Βάλσαμο για τη Συγγρού οι «παλικαριές» του Τσίπρα

«Το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα φθίνει και όσες προσπάθειες κι εάν κάνει για να περάσει την εικόνα του μαχητή στο τέλος θα του γυρίσουν μπούμερανγκ». Αυτή είναι η εκτίμηση που υπάρχει στη Συγγρού για τις «παλικαριές», όπως τις αποκαλούν, του Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση με το ΔΝΤ και τις υποκλαπείσες συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου που διέρρευσαν από τα Wikileaks.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ και όσα ειπώθηκαν έριξε την αυλαία μίας ακόμη παράστασης του πρωθυπουργού, που όμως δεν ήταν επιτυχημένη», σχολίαζαν στελέχη της Συγγρού, στον απόηχο των καθημερινών παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και ζήτησε ξανά την παραίτηση της κυβέρνησης. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η κίνηση του κ. Τσίπρα εξελίχθηκε σε άλλη ρότα από ό,τι σχεδίαζε το Μαξίμου και τελικά όχι μόνο εγκαθίδρυσε το ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά, κυρίως, ζημίωσε δυσανάλογα τη διεθνή εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας.

«Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν πανικό», σχολιάζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τη δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ. Κι όπως επισημαίνουν, ο επόμενος στόχος είναι η προσέγγιση των χαμηλών εισοδημάτων και των δημοσίων υπαλλήλων. Το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, προφανώς, αντιμετωπίζουν με σκωπτικό τρόπο δηλώσεις, όπως αυτές της Όλγας Γεροβασίλη, ότι η όποια συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα. Η Ν.Δ. προετοιμάζεται, εφόσον υπάρξει οριστικοποίηση της συμφωνίας, να αναδείξει τα δεινά που επιφέρει όχι μόνο για τα μεσαία στρώματα, αλλά ακόμη και για τους ασθενέστερους, τους οποίους θεωρητικώς προστατεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η αποτίμηση των κυβερνητικών μέτρων θα αφορά, συγκεκριμένα, τις έμμεσες πλην σημαντικές επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν στα χαμηλά εισοδήματα από την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, από τις περικοπές δαπανών. Η Ν.Δ., με αυτό τον τρόπο, θα επιχειρήσει, παράλληλα με την αποδόμηση του ηγετικού και κοινωνικού προφίλ του πρωθυπουργού, να απευθυνθεί και σε ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται απέναντί της ή πάντως φέρονται να στηρίζουν την κυβέρνηση όπως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Λανθασμένη διαπραγμάτευση
«Η Νέα Δημοκρατία δε συναινεί στην ανερμάτιστη και ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης να στραγγαλίσει την οικονομία και να εξοντώσει φορολογικά τους Έλληνες», είναι η φράση που χρησιμοποιούν στις κλειστές συσκέψεις τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας λανθασμένης τη διαπραγματευτική πολιτική του Μαξίμου.

Η θέση αυτή θεωρούν στη Συγγρού ότι ενισχύθηκε και με τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιαν Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είχε βγει από το μνημόνιο το 2014, αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε αλλάξει δρόμο. Όσο πάντως πληθαίνουν οι πληροφορίες για κλείσιμο της συμφωνίας, τα «γαλάζια» στελέχη θα χρησιμοποιούν ακόμη πιο σκληρή γλώσσα απέναντι στην κυβέρνηση, κινούμενοι σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο θα αφορά την υπενθύμιση προς τους πολίτες και την κοινωνία ότι η πορεία εξόδου από το μνημόνια ανακόπηκε με ευθύνη των Τσίπρα και Καμμένου, οι οποίοι, όπως θα τονίζουν από τη Ν.Δ., «έβαλαν τη χώρα σε περιπέτειες, υπονομεύοντας την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη». Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλούν μάλιστα με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, όπως είναι ο δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης που προβλεπόταν ισχυρή στο 2,5%, για να κλείσει τελικά το 2015, με ύφεση.

Στη λογική αυτή που περιλαμβάνεται και στη στρατηγική αποδόμησης του πρωθυπουργού, τα νέα σκληρά μέτρα θα αποδίδονται στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα με τις λέξεις «πατρότητα» και «ιδιοκτησία», ενώ στο κάδρο θα μπει και ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, ο Πάνος Καμμένος. «Είναι ιδιοκτησία τους η ασφυξία της οικονομίας, που προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό φόρων και εισφορών και την έλλειψη ρευστότητας», είναι η φράση που θα χρησιμοποιείται από τη Ν.Δ. στο επόμενο διάστημα.

Σε δεύτερο επίπεδο, από τη Συγγρού αναμένεται να βγάλουν μπροστά την ατζέντα της Ν.Δ. στην οικονομία, προκειμένου να την επικοινωνήσουν στους πολίτες, τονίζοντας πως η κεντροδεξιά παράταξη θα υποστηρίξει και θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα έχει δύο βασικά στοιχεία: Μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών και λιγότερους φόρους.

Η δημοσκοπική άνοδος αιφνιδίασε και τη Συγγρού
Η αλλαγή του κλίματος με βάση τις δημοσκοπήσεις έχουν φέρει χαμόγελα στη Συγγρού, καθώς ενισχύεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται παγιώνεται η τάση της αναστροφής υπέρ της Ν.Δ. «Πριν από τρεις μήνες, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. κανείς δεν πίστευε ότι θα άλλαζε τόσο σύντομα το κλίμα. Πρόκειται για μια ολική επαναφορά», λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Ανεξαρτήτως εκτιμήσεων, δύο νέα στοιχεία φαίνεται να αποκτούν μονιμότερο χαρακτήρα:
α) Το «νέο στυλ Μητσοτάκη», το οποίο οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. «Από τη στιγμή που ξεκαθάρισε εσωκομματικά το κλίμα και κέρδισε κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα προ ημερών στη Βουλή, άλλαξε υπέρ του και το κλίμα στην Κ.Ο.», έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου.

β) Οι ανακατατάξεις σε επίπεδο ηγετικής ομάδας. Γίνεται όλο και περισσότερο προφανές ότι η Ν.Δ. ζει μια αλλαγή γενιάς, αφού διαμορφώνεται ένα σχήμα σχεδόν συνομήλικων εταίρων πρώτης γραμμής. Την ίδια στιγμή η «γενιά Μητσοτάκη» έχει τη μερίδα του λέοντος στα σημαντικότερα πόστα.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι οποίοι, παρά την πρωτιά της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, και τη σύγκριση Τσίπρα – Μητσοτάκη που γέρνει έως τώρα υπέρ του δεύτερου, συνιστούν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του «γαλάζιου» προέδρου. Στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η αδυναμία της κυβέρνησης και η ταχύτητα της φθοράς της αιφνιδίασε και τους ίδιους. Το κόμμα είναι σε πλήρη διάταξη, αλλά δεν βλέπουν άμεσα εκλογές, αν και τις ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα