«Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω…»

Στη Σεβαστουπόλεως δεν δίνουν και μεγάλη σημασία στην κυβερνητική προπαγάνδα περί σθεναρής διαπραγμάτευσης για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε όλες του τις παρεμβάσεις, όπως και οι βουλευτές του κόμματος, τονίζει πως η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές και απλά δραματοποιεί την κατάσταση προκειμένου να πείσει την κοινωνία ότι διαπραγματεύεται σκληρά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ποταμιού και από τα Χανιά, όπου πέρασε τις ημέρες του Πάσχα, ξεκαθάρισε πως «το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει μέτρα και νόμους που βυθίζουν ακόμη περισσότερο την οικονομία. Παρά την πτώση των αξιών και των μισθών, οι επενδύσεις στη χώρα είναι μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%. Επενδύσεις λοιπόν χρειάζεται η χώρα και όχι νέους φόρους».

Ερωτώμενος για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ ανέφερε: «Οι συγκρούσεις απαιτούν σχέδιο και όχι απλώς εφηβική εκρηκτική διάθεση. Και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που σήμερα πιέζει για μείωση του ελληνικού χρέους. Και σε αυτό κοντράρεται με τον Σόιμπλε που δεν θέλει με τίποτα να κοπεί το χρέος μας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι οι εκλογές αυτήν τη στιγμή έχουν μεγάλο ρίσκο και στη συνέχεια είπε: «Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από τα περίπου 6 δισ. ευρώ που είναι να πάρουμε μετά την αξιολόγηση. Αν πάμε σε εκλογές, αυτά τα λεφτά δεν θα έρθουν. Ο κ. Τσίπρας τόσους μήνες παίζει με τη φωτιά. Αν δεν μπορεί να κάνει ούτε τα επείγοντα, τότε να έρθει στη Βουλή και να το πει. Και θα βρεθεί λύση. Ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε».

Στο ερώτημα για το ποιος θα ήταν πρωθυπουργός σε μια τέτοια κυβέρνηση είπε: «Όλα θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες του τόπου. Λύσεις καρμπόν δεν υπάρχουν. Ούτε πρέπει να μας καθορίζουν τα μικροκομματικά συμφέροντα. Ο κ. Τσίπρας πάντως έχει κάψει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο», ενώ στη συνέχεια εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει εκλογές γιατί «προφανώς στη Ν.Δ. πρυτάνευσε η άποψη ότι αυτό που προέχει είναι η συσπείρωση του κομματικού στρατεύματος».

Για το θέμα των συνεργασιών ανέφερε: «Το Ποτάμι δεν θα πάει ούτε στη Ν.Δ., ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα, όχι να γίνουμε τσόντα του. Η Ελλάδα όμως, για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες. Συμμαχίες για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Μήνυμα…
Σε ό,τι αφορά την επιτροπή διαλόγου για τον χώρο του κέντρου, ο Σταύρος Θεοδωράκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα στελέχη του κόμματός του μέσω του μηνύματος που απέστειλε λίγα 24ωρα πριν από την Ανάσταση μαζί με τις ευχές του. Έτσι, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το δίλημμα δεν είναι “Δεξιά – Αριστερά”, όπως θέλει να το παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα είναι: Αλλαγές παντού ή καθυστέρηση και χρεοκοπία. Δίκαιες αποφάσεις και προτεραιότητα στον τουρισμό, την παραγωγή, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία. Οι αληθινές μεταρρυθμίσεις όμως απαιτούν συγκρούσεις με τους παλιούς και νέους “μηχανισμούς” και τους “προνομιούχους” του μεταπολιτευτικού συστήματος.

»Να βάλουμε νέο κόσμο στην πολιτική. Να αναλάβουν ρόλους οι νέοι. Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της οικονομίας, των πανεπιστημίων. Να αποκτήσουν φωνή οι “απελπισμένοι” της μεσαίας τάξης και οι “ανένταχτοι” που δεν έχουν εμπιστοσύνη στα πολιτικό σύστημα. Και όλοι μαζί να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

»Ο κορμός όμως του νέου και μεγάλου αυτού Κινήματος δεν μπορεί να είναι οι υπουργοί τού χθες. Προφανώς έχουμε ανάγκη από αυτούς που έδωσαν τις σωστές μάχες, αλλά στην πρώτη γραμμή πρέπει να προστεθούν πρόσωπα που δεν θα βαρύνονται με την πολλαπλή χρεοκοπία της χώρας. Το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρότασή του για το Κοινοβούλιο της Αναγέννησης. Εκεί θα εκπροσωπούνται όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου – φιλελεύθεροι, μεταρρυθμιστές, οικολόγοι, ριζοσπάστες, σοσιαλδημοκράτες. Εκεί θα παρθούν οι αποφάσεις και όχι στα κομματικά επιτελεία. Τα στελέχη του Ποταμιού, όλοι εσείς, πρέπει να πρωτοστατήσετε σε αυτή τη “νέα συνωμοσία του καλού”.

»Οι “μηχανές” αυτών που δεν γουστάρουν το Ποτάμι κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα για να μας αποδυναμώσουν. Είμαστε οι “ακάλεστοι” σε ένα παιχνίδι που το θεωρούσαν δικό τους. Χωρίς προστάτες, χωρίς λεφτά κρατηθήκαμε ζωντανοί σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις.

»Σε ένα τοπίο που κυριαρχούν οι λαϊκιστές και οι ακραίοι, εμείς σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ήμασταν η ανεξάρτητη ψύχραιμη φωνή. Η περιπέτεια λοιπόν δεν τελειώνει. Προορισμός της είναι η νίκη. Ένα δυνατό Ποτάμι που θα καθορίζει τις εξελίξεις».

«Όλα μπορείς να τα περιμένεις από αυτή την κυβέρνηση…»
Αναμφίβολα το θέμα που συζητήθηκε πολύ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, ήταν τι θα γίνει τελικά με τα μέτρα-κάβα που ζητούν οι δανειστές. Έτσι, όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού ρωτήθηκε για το εάν τελικά θα έρθει και 4ο μνημόνιο, είπε:

«Δυστυχώς, όλα μπορείς να τα περιμένεις από αυτή την κυβέρνηση. Τα κόμματα της παλιάς πολιτικής δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν εκτός από το να υπογράφουν μνημόνια. Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα, αντί να πηγαίνει μπροστά, κατρακυλάει εκτός Ευρώπης. Κάθε ώρα που περνάει, ο λογαριασμός ανεβαίνει. Και η αβεβαιότητα σκοτώνει μέρα με τη μέρα την οικονομία. Γιατί κάποιος να επενδύσει σε μια χώρα, όταν δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα