«Διμέτωπος» Μητσοτάκη

Θεωρητικά η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για το συνέδριο στις 22-24 Απριλίου και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως δεν είναι λίγοι στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιστεύουν ακράδαντα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα αντέξει και λίαν συντόμως θα οδηγηθούμε σε εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Γι’ αυτό, λοιπόν, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνουν μεγάλη έμφαση στις περιοδείες και θεωρούν ότι η πρώτη εξόρμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. Με τις επισκέψεις του στις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών, στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες και στο νοσοκομείο Λαμίας, καθώς επίσης και με την ομιλία του για την οποία επέλεξε αίθουσα του τοπικού Εργατικού Κέντρου, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να σηματοδοτήσει τα ανοίγματα που επιθυμεί να κάνει προς κοινωνικές δυνάμεις και στρώματα με τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε σε απόσταση τα τελευταία χρόνια.

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στην πορεία προς το Συνέδριο του επόμενου μήνα να διευρύνει την απήχηση της παράταξης, ώστε να γίνει ελκυστικό το μήνυμά του από ευρύτερες δυνάμεις που υπερβαίνουν την παραδοσιακή Κεντροδεξιά. Σε αυτό το πλαίσιο ασκεί οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, επισημαίνοντας τις ανθρωπιστικές διαστάσεις. Όπως τονίζει σε όλες τις τοποθετήσεις του, «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, επειδή υποτίμησε το πρόβλημα και δεν είχε κανένα σχέδιο». Ενώ τονίζει με έμφαση ότι «ο κ. Τσίπρας πέρασε κάτω από τον χαμηλό πήχη που έβαλε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» και «ο ψεύτικος ανθρωπισμός του βούλιαξε στη λάσπη της Ειδομένης».

Εκλογική ρητορική
Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. πληθαίνουν οι φωνές όσων πιστεύουν ότι «η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και, υπό το βάρος της εμφανούς, πλέον, ανικανότητας των στελεχών της, πολύ σύντομα θα καταρρεύσει». Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τα ανοίγματα και τα ενωτικά μηνύματα, ενισχύει και την εκλογική ρητορική, υψώνοντας τους τόνους έναντι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

«Απέναντι στο παροξυσμό διχασμού του κ. Τσίπρα, η δική μας αντίληψη είναι πολύ διαφορετική», είπε μιλώντας στη Λαμία, «μια περιοχή που πλήρωσε με αίμα τους παλαιότερους διχασμούς», όπως τόνισε. «Εμείς θέλουμε μαζί μας όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες και επιμέρους διαφορές», υπογράμμισε. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να απαλλάξει τον τόπο από τη σημερινή ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση». Όπως είπε, «είναι έτοιμη να δώσει τον τελικό αγώνα για να απαλλάξει τη χώρα από την πιο ανίκανη, την πιο ιδεοληπτική, την πιο λαϊκίστικη, την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα από την απελευθέρωση και μετά». Ενώ πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα που περνά, εμπεδώνεται η πεποίθησή μου ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τη χώρα».

Στο ίδιο μοτίβο, το οποίο, κατά πληροφορίες, θα ακολουθήσει και στις επόμενες περιοδείες που θα κάνει τις προσεχείς εβδομάδες, υποστήριξε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, λέγοντας την αλήθεια και δείχνοντας τον δρόμο για να ξεφύγουμε από την κρίση. Θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ενώνοντας και όχι διχάζοντας».

Συσπείρωση…
Ο επόμενος στόχος του αρχηγού της Ν.Δ. είναι να συσπειρώσει την κοινωνική και κομματική βάση παράλληλα με το άνοιγμα στον χώρο του δημοκρατικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι αυτό το δίπτυχο είναι η αναγκαία συνθήκη, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παγιώσει την πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη έχει και τις δυσκολίες του, καθώς, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη, η στροφή προς το κέντρο ως στρατηγική επιλογή μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις προς τα δεξιά, αλλά αυτό δεν τρομάζει τον πρόεδρο της Ν.Δ.Ο ίδιος επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι, αργά ή γρήγορα, η πολιτική στρατηγική της Ν.Δ. και τα βασικά της πολιτικά μηνύματα θα γίνονται αποδεκτά και κατανοητά από όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος.

Και όπως λέει και ο ίδιος, πλέον όπως μετατρέπεται η χώρα με την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες δεν θα μείνουν να συζητούν ποιος είναι δεξιός, κεντροδεξιός ή κεντρώος, αλλά ποιος μπορεί να δώσει άμεσα λύση, ώστε να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια και να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της. Το μείζον για τον ίδιο, όμως, είναι να ενισχύσει το επιχείρημα πως η Ν.Δ. είναι παρούσα και δίπλα στον πολίτη και σε δεύτερη φάση να αναθερμάνει και το ενδιαφέρον της κομματικής βάσης για το συνέδριο, ώστε να συμμετάσχει ενεργά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη συνέδρων.

Διεργασίες για το συνέδριο
Στο παρασκήνιο, οι προεργασίες για το συνέδριο είναι έντονες και παρατηρούνται και εντάσεις, καθώς υπάρχουν πολλές γκρίνιες για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μειωθεί ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. σε περίπου 150 αιρετά μέλη από τα 500 που είναι σήμερα.

Η πολιτική κυριαρχία όμως του Κυρ. Μητσοτάκη περνάει, όπως επισημαίνουν και ιστορικά στελέχη της Ν.Δ., και μέσα από τον έλεγχο των οργάνων του κόμματος. Η επικράτησή του στο συνέδριο και η ανάδειξη σε κρίσιμα πόστα της Ν.Δ., όπως η Πολιτική Επιτροπή, η Εκτελεστική Γραμματεία, δικών του ανθρώπων θα του παρέχει την ευχέρεια να επιβάλει άνετα την ατζέντα. Και αυτό διότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει τον έλεγχο του κόμματος, εκτός από τις γραμματείες που όρισε ο ίδιος, καθώς η επιρροή «καραμανλικών» και «σαμαρικών» είναι εμφανής.

Κρίσιμο είναι τι θα γίνει και με το παιχνίδι εξουσίας και στα άλλα επίπεδα και εάν τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στον ορισμό άλλων τριών αντιπροέδρων, ώστε ο αριθμός τους να φθάσει τους πέντε. Μάλιστα, λέγεται ότι αυτό έχει σχεδόν αποφασιστεί, και η τρίτη θέση, εκτός από τους νυν δύο αντιπροέδρους, τους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, θα πάει στον Απόστολο Τζιτζικώστα, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Στο επίπεδο της νεολαίας, η δύναμη του Ανδρέα Παπαμιμίκου, του απερχόμενου γραμματέα, παραμένει ισχυρή και στην ΟΝΝΕΔ. Εκεί, κατόπιν συμφωνίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη, πέτυχε να οριστεί χωρίς εκλογές πρόεδρος ο εκλεκτός του, Βασίλης Γεωργιάδης. Η κίνηση αυτή δεν είναι άνευ σημασίας, καθώς η ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο θα συμμετάσχει με 450 συνέδρους.

Σε αυτό το κλίμα της προσπάθειας του Κυρ. Μητσοτάκη να επικρατήσει στο κόμμα, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κινήσεις των «καραμανλικών» που θέλουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στο κόμμα και να μη δοθεί η αίσθηση πως είναι «ξεδοντιασμένοι», ενώ να εδραιώσει την παρουσία της θέλει και η ομάδα των «σαμαρικών» που έχει σηκώσει κεφάλι και επιδιώκει να αυξήσει και τη δύναμή της.

Η διαγραφή του Φαήλου μήνυμα προς «Μακεδονομάχους» και «Δεξιά του Κυρίου»
Η υπόθεση Μουζάλα έδωσε την ευκαιρία στους λεγόμενους «Μακεδονομάχους» της Νέας Δημοκρατίας να επανεμφανιστούν. Ταυτόχρονα, αισθητή κάνει την παρουσία της και η δεξιά του… Κυρίου, καθώς αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές συμπλέουν με ορισμένους ιεράρχες με σκληρές απόψεις περί των εθνικών θεμάτων, όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο ΠειραιώςΣεραφείμ, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, κ.ά.

Όπως λένε κάποιοι από το επιτελείο του νέου προέδρου της Ν.Δ.,«το ρολόι του χρόνου γύρισε πίσω, τουλάχιστον 15 χρόνια, την εποχή των λαοσυνάξεων του μακαριστού Χριστόδουλου, τότε που η αξιωματική αντιπολίτευση, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη σήκωνε μαζί με ιεράρχες τα λάβαρα της αντίστασης κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες».

Ήταν τότε, όταν ο Κώστας Καραμανλής, μαζί με τη σύζυγό του, Νατάσα, με μια άκρως συμβολική κίνηση, πήγαινε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο δήμο της Αττικής για να υπογράψει στο… «δημοψήφισμα» του Χριστόδουλου, στηρίζοντας την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σταδιακά στη Ν.Δ. οι σκληρές φωνές υποχωρούσαν και σιγά-σιγά βρήκαν την έκφρασή τους στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη και πρόσφατα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ κάποιοι διάβηκαν το Ρουβίκωνα και πήγαν πιο ακραία, στηρίζοντας τη Χρυσή Αυγή.

Το μήνυμα
Εσχάτως, η δεξιά της Ν.Δ. σήκωσε κεφάλι και υπό την πίεση που δέχεται ακόμα η αξιωματική αντιπολίτευση από τα δεξιά και με εμφανή στόχο να επαναπατριστούν ψηφοφόροι πίσω στην πατρώα πολιτική στέγη, άρχισαν διάφοροι βουλευτές και στελέχη να κάνουν ακραίες δηλώσεις και να προκαλούν. Το πιο ηχηρό παράδειγμα ήταν του δικηγόρου, πολιτευτή και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος και υπερέβη τα εσκαμμένα και έκανε λόγο, στη σκιά των δηλώσεων Μουζάλα, για Γουδή και για σχοινιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να το αφήσει να περάσει χωρίς να κάνει κίνηση διαγραφής του, καθώς θα ακύρωνε όλο τον σχεδιασμό του για μια πιο κεντρώα πολιτική.

Στο πρόσωπο του Φ. Κρανιδιώτη βρήκε την ευκαιρία για να δείξει ότι δεν θα δεχθεί ακροδεξιά ρητορική και με μια λιτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ετέθη εκτός Ν.Δ.Μόνο που ο Κυρ. Μητσοτάκης επικρίνεται ότι την προηγούμενη μέρα, στη σκιά της απειλής Π. Καμμένου προς τον Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε και ο ίδιος την παραίτηση του Γ. Μουζάλα, όχι μόνο για την επίμαχη αναφορά περί Μακεδονίας, αλλά και γιατί απέτυχε στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Και εδώ γεννάται για αρκετούς εντός Ν.Δ. το καίριο ερώτημα, γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το έλεγε αυτό την προηγούμενη ημέρα που επισκέφθηκε την Ειδομένη και συγκάλεσε κατόπιν την επιτροπή διαχείρισης κρίσεως του κόμματος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι προφανές ότι δεν υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα, αλλά –το αντίθετο– εμμένει στη στροφή προς το κέντρο, όμως η πίεση από τα δεξιά του, ειδικά από όσους είναι εντός της Ν.Δ., επηρεάζει και τις κινήσεις του.

«Παρά την ανέπαρκειά του ο Μουζάλας τρέχει, προσπαθεί και διορθώνει πολλά λάθη. Είναι λάθος να ζητάμε την παραίτησή του», είναι μια άποψη που επικρατεί σε τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Όμως υπάρχει και άλλη πλευρά. Σε αυτήν ανήκουν οι περισσότεροι εκ των 18 βουλευτών που προέρχονται από τη βόρειο Ελλάδα και κατέθεσαν επερώτηση, την οποία ο Μουζάλας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα απαντήσει μεθαύριο Δευτέρα. Ο λόγος για τους Καράογλου- Β΄ Θεσσαλονίκης, Αναστασιάδη– Β΄ Θεσσαλονίκης, Αντωνιάδη-Φλώρινας, Αντωνίου-Καστοριάς, Αραμπατζή-Σερρών, Βαγιωνά-Χαλκιδικής, Βεζυρόπουλο-Ημαθίας, Γεωργαντά-Κιλκίς, Γκιουλέκα -Α΄ Θεσσαλονίκης, Δημοσχάκη-Έβρου, Καλαφάτη-Α΄Θεσσαλονίκης, Καραμανλή-Σερρών, Καρασμάνη-Πέλλας, Κασαπίδη- Κοζάνης, Κουκοδήμο-Πιερίας, Κυριαζίδη-Δράμας, Παναγιωτόπουλο- Καβάλας, Ράπτη-Α΄ Θεσσαλονίκης. Όλοι αυτοί έκαναν λόγο για «απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια δημόσια δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών», και ζήτησαν την παραίτησή του.

Παράλληλα, έχουν σηκώσει κεφάλι διάφοροι βουλευτές που εγκαλούν τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, για δηλώσεις του περί της γενοκτονίας των Ποντίων, και για το μάθημα των Θρησκευτικών. Μάλιστα, αρκετοί είναι σε ανοικτή γραμμή με συγκεκριμένους μητροπολίτες, που θεωρούνται ομάδα της αποκαλούμενης «Δεξιάς του Κυρίου» και θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους το επόμενο διάστημα, προκαλώντας νευρική κρίση και στη νέα ηγεσία.

Είναι σαφές, όπως προκύπτει από τις κινήσεις τους, ότι πολλοί στη Ν.Δ. επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το διεθνικιστικό πνεύμα πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ και τη χαλαρότητα της πλειοψηφίας αρκετών υπουργών του επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν τα πεδία θρησκεία, πατρίδα, εθνική άμυνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα