Επιστρέφει από ώρα σε ώρα το… κουαρτέτο στην Αθήνα

Ζήτημα ωρών είναι η επιστροφή των επικεφαλής των «θεσμών» στην Αθήνα, καθώς το Eurogroup άναψε το «πράσινο φως» για να συνεχιστούν σε ελληνικό έδαφος οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν ότι οι επικεφαλής θα επέστρεφαν την Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο του Eurogroup προκύπτει ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ετοιμάζουν βαλίτσες για να επιστρέψουν ακόμα και αύριο, Τρίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχει εντολή από ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης για προετοιμασία, έτσι ώστε να υπάρξει εκκίνηση των διεργασιών για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο, έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλουμ, δήλωσε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, επισημαίνοντας πως «δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ αλλά και δική μας ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις». Όπως είπε ο Ολλανδός αξιωματούχος: «Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό».

Διερωτήθηκε, πάντως: «Θα ακούσουμε τους θεσμούς και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πώς να το κάνουμε αυτό; Πώς θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις; Ίσως ακούσουμε περισσότερα σήμερα και θα σας πω αργότερα».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν κοινές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα και επισήμανε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα