Ιταλοί «καραμπινιέρι» στα αλβανικά σύνορα

Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, Αλβανία και Βουλγαρία, υπό τον φόβο ότι οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα θα αναζητήσουν άλλες διεξόδους προς τη βόρεια Ευρώπη, κλείνουν τα σύνορά τους, με την Ελλάδα να μπαίνει σε καραντίνα από τους γείτονες της.

Μάλιστα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα θα υπάρχουν και άνδρες της ιταλικής αστυνομίας, με την Ιταλία να συνδράμει την Αλβανία στη φύλαξη των συνόρων της υπό τον φόβο ότι οι πρόσφυγες θα περάσουν στη γείτονα και μετά από εκεί στα ιταλικά παράλια μέσω της Αδριατικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40 που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα.

Η συμφωνία για μεικτές περιπολίες επετεύχθη κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στη Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι, και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου. Πληροφορίες που μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από αύριο, Σάββατο 12 Μαρτίου.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών, για να εξειδικεύσουν τη συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων. Τέλος, η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα