Τον Τσίπρα επί… πίνακι θέλουν στο ΠΑΣΟΚ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στη Χαριλάου Τρικούπη τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και οι περισσότεροι έχουν μείνει άναυδοι με τη χαλαρότητα της κυβέρνησης. Την ώρα που όλα βρίσκονται στον αέρα, παρακολουθούν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο να είναι χαλαροί ακόμη και με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η κυβέρνηση παίζει θέατρο και προσπαθεί να στήσει σκηνικό ανάλογο με του 2015 και στο τέλος να τα ψηφίσει όλα έχοντας ως άλλοθι τις πιέσεις των δανειστών. Δεν είναι τυχαίες, πιστεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη, οι διαρροές περί ακόμη μικρότερου αφορολόγητου, το οποίο θα συνδεθεί με τον αριθμό τέκνων κάθε οικογένειας, παρά το γεγονός ότι από την τρόικα διαμηνύεται ότι υπάρχει συμφωνία για το όριο να βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των €9.000, που είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντίθετα με τα όσα διαρρέει το Μαξίμου, η Φώφη Γεννηματά, όπως λένε οι συνεργάτες της, είναι πεπεισμένη πως το μείγμα θα είναι εκρηκτικό και όχι μόνο ανάπτυξη δεν θα φέρει, αντιθέτως θα προκαλέσει ύφεση και κλείσιμο επιχειρήσεων. Μέσα σε αυτό το κλίμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα να παραδώσει την εντολή και να παραιτηθεί, ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή χωρίς εκλογές. Η κα Γεννηματά πιστεύει πως μια νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. θα είχε τη δυνατότητα να κερδίσει πολλά από τους εταίρους στη διαπραγμάτευση και κυρίως να ανακτήσει αξιοπιστία έναντι των εταίρων.

Το σενάριο αυτό πάντως έχει ως βασικές αδυναμίες την άρνηση της Ν.Δ. σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γεγονός πως είναι λίγοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που θα συναινούσαν με μία τέτοια κίνηση εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα, εν αντιθέσει με ό,τι έπραξε το 2011 η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όταν παραιτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Χαμόγελα…
Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη, έχουν αρχίσει (και) να χαμογελούν λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου δείχνουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κερδίζει πόντους και ταυτόχρονα να εκτοξεύεται η δημοτικότητα της κας Γεννηματά. Οι ήπιοι τόνοι αλλά και η προσπάθεια για τη συνεργασία των κομμάτων του χώρου έχουν βελτιώσει και την εικόνα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και την αποδοχή του κόμματος ξανά στους πολίτες. Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, όταν τα μέτρα έρθουν στη Βουλή και ψηφιστούν τότε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα βγουν κερδισμένοι και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν με μεγαλύτερη ένταση τους ψηφοφόρους τους που πίστεψαν στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φ. Γεννηματά, πάντως, αν ο πρωθυπουργός επιχειρήσει απόδραση μέσω εκλογών θα δώσει βάση σε δύο θέματα. Πρώτο στο πρόγραμμα του κόμματος με βάση και ό,τι συνεργασίες θα προκύψουν και δεύτερο στην ανανέωση στα πρόσωπα ώστε να καταδείξει πως για ακόμη μια φορά ο χώρος μπορεί να προσφέρει πολλά και σε επίπεδο στελεχών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η τακτική που έχει ακολουθήσει η ηγεσία του κόμματος έχει αποδώσει, τόσο για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τα ανοίγματα στο Ποτάμι και στο ΚΙΔΗΣΟ, όσο και με την άρνησή της να συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί αρχίζουν να επαναπατρίζονται στο κόμμα, ενώ οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστεροί φαίνεται να εκτιμούν τις κινήσεις της Φ. Γεννηματά με τις συνεργασίες.

Η συνδιάσκεψη
Στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη χάραξη των διαχωριστικών γραμμών τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την Προγραμματική Συνδιάσκεψη στις 14-15 Μαΐου που θα δώσει το πράσινο φως για τη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το σίγουρο είναι ότι ο έντονος προβληματισμός που επικρατεί στους κύκλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη στάση του Στ. Θεοδωράκη δεν κρύβεται. Αν και στελέχη του κόμματος διαχωρίζουν την πορεία των συζητήσεων με το Ποτάμι από τη διενέργεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, εκφράζουν ερωτηματικά για τις δηλώσεις τού επικεφαλής του Ποταμιού ότι «το Ποτάμι δεν θα πάει ούτε στη Ν.Δ., ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ(…). Η Ελλάδα όμως για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι ο κ. Θεοδωράκης αφήνει ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. και επισημαίνουν με νόημα: «Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρέπει σύντομα να λάβει τις αποφάσεις του. Αυτήν τη στιγμή έχει προχωρήσει η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς για κοινή πορεία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για θολά μηνύματα και παλινδρομήσεις.

Ερωτηματικό ο επικεφαλής του Κεντροαριστερού φορέα
Σε βαρόμετρο των εξελίξεων προς την πορεία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς αναμένεται να μετατραπεί οσονούπω η διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του νέου φορέα που πιθανώς θα προκύψει από τις συζητήσεις ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΔΗΜ.ΑΡ. και λοιπών Κινήσεων και προσωπικοτήτων του χώρου.

Στο ΠΑΣΟΚ η ανάδειξη επικεφαλής από τη βάση θεωρείται από πολλούς προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πλέον αισιόδοξοι θα επιθυμούσαν, μάλιστα, την κάθοδο τουλάχιστον των κ.κ. Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη και Θ. Θεοχαρόπουλου, καθώς επίσης και κάποιου στελέχους από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Επισήμως, ο κ. Θεοδωράκης δεν μοιάζει να απεύχεται μια τέτοια διαδικασία. Έχει, άλλωστε, ήδη πει δημοσίως ότι δεν θα φοβόταν μια εκλογική αναμέτρηση από τη βάση, έχοντας αντίπαλο την κα Γεννηματά.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πάλι, συζητήσεις για το ίδιο θέμα προκαλεί η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο 37χρονος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για να διεκδικήσει την προεδρία του νέου φορέα, εφόσον, βεβαίως, τελεσφορήσουν οι διεργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο είναι γνωστό ότι σε επίπεδο οργανωτικού μηχανισμού ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρότατες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα