Στήριξη από Ομπάμα, επενδύσεις από επιχειρηματίες

Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον αποτελεί κομβικό σημείο της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου με στόχο τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Βεβαίως, αν και οι πολύμηνες διπλωματικές επαφές και οι λεπτομερείς προετοιμασίες είχαν να κάνουν με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, οι επαφές του κ. Σαμαρά στις Η.Π.Α. δεν θα περιοριστούν εκεί.

Μάλιστα, παρόλο κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ταξιδιού το αμερικανικό Κογκρέσο είναι κλειστό λόγω θέρους, γεγονός που δυσκολεύει τις συναντήσεις με γερουσιαστές και βουλευτές, οι συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψη στις ΗΠΑ. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ένα 24ωρο μετά το τετ α τετ με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Νέα Υόρκη σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει σε ισχυρούς Aμερικανούς και ελληνοαμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και συνεχίζονται, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί έναν ελκυστικό, σταθερό και ασφαλή προορισμό για τους αμερικανούς επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα παρακολουθούν και ομογενείς μας με μεγάλη επιρροή στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα και οικονομία, θα τους ζητήσει να στηρίξουν την ελληνική προσπάθεια πάνω στη λογική «win-win». Και οι αμερικανοί επιχειρηματίες μπορούν να κερδίσουν επενδύοντας στη χώρα μας και η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει οφέλη από τη ρευστότητα και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι επενδύσεις αυτές.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Μάικ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, με τον οποίο θα επισκεφθούν και το «Ground Zero» όπου θα ανεγερθεί κα ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την 11η Σεπτεβρίου του 2001.

Οι ελπίδες

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει πολλά σε αυτή τη συνάντηση και ο κ. Σαμαράς έχει σκοπό να παρουσιάσει μια διευρυμένη ατζέντα με θέματα οικονομίας, αλλά και με περιφερειακά ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα ενεργειακά θέματα αναμένεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο. Οι Αμερικανοί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ενιαίο θαλάσσιο χώρο Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας εξαιτίας των ενεργειακών κοιτασμάτων. Από τον σχεδιασμό τους δεν θέλουν να αποκλείσουν την Τουρκία, παρά τα αδιέξοδα στα οποία έχει καταλήξει η εξωτερική της πολιτική στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικό θέμα επίσης είναι η σχεδιαζόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, πιο γνωστή ως ζώνη ελεύθερου εμπορίου Η.Π.Α. – ΕΕ. Οι συνομιλίες θα κορυφωθούν όσο θα έχει η Ελλάδα την προεδρία της Ε.Ε και δεν αποκλείεται η Αθήνα να κληθεί να βρει συμβιβαστικές λύσεις, καθώς πέραν των άλλων εμπλέκεται και η Τουρκία, η οποία έχει τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε, αλλά δεν είναι μέλος της.

Η οικονομία, φυσικά, θα απασχολήσει σημαντικό κομμάτι της συνάντησης. Αφενός μεν επειδή ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να μετατραπεί η Αθήνα σε πεδίο πιέσεων στην αντιπαράθεση Η.Π.Α. – Γερμανίας. Αφετέρου δε γιατί η ελληνική πλευρά προσδοκά μία ενθαρρυντική δήλωση από τον Λευκό Οίκο για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Φυσικά, το Κυπριακό – η αμερικανική πλευρά αναμένεται να δραστηριοποιηθεί έντονα το προσεχές διάστημα – και το Σκοπιανό αποτελούν διαχρονικά θέματα στις ελληνοαμερικανικές συζητήσεις. Ειδικά για το δεύτερο, η Αθήνα αναμένει έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών περί τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς και οι Αμερικανοί θέλουν να κλείσουν το ζήτημα, ώστε να ολοκληρωθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτή την πρώτη επαφή του ως πρωθυπουργού με τον κ. Ομπάμα, η οποία πέρασε από τα σαράντα κύματα μέχρι να πραγματοποιηθεί, θα επιχειρήσει να αναβαθμίσει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα, και επειδή έχει χαρακτηριστεί εργασίας δεν αναμένεται να ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Συνάντηση και με Κέρι

Όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τζον Κέρι. Η συνάντηση Σαμαρά-Κέρι θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι, τοπική ώρα, και θα προηγηθεί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση αποτελεί χειρονομία της αμερικανικής πλευράς και για να ενισχυθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, αλλά και για να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον κ. Σαμαρά για να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας.

 

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα