κεφαλονιά και ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί. Ασχοληθήκαμε με διάφορα είδη μουσικής, αλλά μας κέρδισαν τα “περιθωριακά” ακούσματα κυρίως από τη Βαλκανική χερσόνησο και από γειτονικές χώρες της Μεσογείου».

Πώς γεννήθηκε η ανάγκη για δική σας μπάντα;

Γιαννούσης: «Εν τη ενώσει η ισχύς, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και κάτι παραπάνω ήξεραν! Πάντα επιδίωκα να είμαι μέλος μιας ομάδας που τα μέλη της θα είναι ισότιμα και θα αγαπούν αυτό που κάνουν. Οι Rebeletiko είναι αυτό και κάτι παραπάνω, μιας και παράγουν το δικό τους υλικό».

3

Ποια η σχέση σας με τα παιδιά της μπάντας;

Σοφία: «Η σχέση είναι ισότιμη. Είμαστε μια ανοιχτή ομάδα μουσικών χωρίς ιεραρχία αλλά με κοινό προσανατολισμό».

Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιους από εκείνους τους αθάνατους ρεμπέτες;

Γιαννούσης: «Εν αρχή ην ο Μάρκος Βαμβακάρης. Όλοι οι άλλοι έπονται…».

Πιστεύετε στον όρο ότι το ρεμπέτικο είναι το ελληνικό ροκ;

Γιαννούσης: «Πιο πολύ πιστεύω ότι το ρεμπέτικο είναι τα ελληνικά blues, αυτά του Robert Johnson, της Bessie Smith, αλλά και του Muddy Waters ή του Howlin’ Wolf ! Όλα τα μουσικά είδη που πηγάζουν από τον λαό και όχι από εταιρείες μοιράζονται κοινές, πανανθρώπινες αλήθειες, παρά τις συχνά αξιοσημείωτες μουσικολογικές διαφορές τους».

2

Η σημερινή ελληνική κοινωνία έχει κοινά στοιχεία με τον καιρό της δημιουργίας του ρεμπέτικου;

Γεωργόπουλος: «Οι οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν το ρεμπέτικο ανήκουν σε μια άλλη εποχή και όποιος προσπαθεί να κάνει σύγκριση μάλλον θα οδηγηθεί σε λάθος συμπεράσματα. Στη σημερινή εποχή οι δομές και οι συνθήκες κυρίως οι τεχνολογικές έχουν δώσει μια άλλη σημασία σε αυτό που ονομάζουμε κρίση. Σε κάθε εποχή όμως η δημιουργία είναι κάτι που λειτουργεί λυτρωτικά. Εμείς απλά  μεταφράζουμε σε νότες τα  βήματα  των ανθρώπων που περπατάνε  δίπλα μας».

Πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η μουσική μας παράδοση από  εκεί που σταμάτησε;

Σοφία: «Αυτό χωρίς αμφιβολία  αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα και ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς τους νέους μουσικούς. Η βαθιά γνώση της τεράστιας μουσικής μας παράδοσης είναι βασική προϋπόθεση για να κάνεις οποιοδήποτε βήμα. Τα μάτια μας, η ψυχή μας και η μουσική μας είναι τα σύνεργα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέους τόπους».

cd

«Μοναστηράκι»… Το πρώτο σας άλμπουμ. Πόθεν ο τίτλος;

Γιαννούσης: «Ο δίσκος μας προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πανόραμα ελληνικών ηχοχρωμάτων. Μ’ αυτή την έννοια μοιάζει με το Μοναστηράκι, την Πλατεία της Αθήνας που τα ’χει όλα: το αρχαίο κλέος, το τζαμί, όλες τις φυλές του κόσμου, όλες τις μυρωδιές και τις μουσικές, το καινούργιο και το παλιό του άστυ».

Με ποιες αφορμές γράφεται τα τραγούδια σας;

Γεωργόπουλος: «Οι Rebeletiko δημιουργήθηκαν από  μια βαθύτερη  ανάγκη να εκφράσουμε ή να ερμηνεύουμε καταστάσεις  που συμβαίνουν γύρω μας  με τη μουσικής. Η Αθήνα και ειδικά το κέντρο της είναι για μας χώρος έμπνευσης και έκφρασης. Είμαστε αστικό συγκρότημα, όχι μόνο γιατί δημιουργηθήκαμε εδώ, αλλά κυρίως γιατί μας ενδιαφέρει να εκφράσουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό καθημερινών ανθρώπων που κινούνται  στους ίδιους δρόμους».

1

Ποιο το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε με αυτά τα τραγούδια;

Σοφία: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία!!! (γέλια) Εμάς σίγουρα τα τραγούδια μας απελευθερώνουν. Θα θέλαμε έστω και για μια στιγμή  να ρίξουμε  λίγο φως στα σκοτάδια της ψυχής αυτών που μας ακούν».

Και μετά τι;

Γιαννούσης: «Θα ξανακλειστούμε όσον ούπω στο γκαράζ-στούντιο στον Βύρωνα για να ετοιμάσουμε τα επόμενα!»

Η live βραδιά στο Black Duck Multiplarte

Site-Rebeletiko

Τους Rebeletiko αποτελούν ο πυρήνας τους Τάσος Γεωργόπουλος (λάφτα, κιθάρα και φωνητικά), ο Τάσος Γιαννούσης (μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, στρέλα και φωνητικά) και η Σοφία Μέρμηγκα (κανονάκι και τραγούδι). Και  θα τους απολαύσουμε τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, σε ένα live που θα δώσουν το BlackDuckMultiplarte (Χρήστου Λαδά 9α, τηλ. 210-3234760)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα