Ενεργειακή διασύνδεση

Εξαιρετικά σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης των υδατικών πόρων, οι οποίες θα διευρύνουν τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, θα υπογραφούν αύριο στην Κύπρο από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μανιάτη, τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Μεγαλονήσου, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον υπουργό Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Σάλιβαν Σαλόμ.

Οι τρεις άνδρες, που θα συναντηθούν σήμερα στη Λευκωσία, θα προχωρήσουν –μέσω κοινής διακήρυξης- στην έγκριση του σχεδίου ενεργειακής διασύνδεσης με την ονομασία «EuroAsia Interconnector», το οποίο αφορά τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών τους, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου. Πρόκειται για έργο, το οποίο πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως απόρροια των συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου.

Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος κατασκευής του υποβρύχιου καλωδίου θα φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ θα μεταφέρει ηλεκτρισμό που θα παράγεται από νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες θα κατασκευαστούν στην Κύπρο. Το μήκος του θα φτάσει τα χίλια χιλιόμετρα (540 ναυτικά μίλια) και το βάθος πόντισής του μέχρι τα 2.000 μέτρα. Το καλώδιο θα ποντιστεί από το Ισραήλ μέχρι την Κύπρο (μήκους 155 ναυτικών μιλίων), από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη (μήκους 320 ναυτικών μιλίων) και από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο (μήκους 65 ναυτικών μιλίων).

Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ μετέχει η ΔΕΗ Quantum, που έχει έδρα την Κύπρο καθώς και ισραηλινές εταιρείες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η έναρξη κατασκευής του καλωδίου έχει οριστεί για το 2013 και η ολοκλήρωση των εργασιών τοποθετείται στο 2016.

Από εκεί και πέρα, στην τριμερή συνάντηση εργασίας, πρόκειται να υπογραφεί τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (συγκεκριμένα θα αφορά ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικούς πόρους), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Τέλος, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του,  Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, κατά τις οποίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου καθώς και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα