Τα τρία «θέλω» του Ιβάν για τη νέα περίοδο

Ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται τέσσερα χρόνια στην ηγεσία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Μετά τις απανωτές αποτυχίες που γνώρισε, αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει το πλάνο του για την επόμενη περίοδο, θέτοντας τρεις στόχους.

Ο ομογενής από τη Ρωσία επενδυτής δεν είχε υπολογίσει τις ιδιαίτερες παραμέτρους του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, όσο και σε επιμέρους θέματα, όπως λόγω χάρη την εμπλοκή των οπαδών στην ομάδα, τη νοοτροπία που επικρατεί, τις «μηχανές» που έχουν στήσει διάφοροι γύρω από τον σύλλογο και πολλά ακόμα. Δοκίμασε όλες τις μεθόδους, αλλά η κατάληξη ήταν πάντα η ίδια.

Η φετινή αποτυχία υποχρέωσε τον Ιβάν Σαββίδη να ορίσει εκ νέου τους στόχους του. Η πρόσληψη διάσημου τεχνικού διευθυντή δεν βοήθησε, καθώς ο Φρανκ Άρνεσεν αποδείχθηκε ότι δεν κατάφερε ποτέ να μπει στην ελληνική νοοτροπία και να προσαρμοστεί. Το επόμενο διάστημα λοιπόν, ο Ιβάν Σαββίδης θα επιδιώξει τρεις στόχους.

 

1)Δημιουργία ανταγωνιστικής ομάδας, σε «καθαρό» πρωτάθλημα

Είναι ένας διπλός, όσο και σύνθετος στόχος. Η δημιουργία ανταγωνιστικής ομάδας προϋποθέτει τρία στοιχεία: Α) Την πρόσληψη ενός καλού προπονητή. Ο Φερνάντο Σάντος αποτελεί τη βασική επιλογή του Ιβάν Σαββίδη, καθώς πληροί όλες τις «προδιαγραφές». Γνωρίζει την ομάδα και τη νοοτροπία του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι ικανός, είναι έμπειρος και εμπνέει σεβασμό, ενώ δεν αμφισβητείται η επιτυχία του. Β) Την απόκτηση καλών παικτών. Αυτό είναι σε συνάρτηση με τον προπονητή, αλλά και τη γενικότερη οργάνωση της ομάδας. Γ) Τη «χημεία» τόσο μεταξύ των παικτών, όσο και μεταξύ παικτών και προπονητή. Αυτό απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα και σωστές –επίσης– επιλογές.

 

2)Οργάνωση της εταιρείας πάνω στα σύγχρονα πρότυπα

Ο ΠΑΟΚ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σχεδόν χωρίς πλάνο, ή που τέλος πάντων, δεν τηρείται αυτό το πλάνο μέχρι τέλους. Όλα ξεκινούν ωραία και αισιόδοξα το καλοκαίρι και γύρω στα Χριστούγεννα έχουν καταρρεύσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ως εκ τούτου, ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μία τακτική, η οποία έχει αποδώσει σε όλες τις ομάδες αναλόγου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Κακά τα ψέματα, τα πολλά λεφτά δεν αρκούν για να δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική ομάδα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα σύνθετο άθλημα εκ φύσεως, καθώς συμμετέχει μεγάλος αριθμός παικτών, παραγόντων, προπονητών, επαγγελματιών και πάει λέγοντας. Όλα και όλοι παίζουν τον ρόλο τους. Οι επενδύσεις, από μόνες τους, δεν προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Ιβάν Σαββίδης επιθυμεί να οργανώσει την εταιρεία έτσι ώστε να λειτουργεί με τα δικά της «όπλα». Αυτό προϋποθέτει αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, στη διαχείριση, στο μάρκετινγκ και οπωσδήποτε την καλύτερη οργάνωση των τμημάτων σκάουτινγκ και των ακαδημιών.

 

3)Τον διαχωρισμό των υγειών οπαδών, από τους χούλιγκαν

Όσα συνέβησαν στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, ανεξάρτητα με τα παράπονα που εξέφρασε ο ΠΑΟΚ για τη διαιτησία, προκάλεσαν τεράστια ζημιά στον σύλλογο, σε όλα τα επίπεδα. Παίκτες με αξία θέλουν να φύγουν, μεταγραφές που ήταν να γίνουν «πάγωσαν», για να μην αναφερθούμε στο κόστος από την τιμωρία σε αγωνιστικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει λάβει προ καιρού τις αποφάσεις του και σκοπεύει να τις υλοποιήσει δίχως άλλες παρατάσεις. Οι οπαδοί που προκαλούν προβλήματα, όποιοι και αν είναι αυτοί, θα απομακρυνθούν και στην εξέδρα θα μείνει το υγιές κομμάτι, στηρίζοντας την ομάδα στην προσπάθειά της, και μέχρι εκεί.

 

Έντονο ενδιαφέρον από Ιταλία για Κάτσε

Στην αποκάλυψη ότι ο Έργκους Κάτσε βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» ιταλικών συλλόγων προχώρησε ο βοηθός προπονητή της Εθνικής Αλβανίας, Πάολο Τραμετσάνι, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του διεθνούς μέσου του ΠΑΟΚ.

«Υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού. Νομίζω ότι βάσει των χαρακτηριστικών στην Ιταλία θα μπορούσαν να αγωνιστούν ο Ταουλάντ Τζάκα που ανήκει στην ομάδα της Βασιλείας καθώς και ο μέσος του ΠΑΟΚ, Έργκους Κάτσε. Ο Κάτσε κάνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα στην Ελλάδα και ήδη παρακολουθείται από ιταλικά… μάτια.  Οι συγκεκριμένοι δύο έχουν όλα τα φόντα για να αγωνιστούν στην Ιταλία και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία με τους συλλόγους τους», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα