Γιατί βγήκαν τα όπλα στα Εξάρχεια

«Την εικόνα του βίντεο κοιτάξτε την καλά γιατί είναι εικόνα από το μέλλον», είναι το μήνυμα που στέλνει η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» στους εμπόρους ναρκωτικών που τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να μετατρέψουν σε λημέρι τους τα Εξάρχεια, την «κρατική καταστολή» και δύο αστυνομικούς ρεπόρτερ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την επίδειξη δύναμης που έκαναν οι αντιεξουσιαστές της περιοχής, όταν περίπου 300-400 άτομα πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Εξαρχείων επιδεικνύοντας για πρώτη φορά όπλα και προαναγγέλλοντας «μαζική λαϊκή αυτοάμυνα». Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες περιφρούρησης της πλατείας – σύμβολο για τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τη μαφία των ναρκωτικών (χασίς και ηρωίνη) που συγκροτείται από Έλληνες και δεύτερης γενιάς μετανάστες (κυρίως από την Αλβανία).

Η εικόνα, άλλωστε, των αντιεξουσιαστών να κραδαίνουν αυτόματα όπλα, πιστόλια και περίστροφα σε συνδυασμό με τα κείμενα που εν συνεχεία αναρτήθηκαν στο indymedia, δείχνουν πως η ατμόσφαιρα μυρίζει… μπαρούτι. Το βίντεο αναλύθηκε εκτενώς στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον 6-7 από τα όπλα που κρατούσαν οι αντιεξουσιαστές είναι αληθινά και όχι αεροβόλα ή ρέπλικες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στα χέρια τους υπάρχει και ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpio.

Ο μαχαιροβγάλτης
Όλα ξεκίνησαν όταν, όπως καταγγέλλει με κείμενο του ο γνωστός αναρχικός και μέλος της κατάληψης του κτιρίου «ΒΟΞ» Γιώργος Καλαϊτζίδης, τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου μία ομάδα τριών ατόμων (ανάμεσα τους και ο ίδιος) «καθίσαμε για λίγα λεπτά στην πλατεία Εξαρχείων. Στο σημείο που καθόμασταν, απέναντι μας βρίσκονταν τρία άτομα τα οποία δεν γνωρίζαμε. Σε κάποια στιγμή περνάει μια κοπέλα, επίσης άγνωστη σε εμάς, και ένας εκ των τριών της απευθύνθηκε με χυδαία σεξιστικά σχόλια. Άμεσα αρχίζουμε να του τη λέμε και αρχικά ο συγκεκριμένος μαζεύτηκε, λέγοντας “εντάξει εντάξει”.

Όταν του πέταξα το καπέλο από το κεφάλι και γυρνώντας να φύγουμε, οι τρεις σηκώθηκαν και άρχισαν αρχικά λεκτικές αντεγκλήσεις. Σε λίγα δευτερόλεπτα έβγαλαν μαχαίρια και ο ένας επιχείρησε να με καρφώσει στα πλευρά. Την τελευταία στιγμή, σύντροφος που ήταν παρών έπεσε ανάμεσα σε μένα και το μαχαίρι και με γλύτωσε κινδυνεύοντας να φάει τη μαχαιριά αυτός. Παράλληλα, ο μαχαιροβγάλτης επιχείρησε να μαχαιρώσει στο κεφάλι τον άλλο σύντροφο από τους τρεις μας, ενώ πάλι παρενέβη τραβώντας τον ο σύντροφος που έσωσε και μένα. Οι δύο φίλοι του δολοφόνου χτύπησαν τον τρίτο σύντροφο αποκλειστικά στο κεφάλι με την αρχική συνδρομή 1-2 Αλβανών, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία μου και ποιοί εμπλέκονται στο σκηνικό επιτέθηκαν στον άλλον με το μαχαίρι ρίχνοντας του με μια πέτρα στο κεφάλι. Οι τρεις με τα μαχαίρια κατόπιν έφυγαν τρέχοντας προς τη Βαλτετσίου».

Σύμφωνα με τον Καλαϊτζίδη «ο παρολίγον δολοφόνος είναι ένας Αιγύπτιος με το ψευδώνυμο “Xαμπίμπι”, ο οποίος καθημερινά διακινεί ναρκωτικά στην πλατεία. Είναι πασίγνωστος στη περιοχή, καθότι έχει μαχαιρώσει 20 περίπου άτομα και ήταν επίσης ο δράστης του ξυλοδαρμού μιας κοπέλας που πυροδότησε και μια σχετική συζήτηση στο Indymedia. Χαρακτηριστικά έχει βγάλει μαχαίρι σε άτομο που ζήτησε απλά ένα τσιγάρο! Μιλάμε δηλαδή για έναν ημιπαράφρων διακινητή ναρκωτικών, έναν δημόσιο κίνδυνο που σφάζει κόσμο αβέρτα. Οι άλλοι δύο ήταν προφανώς συνεργάτες του στη διακίνηση».

Κίνδυνος βεντέτας
Στην πλατεία τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναστάτωση, ενώ ομάδες αποτελούμενες από δεκάδες ή και εκατοντάδες αντιεξουσιαστών προέβησαν σε τουλάχιστον 2-3 επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» από τους εμπόρους ναρκωτικών. Όμως, όπως γράφει η ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου «η μαφία την αμέσως επόμενη μέρα από την πρόσκαιρη εκδίωξη της, είχε επανακάμψει δριμύτερη κι ενισχυμένη με ακόμα περισσότερους ενόπλους, που προκλητικά περιδιάβαιναν τους δρόμους γύρω από το ΒΟΞ».

Την ίδια ώρα, κείμενο που εξηγεί το «γιατί βγήκαν όπλα» έρχεται να εντείνει την ανησυχία πως βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε μία ένοπλη συμπλοκή αντιεξουσιαστών – εμπόρων ναρκωτικών: «Απέναντι σε αδίστακτους φονιάδες που δεν διστάζουν να τραβήξουν όπλο για πλάκα θα αποτελούσε ανευθυνότητα προς τους μετέχοντες της διαδήλωσης, να υστερούσε τεχνικά η περιφρούρηση απέναντί τους. (…) Ήταν μια πράξη επίδειξης δύναμης και ισχύος απέναντι στο κράτος και το παρακράτος και δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να την ορίσουμε ως τέτοια».

«Τα Εξάρχεια είναι μία ιδιαίτερη περιοχή», εξηγεί αρχικά στην «Α» πολύπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει: «Εάν οι έμποροι ναρκωτικών που έχουν δικτυωθεί με την αλβανική μαφία βγάλουν τα όπλα απέναντι στους αντιεξουσιαστές, τότε η βεντέτα θα είναι αναπόφευκτη και αλυσιδωτή, όχι μόνο στην πλατεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δύο πλευρές έχουν σχέσεις ακόμη και με βαριά ονόματα που του ποινικού χώρου που είναι έγκλειστοι στις φυλακές». Ο ίδιος μας θυμίζει και ένα περιστατικό τον Μάρτιο του 2014 όταν «αντιεξουσιαστές στην περιοχή των Εξαρχείων προχώρησαν σε αρπαγή δύο εμπλεκομένων σε διακίνηση ναρκωτικών.

Λίγα 24ωρα αργότερα έστειλαν μήνυμα πως “ο αριθμός των συντρόφων που συμμετείχαν αλλά και η ύπαρξη οπλισμού χρησιμοποιήθηκε για την εμπέδωση του μηνύματος σε αποδέχτες που καταλαβαίνουν δυστυχώς μόνο με αυτό τον τρόπο”». Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που συμμετείχαν σε εκείνη την ενέργεια σήμερα ανήκουν στις τάξεις του «Ρουβίκωνα».

Βόμβες μολότοφ
Πάντως, ούτε και οι έμποροι του θανάτου δείχνουν να αστειεύονται, καθώς τον Νοέμβριο του 2013 δολοφόνησαν εν ψυχρώ σε ενέδρα δρόμου μέλος αντίπαλης συμμορίας αδειάζοντας πάνω του έναν γεμιστήρα από Kalashnikov. Τις τελευταίες ημέρες δε, έχουμε τουλάχιστον δύο αποτυχημένες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στα υπό κατάληψη κτίρια «ΒΟΞ» και «Βακούβερ», οι οποίες φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί από ανθρώπους της μαφίας των ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα